Barion Pixel

Nagyon sokat cikkeztek már a nap ártalmas hatásairól. Pedig a nap hatása egészségünkre nagyon is kedvező.

D-vitamin hiány vagy túladagolás?

Újabb kutatások kimutatták, hogy a mai kor aggódó szülői nem küldik gyermeküket elegendő napfényre. Ezáltal a gyermekek szervezetében a D-vitamin szint vészesen csökken az elmúlt évtizedekben. Az sem a legjobb megoldás, ha a hiány pótlására D-vitamin tartalmú készítményeket szedünk. Miért is nem? A szervezetben a nap hatására csak a szükséges mennyiségű D-vitamin képződik. Az étrend-kiegészítők túladagolása azonban problémák forrása lehet. Hat hónapig napi 1000 és 2000 NE közötti mennyiséget szedve székrekedést vagy hasmenést, fejfájást, étvágytalanságot, émelygést és hányást, szívritmuszavarokat és súlyos kimerültséget, fáradtságot okozhat. A nagyobb adagok további szedése gyengíti a csontokat, hatására kalcium rakódik le a kötőszövetekbe, izmokba. A D-vitamin túlzott fogyasztása a vérben magas kalciumszintet okozhat, ami súlyveszteséggel, hányingerrel, illetve szív- és vesekárosodással is járhat.

A nap hatása szervezetünkre

A napvitaminnak is nevezett D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészségében és lassítja a csontritkulást. Vizsgálati adatok utalnak arra is, hogy erősíti az immunrendszert és megelőzheti a rák bizonyos fajtáinak kialakulását. A hormonhatású D-vitamin akkor képződik a szervezetben, amikor a bőrt a napból érkező ultraviola B (UVB) sugarak érik. A mindennapi pár perc napozás elméletileg ellátja a szervezetet megfelelő D-vitamin mennyiséggel. Sok ember azonban különösen télen nem jut elég napfényhez, hogy szervezete előállítsa a számára elegendő D-vitamint. A szervezet D-vitamin előállító képessége a korral együtt csökken, ezért az idősek körében gyakori a D-vitamin hiány. Sokszor a fiatalabbak sem jutnak hozzá a megfelelő D-vitamin mennyiséghez. Egy vizsgálat szerint 300, különböző betegségek miatt kórházba szállított beteg 75 %-a D-vitamin hiányos volt, életkortól függetlenül. Különösen érdekes volt a kutatási eredmény, amely azt mutatta, hogy azoknak az embereknek az egyharmada is D-vitamin hiányban szenvedett, akik szedték az ajánlott napi mennyiséget. Felvetődik tehát, hogy a jelenleg ajánlott D-vitamin adag talán mégsem elegendő.

A magyar időjárási viszonyok között télen, novembertől márciusig gyakorlatilag alig képződik D-vitamin a bőrben. Ha viszont elég napfény éri az embert a nyári hónapokban, akkor a szervezet képes elraktározni az egész télre elegendő D-vitamint. Ha a nyári hónapokban mégsem jut elegendő napfényhez, akkor ajánlott a D-vitamin készítmények szedése.

A D-vitamin megtalálható a tejben: egybögrényi 100 NE-t tartalmaz. Néhány gabonapehely szintén gazdag D-vitaminban, egy adag 40-100 NE közötti mennyiséget tartalmaz. Az olajos húsú halak, mint a hering, a lazac és a tonhal gazdag D-vitamin források.

A D-vitamin további hatásairól itt olvashattok: D-vitamin

A szerző