Barion Pixel
Öt kilencedikes fiatal hölgy Dániából olyan tudományos kísérletet végzett, mely a tudományos-szakmai közéletet is felrázta.
Az egész egy megfigyeléssel és egy kérdéssel kezdődött. A lányok észrevették, hogy ha úgy aludtak, hogy a mobiltelefonjuk is a fejük mellett volt, akkor a következő napon sokkal nehezebben tudtak koncentrálni az iskolában a káros sugarak miatt.
Ezért szerették volna letesztelni a mobiltelefonok hatását az emberi szervezetre. De az iskolájuknak, ahová jártak (Hjallerup Iskola, Dánia) nem volt megfelelő felszerelése az ilyenfajta kísérletekhez. Így a lányok egy olyan kísérletet találtak ki, amely a mobiltelefonok sugárzásának hatását a növényeken mutatta ki.

A kísérlet

A tanulók 6 tartályba kerti zsázsa (Lepidium sativum) magokat tettek egy olyan szobába, ahol semmilyen mesterséges eszköztől származó sugárzás nem volt. 6 tartályba ugyanilyen magokat tettek egy olyan szobába, ahol beüzemeltek 2 db routert. Ez a 2 router a lányok számításai szerint annyi sugárzást bocsátott ki, mint egy szokásos mobiltelefon.
zsázsa, router kísérlet,
A következő 12 napban a lányok megfigyelték, megmérték, feljegyezték és fényképezték az eredményeiket. Bár az eredmények a kísérlet végére így is teljesen egyértelműek voltak – azok a kerti zsázsák ugyanis, melyeket a router mellé tettek nem nőttek. A legtöbbjük egyáltalán ki sem hajtott, a káros sugarak miatt.

A káros sugarak valódiak

Míg a másik szobába tett zsázsák messze a routerektől virultak.
A kísérlettel a lányok elnyerték a regionális tudományos verseny fődíját (lsd. fenti kép) és ami talán még fontosabb – felkeltették a tudományos világ érdeklődését is szerte a világon.
Kim Horsevad, a Hjallerup Iskola, Dánia tanára úgy nyilatkozott, hogy a lányok eredményeire tekintettel a Svéd Karolinska Intézet idegkutató professzora jelezte, hogy a kísérletet professzionális környezetben, kontrollált körülmények között is meg kívánja ismételni.
Forrás: mnn.com
Fotó: Kim Horsevad, a Hjallerup Skole, Dánia tanára

A szerző

0
    0
    Kosár
    A kosarad üres jelenlegVissza az oldalra