Az illóolajok belső használata megosztó, és a témában járatos szakértők is nagy körültekintésre intenek ezzel kapcsolatban. Joggal. Mivel az illóolajok európai és magyarországi piaca nem leszabályozott, az egyes illóolajok között nagy minőségi különbségek lehetnek. Illóolaj megnevezés alatt találhatunk úgy mesterségesen előállított illatanyagokat, ahogy adalékanyagokkal vagy épp színezőanyaggal dúsított folyadékokat is. Az ilyen termékeket még a bőrünkön vagy a szaglásunkon keresztül sem lenne szabad alkalmazni, belsőleg pedig semmiképpen.

Milyen illóolajok használhatóak belsőleg?

Belső felhasználásra csak és kizárólag a tiszta és tesztelt, magas minőségű, valódi növényekből kivont esszenciák használhatók. Szerencsére manapság már megtalálhatóak ezeknek a kritériumoknak megfelelő illóolajok a piacon, amelyeket önállóan is biztonsággal alkalmazhatunk. Egy szakember megkérdezése azonban mindig tanácsos, főleg, ha terápiás céllal szeretnénk igénybe venni az esszenciális olajok segítségét.

Az esszenciális olajok belső használatával különböző szerveket, szervrendszereket tudunk célzottan támogatni, de a szervezetünk általános roborálására is kiváló ez az alkalmazási mód. Figyelnünk kell azonban arra, hogy mivel ezeknek az aromás növényi kivonatoknak nincs vitamintartalma, a vitamin- és ásványi anyag bevitelről külön gondoskodjunk.

illóolaj, illóolajok, aromaterápia, illóolajok használata

Milyen szabályok betartása mellett alkalmazhatjuk az illóolajokat belsőleg?

Ahogy arról a bőrön keresztüli alkalmazásnál is szót ejtettem, bizonyos biztonsági szabályok betartása, az esetleges egyéni érzékenység kizárása és a helyes adagolás, hígítás elsajátítása mellett a növényi esszenciák belsőleg használva is nagyszerű támogatói lehetnek egészségünknek. Használatuk nem alakít ki függőséget, és mellékhatásai sincsenek. A tiszta, természetes növényi illóolajok valóban jótékony együttműködésre képesek a szervezetünkkel.

Az illóolajok belsőleges alkalmazásának lehetőségei

Az esszenciális olajokat keverhetjük egy pohár vízbe vagy bármilyen italba, használhatjuk növényi kapszulákba adagolva, de nyelv alá is cseppenthetjük őket. Kiválóan alkalmazhatóak a konyhában is, szószok, mártások, sütemények, krémek ízesítésére. Intenzitásuk miatt nagyon kevés cseppszám mellett is nagyszerű ízt adnak az ételeknek.

fogszuvasodás, fogfájásra házi módszer Az esszenciális olajok nyelv alá cseppentése során azok hatóanyagai nagyon gyorsan felszívódnak. Ez annak köszönhető, hogy a száj nyálkahártyáján keresztül a molekulák a véráramba kerülnek, amely nagyon hamar a sejtekhez juttatja azokat. Erre az alkalmazásra azonban nem minden olaj alkalmas: vannak erőteljes hatású, irritációra hajlamosító olajok (pl. oregano, szegfűszeg), amelyeket csak kapszulázva lehet fogyasztani.

Az illóolajok szájon keresztüli használatára vonatkozóan léteznek megfelelő előírások, amelyeket betartva nem okozhatunk kárt magunknak. Mivel az illóolajok hatását nagyon gyorsan érezzük a testünkben, az esetleges kedvezőtlen hatásra is azonnal tudunk reagálni: vagy elhagyjuk az adott olajat, vagy egy másik illóolajjal ellensúlyozzuk annak hatását.

sós víz, pohár Szintén már a száj nyálkahártyájában elkezdődik a felszívódás abban az esetben is, ha vízbe cseppentve fogyasztjuk az esszenciákat. Igazi hatásukat ilyenkor azonban az emésztőrendszerben, a gyomortól kezdve fejtik ki, valamint a kiválasztó rendszerünket is jótékonyan stimulálják.

D vitamin, természetes antibiotikum Ha növényi kapszulába cseppentve fogyasztjuk az illóolajokat, a hatásmechanizmus szintén a gyomortól kezdve alakul ki, mert a kapszula ott oldódik fel. Ez a felhasználás annyival biztonságosabb, hogy elmarad az esetleges nyálkahártyát irritáló hatás. Amennyiben mégis enyhe irritáció érzését tapasztalnánk a gyomrunkban, érdemes olívaolajjal keverve kapszulázni és lenyelni az esszenciális olajokat.

A segítés alapja a figyelem és a megfigyelés

Belsőleges használat esetén is a többször keveset elv mentén haladjunk: kevesebb cseppszámot alkalmazzunk, de naponta többször. Így kiküszöbölhetjük a jojó effektust, és folyamatos, egyenletes hatást érünk el vele.

Az esszenciális olajok belső alkalmazását érdemes kiegészíteni a többi felhasználási móddal: párologtassuk, inhaláljuk is a kiválasztott olajat, masszírozzuk be vele a talpunkat, kenjük a gerincünkre. Támogassuk magunkat minél több irányból: így érhetünk el igazán teljeskörű hatást.

Ne essünk azonban túlzásba! Mindig figyeljük magunkat, a testünk reakcióit az esszenciális olajok fogyasztása és használata során. Fontos tudni és tiszteletben tartani az egyéni különbségeket. Amennyire különbözőek vagyunk, mi, emberek, a DNS-ünk, a biológiánk, a szervezetünk, annyira különbözőképpen reagálunk az egyes illóolajokra. Más a tűrőképességünk, más az ingerküszöbünk.

Az egyéni különbségek arra is visszavezethetők, hogy ugyanannak a tünetegyüttesnek különböző embereknél más és más kiváltó oka lehet. Jó példa erre a fejfájás: van, akinek az éhségtől fáj a feje, van, akinek a stressztől, míg másnak a magas vérnyomástól vagy épp a rossz emésztéstől. Nők esetében a ciklus velejárója is lehet, de a frontérzékenység is okozhatja. Ezért fontos az egyes állapotaink okát megvizsgálni, mert ahány kiváltó ok, annyiféle megközelítés és megoldás létezik.

Az esszenciális olajok használata megtanít bennünket befelé, a testünkre figyelni. Bölcsen támogat bennünket önmagunk mélyebb megismerésében, belső világunk felderítésében. Azzal, hogy kihívásaink megszelídítése érdekében visszanyúlunk a természet ajándékához, egyúttal odafordulunk saját természetünkhöz, és visszanyúlunk belső erőforrásainkhoz is. A vissza a természethez elve így válik kerek egésszé.

A szerző