Helyes táplálkozás. A kifejezés, amit sokan már csak az orvosuktól hallanak. Pedig fontos betegség megelőző, egészségőrző hatásai vannak.
A helyes táplálkozás technikáját, a természetes étrendet fokozatosan kell kialakítani.
Minden embernek más az ízlése, ezért nagyon nehéz általános szabályokat mondani.
A helyes étrend kialakítása hosszú folyamat, sok-sok év kell hozzá, de hidd el nagyon megéri az időt és fáradtságot.
Tanácsok a helyes táplálkozás kialakításához
Néhány jó tanács
- Lehetőleg vegyi anyagokkal nem kezelt és nem permetezett gyümölcsöt, zöldséget, magvakat, hüvelyeseket, barna rizst és dióféléket vásároljunk, s ezeket mind nyers állapotban fogyasszuk!
- Proteinforrásaink:
A. Proteint tartalmaznak a különféle húsok, például a máj, a vese, a velő, a szív, a szárnyasok húsa és a tengeri herkentyűk. Ezeket azonban nem tanácsos gyakran fogyasztani, s akkor se főzzük őket agyon, mert így a bennük levő protein károsodik, hanem inkább, sütőben süssük, vagy grillezzük őket!
B. Proteint tartalmaznak a különféle tejtermékek, amelyek közül a nem ömlesztett, kemény sajtokat ajánlom. A tej nem szükséges, vagy alig.
C. A száraz hüvelyesek sok proteint tartalmaznak, ajánlatos rendszeres beépítésük az étrendbe.
D. A diófélék és a magvak nyersen és sótlanul szintén fontos proteinforrások. - A zöldségeket kis lángon párolva, pirítva vagy sütve fogyasszuk! Ehhez használhatunk kevés vizet és csak minimális ideig süssük, főzzük őket! A zöldségek kifőtt, saját leve kellemes és vitamindús ital.
- A teljes őrlésű magvak, kenyerek és lisztek B-vitaminokban, E-vitaminban, ásványi anyagokban rendkívül gazdagok és telítetlen zsírsavakat is tartalmaznak.
- Használj természetes növényi olajokat mint például,az olívaolaj vagy a szezámmagolaj! Ezek kiváló telítetlen zsírsav-források,azonban sohasem szabad túl sokat használni belőlük.
ÉTELEK, melyeket inkább kerüljünk vagy csak kis mennyiségben fogyasszunk belőlük
- Gyári, finomított cukor és a magas cukortartalmú ételek,mint pl. a dzsemek, a gyümölcskocsonyák, a befőttek, a lekvárok, a joghurtok, a fagylaltok, a sütemények, a pudingok, a cukorkák, a rágógumik, az üdítőitalok, a tésztafélék, a cukrozott gyümölcslevek, és a cukrozott gyümölcskonzervek.
- Sózott ételek, mint például a chips, a sós sütemény és a sós mogyoró.
- Ketchup, mustár, olívabogyó, ecetes savanyúság.
- Fehér rizs és árpagyöngy.
- Zsírban sült ételek.
- Telített zsírok, melyek a szív ellenségei, mivel érelzáródást okozhatnak.
- A pálmaolajjal és a gyapotmagolajjal készült ételek.
- Különféle margarinok (telített zsírokat tartalmaznak).
- Kávé, koffeinmentes kávé, tea, alkoholos italok.
- Disznóhús és disznóhúst tartalmazó termékek.
- Zsíros és zsírban sült húsok.
- Füstölt húsok, mint például a füstölt sonka, a füstölt szalonna és a füstölt hal.
- Löncshúsok, mint például a hot-dog, a szalámi, a sózott marhahús valamint a szódiumnitrátot illetve nitritet tartalmazó csomagolt húsok.
- A kéndioxiddal tartósított szárított gyümölcsök.
- Konzerv levesek.
- Az olyan ételek, amelyek cukrot, sót, nátrium-benzoátot, és bármely más tartósítószert vagy adalékanyagot tartalmaznak.
- Nem teljes őrlésű fehér lisztből készült fehér kenyér és fehér lisztet is tartalmazó rozskenyér, továbbá gombócok, galuskák, molnárkák, kekszek, palacsinták.
- Makaróni, spagetti, pizza és különféle piték,sütemények, és előre gyártott pudingok.
- Egy napnál régebbi főtt zöldségek és vegyes saláták.
A helyes étrend megtartása
Ha már egyszer felismerted, hogy az előre gyártott, agyontartósított ételek milyen károsak a szervezetnek, akkor már nem lesz nehéz feladat áttérned a helyes táplálkozásra.
Csak annyit kell tenned, hogy folyamatosan kiiktatod a fenti ételeket étrendedből és emellett minél több természetes táplálékot eszel.
A teázás és kávézás elterjedése nagy szerepet játszik abban,hogy az emberek idegesebbek és ingerlékenyebbek. Egy megrögzött kávéivó emésztőszervei súlyos működési zavarokkal küszködnek, amely hat az agyra is, és ezáltal az egyén nyűgössé, túlérzékennyé és ingerlékennyé válik.
Dr. Bock (1910)
Mindig sok vita van a körül, hogy evés közben szabad-e inni vagy sem?
A vélemény az, hogy igyunk inkább az étkezések között, és ne vizezzük fel táplálékunkat!
Ilyenkor lehet inni gyümölcsleveket, vizet és gyógyteákat.
Tehát olyan ételeket kell ennünk, amelyekből később, jó minőségű, erős, ellenálló sejtek jönnek létre. Fizikai és szellemi aktivitásunk mértéke nagyban függ életerőnktől, energiánktól!
KATTINT IDE A TÁPLÁLKOZÁSI SZAKÉRTŐ TANÁCSADÓK ELÉRÉSÉHEZ!
Kedves Ildikó!
Nagyon hasznos tanácsokat kaptam. Sajnos sok változtatást kell
megcsinálnom ezek betartására.
Remélem eljut a fiatalabbakhoz és időben átállnak a helyes táplálkozásra!
Köszönöm
Imre Ili