Barion Pixel

Hogyan képzelhető el az erdőfürdőzés?

Képzeld el hogy az erdő sűrűjében, rejtett ösvényeken jársz … Mélyen beleszippantasz a levegőbe, és hagyod, hogy a természet közelsége ellazítson, energiával töltsön fel. Megmerítkezel az erdő hangjaiban, illataiban, színeiben. Csendesen szemlélődsz, lassan haladsz. 

Erdőfürdőzünk. Élvezzük az erdő nyugalmát és a táj szépségét; ugyanakkor kapcsolatot építünk a természettel. A programvezető olyan gyakorlatokkal kísér, amelyek során minden érzékszerveddel fedezed fel a tájat. Figyel rá, hogy valóban le tudj lassulni. Ráhangol és benne tart a folyamatban. 

erdőfürdőzés

Az erdőfürdőzés gyökerei

Az erdőfürdőzés kifejezés (shinrin-yoku) 1982-ben született Japánban, ahol Mijazaki Josifumi kezdte el vizsgálni az erdők egészségre, általános jóllétre gyakorolt élettani és pszichológiai hatását. A módszer mára a japán emberek bevett gyakorlatává vált a stressz kezelésére és egészségük megóvására. Több mint 60 erdőterápiás ösvény elérhető az erdőfürdőt gyakorlók számára.

Jelenleg az emberiség fele épített környezetben él, és a becslések szerint 2050-re ez az arány még ennél is többre, 70 százalékra rúg majd. A stressz, az információs túlterheltség és az urbánus környezet hatalmas terhet ró a városi emberre és olyan hiányállapotokat hoznak létre, amelyek komoly mentális és egészségügyi problémákat okoznak. Ezek megelőzésére kínál megoldást a rendszeres erdőfürdő.

Mijazaki japán kutató 24 – erdőben végzett – kísérlete azt bizonyította, hogy míg a városi élet, az épített környezet észrevétlenül túlterheli a szervezetet, folyamatosan stresszes állapotban tart bennünket, ezáltal gyengítve az immunrendszerünket, addig a természetben eltöltött két órás séta jelentősen csökkenti a mindennapi élet során megemelkedett stresszhormon-, vagyis kortizolszintet és a vérnyomást is. Emellett rendben tartja a vércukorszintet, javítja az anyagcserénket és a vérkeringést, koncentrációs képességünkről nem is beszélve.

Az erdőfürdőzés elsősorban azokat a városi embereket támogatja, akik élethelyzetükből adódóan nagy nyomás alatt vannak. Így például a kisgyerekeket nevelőket, a versenyszférában dolgozókat, vagy a karrierváltó útkeresőket. 

erdőfürdőzés

Miben más ez, mint egy kirándulás, és miért kell hozzá vezető?

Tény, hogy bárki kimehet egyedül is a természetbe. Ennek ellenére a városi ember napjainak 90 százalékát fedett helyen, a lakásában vagy a munkahelyén tölti. A tendencia az, hogy rengeteg városi ember nem, vagy nagyon felületesen ismeri az erdei környezetet és csak “jó időben” megy kirándulni. A sétatempó és a társaság eleve eltereli a figyelmet arról, hol vagyunk és mi vesz minket körbe. 

Szeretnénk megmutatni, hogy létezik egy hatékony, számodra is hozzáférhető természetes stresszoldó megoldás, amelyhez bármikor fordulhatsz, ha kiegyensúlyozottabb mindennapokra vágysz. Nézőpontokat kapsz a természetjáráshoz. A programon bárki részt vehet (idősek, mozgáskorlátozottak és túlsúlyosak egyaránt), mivel nem kötött fizikai erőnléthez.

A szerző