Barion Pixel

Az emésztést segítő gyógynövények közül most a citromot és a mustárt vesszük górcső alá. Az ünnepek alatt megjelent egy MTI hír arról, miszerint az egyik táplálkozási tanácsadó szerint az ételek bőséges fogyasztása után érdemes citromlevet vagy mustárt fogyasztani, mivel emésztésjavító hatásuk van. Vizsgáljuk meg, hogy valójában milyen gyógyhatással rendelkeznek ezek a gyógynövények a szakkönyvek szerint.

Emésztési zavarok általános kezelése:

A dyspepsia elnevezés gyűjtőnévként magában foglalja a lenyelt táplálék emésztésével kapcsolatos problémákat.

Emésztési zavar tünetei:

  • kellemetlen érzés a gyomorban
  • hányinger
  • böfögés
  • bélgázképződés
  • fehér, bevont nyelv
  • esetleg hányás

Az emésztési zavar a nyelőcsőben (égés, görcs) és a gyomorban megjelenő emésztési rendellenességek megnyilvánulása. Gyakran nehezen emészhető ételek fogyasztása után lép fel (pl. nehéz zsiradékok, gomba). Az epehólyag vagy a hashánymirigy elégtelen működésének a jele is lehet az emésztési zavar.

citrom

Emésztést segítő citrom:

A citromlé rendszeres fogyasztása esetén valóban kimutatható, hogy az emésztési zavarok megelőzésére és kezelésésre alkalmas. Ennek érdekében a táplálkozás részeként javasolt az “igazi”, “eredeti” frissen facsart citromlé rendszeres fogyasztása. Itt jegyeznénk meg, hogy semmiképpen sem a citrompótló társaik fogyasztását javasoljuk!

A gyümölcshúsnak és a levének az erőteljes savanyú íze a tápcsatorna teljes hosszában fokozza az emésztő energiát. Általában véve megnyitja az emésztőnedv-termelő mirigyek kapuit, fokozza a nedvtermelést és az emésztőnedvek erejét is.

A citromlét lehetőleg erősen higított formában, esetleg édesítve, nagy mennyiségben alkalmazzuk. Amennyiben a citromlevet teába, vagy meleg vízbe keverve fogyasztjuk, figyeljünk arra, hogy a folyadék hőmérséklete ne haladja meg a 60 Celsius-fokot, mert e hőmérséklet felett a C-vitamin-tartalom megsemmisül.

Serkenti a nyálelválasztást és a nyáltermelést is.

Erősíti a gyenge gyomrot. Fokozza a gyomor emésztőerejét és az éhségérzetet, valamint serketni a gyomorsavtermelést. Gyomorrontás, emésztési gyengeség, pangó gyomorsavtartalom és a közvetlenül étkezés után bekövetkező, hirtelen puffadással járó állapotok kezelésére alkalmas. Gyomorhurut, illetve a savtermelés fokozódásával nem járó gyomordaganat esetén rendszeres fogyasztása például limonádé formájában igen javallt.

Szünteti a béldugulást, és a puffadást. A megrekedt gázoknak utat nyit, segíti a belek emésztőnedveinek munkáját, mennyiségüket, termelődésüket fokozza.

Megkönnyíti a hasnyálmirigy nedveinek ürülését.

A citrom illóolaj is emésztést segítő hatású.

Emésztést segítő gyógynövény-e a mustár?

A fehér mustár (Sinapis alba, vagy Brassica alba) fogyasztásának gyomorpanaszok esetén történő alkalmazása nem szerepel a szakirodalmi leírásokban.

Hildegard von Bingen középkori szerzetesnő, a gyógynövények nagyhatású tudója a mustárról a következőket írja:

“A mustármaggal ételeinket ízesíthetjük. Betegeknek, illetve gyenge gyomrúaknak nem válik a javára, mert nehéz, és tisztító hatása sincsen. Erős gyomrúak fogyaszthatják. Nem segíti elő a helyes emésztést, és nem tisztít.”

 

John Lust és Michael Tierra szerint savtúltengés esetén mindenképpen kerülendő a fogyasztása, hiszen erősen serkentő fűszernek számít.

fehér mustár, angol mustár, kerti mustár, sárga mustár

Hogyan használható a mustár az emésztésre?

A fehér mustár magja ugyanakkor az ún. kolostori gyógyászat szerint egészben lenyelve bélrenyheség, illetve a bélfalak tisztítására használható. E mellett serkentő, nyálkaoldó és szélhajtó hatású.

Ennek módja:

Minden étkezés előtt 1,2 órával 1 kávéskanál mustármagot kell bő vízzel lenyelni 2 héten keresztül. Tavasszal és ősszel tartható ilyen kúra.

A kúra bélelzáródás esetén nem alkalmazható. Más problémák esetén konzultálni kell az orvossal!

 

Forrás:

  • MTI
  • Hildegard von Bingen
  • John Lust-Michael Tierra: A természetes gyógymódok Bibliája

A szerző