Barion Pixel

Az elhízás esélye 50 %-kal kisebb a rendezett körülmények között élő, és rendszeresen családi körben étkező, 10 év alatti gyerekek körében, mint külön táplálkozó társaiknál.

A tizenéveseknek mindenféle tápanyagra és energiaforrásra fokozottan szükségük van. Ebben a korban különösen fontos elegendő fehérjét, kalciumot, foszfort és D-vitamint juttatni a szervezetbe. Természetesen a gyorséttermek nem felelnek meg ennek a kívánalomnak. Márpedig ez a korosztály könnyen válhat a hamburger és a sültkrumpli rabjává. Megelőzésképpen érdemes mindig tartani odahaza tápláló nassolnivalót a  a tizenéves gyermekek számára. Fontos, hogy biztassuk őket rendszeres testmozgásra. Fiúk és lányok egyaránt veszélyeztettek az elhízást tekintve. Ugyanakkor a kóros soványság terjedését is fontos megemlíteni. Tinédzserkorú lányoknál  igen gyakori az anorexia nervosa (újabban a fiúk is érintettek), illetve a vashiányos vérszegénység. Ezek megelőzésében is kiemelt szerep jut a családnak, az értékes együtt töltött időnek. A közös étkezéseknek pedig fokozott jelentősége lehet.

 

motiváció, apa, apaság, szeretet, biztatás, sport, coach, coaching, elhízás,

 

Egyéb alapvető tényezők a fiatalok elhízásával kapcsolatban

Egy magyar részvétellel végzett nemzetközi kutatás közelmúltban összesített eredményeiről számolt be Molnár Dénes orvosprofesszor. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) gyermekklinikájának igazgatója elmondta: az Európai Közösség által támogatott “I Family” elnevezésű kutatási program ezen legfontosabb megállapítása 8 európai országban élő 16 ezer, köztük 3600 magyar gyermek vizsgálatán alapul.

Stresszoldó együttlétek

“Az elhízás összefügg a stresszel. Azon családok tagjai, amelyek közös étkezésekkel, programokkal, beszélgetésekkel több időt töltenek együtt, sokkal jobban kezelik a stresszt, és ez a gyermekek testi, lelki fejlődésére is kedvező hatással van” – jegyezte meg.

elhízás

Gyorsétkezés, cukor és képernyő

Molnár Dénes szerint a családi körben nem, vagy csak ritkán étkező gyermekekre jellemző, hogy gyakran esznek gyorséttermekben, sok szénsavas, cukros üdítőt isznak, jelentős időt töltenek tévénézéssel, illetve video- és számítógépes játékokkal.

“Ma az óvodáskorúak 10, a kisiskolások 20 százaléka tekinthető túlsúlyosnak. Az elhízáshoz vezető problémák köre rendkívül széles, az egész társadalmi életünket átszövi. A megelőzés érdekében azonban fontos lenne, hogy a gyerekek rendszeresen fogyasszanak zöldséget, gyümölcsöt, sok vizet igyanak, fizikailag aktívak legyenek, és elegendő időt töltsenek alvással. Utóbbi az óvodásoknál napi 12, a kisiskolásoknál 10 óra – mutatott rá a professzor.

egészségtelen táplálkozás, hamburger, sült krumpli, kőkorszak, elhízás,

Család, kortársak és a környezet

Molnár Dénes megjegyezte: a témában indult nemzetközi kutatás folytatódik. Egyebek mellett arra is keresik a választ, hogy az elhízás megelőzésében kiskamasz korban is érvényesül-e a családi háttér támogató szerepe. Illetve, hogy a gyerekeket mennyire befolyásolják kortársaik szokásai, valamint a környezeti tényezők.

Érdemes tehát törekedni a fesztelen, közös családi étkezések mindennapos rutinjának megvalósítására. Nem könnyű feladat rohanó világunkban, de mindenképpen megéri. Hiszen gyermekeink egészsége és nem utolsósorban saját jóllétünk a tét. Bárcsak a gazdasági, társadalmi és a civilizációs feltételek jobban támogatnák a szülők ilyen irányú törekvéseit. Hiszen nagyobb mértékű, felsőbb szintű változások nélkül ez könnyen a szélmalom harchoz válhat hasonlatossá. Az egyén és a család mégis sokat tehet, főként egymással együttműködve, a szélesebbkörű, egészségesebb folyamatokért.

MTI

A szerző