Barion Pixel
Dohány helyett mi használható? Régi vágya a dohányosoknak, hogy valami olcsóbb vagy egészségesebb növénnyel pótolják az egyébként számos előnyös élettani hatással megáldott, de sajnos átkozott mellékhatásokat és függőséget okozó dohányt.

Dohány helyett használható növények

Régi füveskönyvek és számos háborús év tapasztalata alapján erről a kérdésről röviden az alábbiak mondhatók el.
Bármilyen növénnyel is próbálkoztak, mindig belebotlottak a fermentálás problémájába.
Ugye a ,,szűzdohányt”, azaz fermentálás nélkül – többnyire tilosban – szárított dohányt se kedvelik, mert elszívva kellemetlen ,,fűíze” van, nincs meg a füstjének a jól ismert dohány aromája.
Pontosan ugyanezt találták más, dohányt pótló növényeknél is! Ha nem fermentálták, azaz tömörítés nélkül zöldre szárították, mindig ott volt a pocsék fűíz, bármivel is próbálkoztak.
Másrészt ha mindenféle faleveleket és füveket szívtak, annak hamarosan nagy ára lett: többnyire ínygyulladás majd ínysorvadás kezdett kialakulni, és ezzel még olcsón megúszták!
Számos kipróbált hazai növény közül a következők ,,váltak be”, illetve írták le használhatónak.
Természetesen csak a dohány tartalmaz nikotint, a dohányt pótló növényekben egyáltalán nincsen ez a hatóanyag.

nagy útifű

Dohány helyett – útifű hazai fajainak a levele

Alig ingerlő a füstje, önmagában kevésbé, de dohánnyal keverve jól használhatók.

komló, dohány helyett

Komló levele

Ez is gyűjthető vadon és füstjének jellegzetes kesernyés aromáját írták le.

martilapu, kereklapu, partilapu, lókörműfű, szattyú

Martilapu levele

Ezt kifejezetten kellemesnek írták le, füstje olyan, mintha valami kellemesen bevonná a szájat, légutakat, nyilván itt a részben hőstabilnak bizonyuló nyálkaanyagai.

ökörfarkkóró, dohány helyett

Ökörfarkkóró levelei

Ennek a népi gyógyászatban igen sokféle célra használt gyógynövénynek számos alkalmazása ismert. Egyike csupán a levelével való füstölés, sokféle célból, így dohánypótlás céljából is.

rózsa

“Büdös” dohány helyett – Rózsaszirom

Ennek a füstjét tartják a legkellemesebb dohánypótlónak.

dohány helyett, Lobelia inflata

“Hagyományos” dohány helyett – Indián dohány (Lobelia inflata)

Egyedül csak a hazánkban nem honos, de beszerezhető ,,indián dohányra”, azaz a Lobelia inflata-ra utalok, mely erőteljes hatóanyagot tartalmaz és egykor életmentő injekció is készült belőle.
Ma pedig számos országban dohánypótlóként szívják, pedig minimum jó kis hánytató hatással kezdődik a mérgezése.
Végül a felsorolt ,alapanyagokat rendszerint illatosították is kumarin tartalmú gyógynövényekkel, rendszerint szagosmügével és valamelyik somkóróval. Nagyon hamar rájöttek, hogy ezeket csak maximum 5-10 %-os arányban – vagy még ennél is kevesebb – szabad csupán beletenni, hiszen ennél nagyobb mennyiség hamarosan csillapíthatatlan fejfájást okozott.
Volt még számos más növény is, melyeket dohány helyett használtak, de azok vagy mérgező hatásúak, vagy a dohánynál is veszélyesebb függőséget okozhatnak, ezért nem említem ezeket.

Dohány helyett – leszokás

Befejezésül a dohányzásból való szabadulás kérdése! Vannak ugyan olyan növények, melyek enyhe dohány undort váltanak ki, sőt olyan is, ami kifejezett rosszullétet okoz dohánnyal együtt, de sajnos ezek tévutak.
Elhatározás és akarat nélkül semmi sem fog működni.
Azért megemlítem, hogy ha erdőben tavasszal látunk erdei szamóca leveleket, szedjük le és szárítsuk ki.
Teájának huzamos fogyasztása Forst Károly Frigyes szerint – híres egykori füvesemberünk – enyhe dohánnyal szembeni undort fog kiváltani.
Források:
  • A számos régi füveskönyvön kívül főleg: Kazay Endre: Dohányt pótló növények. Természettudományi Közlöny, Bp. 1917. (Kazay Endre gyógyszerész volt, szerzője a két kötetes Gyógyszerészi lexicon-nak, mely 1900-ban jelent meg.)
  • A képen ,,indián dohány” (Lobelia inflata) a szécsényi kiskertemben.

 

 

Mottó: Örülj ! Mosolyogj ! Hát élsz !

A szerző