Barion Pixel

A búzafűlé hatása igen jótékony, erről a legtöbb embernek van tudomása. Nézzük meg tudományos kutatások alapján, hogy pontosan miben nyújthatnak segítséget a búzafűlé hatóanyagai.

A búza rövid története

A búza termesztése kb. ie. 8000 körül kezdődhetett el. Nagyon nehéz rekonstruálni azt a bonyolult folyamatot, melynek során a vad búzákból a termesztett növények kialakultak.

A búza (Triticum gen.) nemzetségének 18 faja ismeretes, amelyek közül 14 faj termesztett növény.

búzafajták, alakor, vadtönke, tönke, durumbúza, kenyérbúza Búzafajok (balról jobbra): alakor, vadtönke, tönke, durumbúza, kenyérbúza

 1. A legősibb faj az egyszemű búza, az alakor (Triticum monococcum) ie. 8000 körül. A kalásza felálló, oldalról lapított. Merev, törékeny kalászorsója megnehezíti az aratást.
 2. Ie. 6000 táján bukkant fel a jobb terméshozamú kétszemű búza, a tönke, vagy emmer (Triticum diccoccum). Az ősi Mezopotámiában és Egyiptomban ez volt a legfőbb gabona.
 3. E vidéken a másik fontos búza a durumbúza (Triticum durum) volt, mely genetikailag a tönkéhez áll a legközelebb.
 4. A kenyérbúza, vagy közönséges búza (Triticum aestivum) az ősi búzafajoknak a kecskebúza fajokkal (Aegilops) való bonyolult kereszteződési folyamatának eredményeképpen alakult ki. Legrégebbi leletei ie. 7000-6500-ból valók.

 

A hiper egészséges búzafűlét a tönkölybúza felhasználásával készítik. 

 

A búzafűlé felhasználhatóságáról általában

A búzafűlé nemcsak a nyerskonyha egyik kedvenc alapanyaga. Smootie-kban, vagy önmagában fogyasztva is igen kedvező élettani hatást vált ki.

búzafűlé hatása

A búzafűlé hatása a kutatók, szakemberek szemével

A bostoni Hippocrates Gyógyító Intézet alapítója, Dr. Ann Wigmore szerint az élő ételek közül a legfontosabb a búzafű, vagy búzafűlé rendszeres fogyasztása.

Győri Zoltán (Debreceni Egyetem) szerint a gabonaféléknél ismert, hogy az őrlési technológiánál kiválasztott csíra táplálkozásélettani értéke magas olaj, fehérje és felvehető szénhidráttartalma miatt jelentősen eltér a szem többi részétől. A csíráztatott szem a csíranövény fejlettségétől függően tartalmaz többkevesebb klorofillt, különböző vitaminokat (A, C, E, B), antioxidánsokat, enzimeket, továbbá aminosavakat, valamint oldott ásványi anyagokat. Ezért is terjed a búzafűlé fogyasztása. A zsíroldható (ACW) és vízoldható (ACL) antioxidánsok összes mennyisége a búzafűlé esetében az egyik legnagyobb.

dr. Oláh Andor szerint nincsen szükség laboratóriumra és gyógyszertárra, hogy rákmegelőző és -gyógyító hatóanyagokhoz jussunk. Még kert nélkül is hozzájuthatunk gyógynövényhez (klorofillhoz), ha búzafűlét iszunk. A klorofill, mely a búzafűlé aktív hatóanyaga ugyanis meggátolja a rákkeltő anyagok mutagén hatását. A gátló hatás egyenes arányban áll a klorofill tartalommal. A klorofill dr. Oláh szerint több karcinogén (rákkeltő) anyag mérgező hatását csökkenti. A klorofill a rákképződést gátló anyagokkal együtt antioxidánsnak is bizonyul. Ezen kívül a búzafűlében extrém mennyiségben megtalálható klorofill gyógyszerfertőzések, gennyes folyamatok kezelésében is hatékony.

A búzafűlé hatása a hatóanyagain keresztül nyilvánul meg

A búzafű a közönséges búza (Triticum aestivum Linn.) fiatal hajtása. Úgy is ismeretes, mint “zöld vér” köszönhetően a magas krolofill tartalmának, mely a kémiai összetevőinek közel 70 %-át teszi ki. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal és élő enzimekkel.

A búzafűlé gazdag forrása az A-vitaminnak, a C-vitaminnak, az E-vitaminnak és a B-vitaminoknak. Rengeteg fajta ásványi anyagot tartalmaz, úgy mint kálcium, foszfor, magnézium, alkáliföldfémek, kálium, cink, bór, és molibdén.

Különféle enzimek felelősek a farmakológiai hatásokért, úgy mint proteáz, amiláz, lipáz, citokróm oxidáz, transzhidrogenáz, szuperoxid dizmutáz (SOD) enzim.

A másik jelentős összetevője a búzafűlének az aminosavak magas aránya, úgy mint az aszpartámsav, glutaminsav, arginin, alanin és a szerin.

A búzafűlé legfőbb jótéteménye az antioxidáns hatása, mely a bioflavonoidok magas arányának köszönhető. Ilyen bioflavonoid például az apigenin, kvercetin és luteolin. Más – a búzafűlében jelen lévő – összetevők még inkább elősegítik a búzafűlé terápiás hatásait, ilyen például a kolin és a laetrile (amygdalin).

A búzafűlé hatása a különféle betegségek esetén az Institute of Pharmacy kutatásai alapján

A búzafűlét a vitamintartalma fontos adjuvánssá (megelőző terápiás szerré) teszi az allergia ellenes és asztma ellenes kezelések esetén. A bűzafűlé enzimjei ugyanakkor elsődleges rákellenes szerré teszik ezt a gyógynövényt. A búzafűlé figyelemre méltó jellegzetessége a bioflavonoid tartalma, melyek természetes formában előforduló antioxidánsok. Klinikai vizsgálatokkal igazolták a hasznosságát a gyulladásos emésztőrendszeri betegségek esetén és általános méregtelenítőként is számon tartják.

Ugyanakkor a búzafűlé leginkább figyelemreméltó jellegzetessége a magas klorofill tartalma. A klorofill szerkezetében hasonlóságokat mutat a hemoglobinhoz és a kutatások során úgy találták, hogy regeneráló, illetve pótló szerként működik a hemoglobin hiányállapotoknál. Ez lehet az oka a búzafűlé klinikailag igazolt jótékony hatásának thalassemia (örökletes vérképzőrendszeri betegség, mely a hemoglobin globin láncát érinti), illetve hemolitikus anémia (vörösvértestek pusztulása az érrendszeren belül) esetén.

Búzafűlé hatása fekélyes vastagbélgyulladás esetén

A búzafűlé jótékony hatásai miatt több mint 30 éve ajánlott orvosok és természetgyógyászok által a gasztroenterológiai problémákra. Klinikailag kontrollált (pl. placebokontrollált) kísérletben is igazolták a bűzafűlé jótékony hatását ezen esetekben.

Egy izraeli kísérletben, melyet 3 különböző kórházban végeztek bebizonyították, hogy a búzafűlé az olyan súlyos gasztroenterológiai problémák esetén is segít, mint a fekélyes vastagbélgyulladás. 22 klinikailag igazolt fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő személynek adtak 1 hónapon keresztül 100 cm3 búzafűlét, vagy hasonló kinézetű placebo-t. Friss búzafűlét használtak, nem a kapszulás változatokat.  A vizsgálat eredménye szerint jelentős javulás volt megfigyelhető a fekélyes vastagbélgyulladás esetén azoknál a pácienseknél, akik búzafűlét kaptak. Senkinél nem tapasztaltak szignifikáns mellékhatást.

A búzafűlé hatása igen kedvező kemoterápia esetén – kutatás mellrákosoknál

A szisztémás rákkezelési terápiák toxikus hatása sokszor életveszélyes is lehet és különféle toxikus mellékhatásokat, akár neutropéniát is okozhatnak. A neutropénia – azaz az a tünetegyüttes, melynek során a fehérvérsejtek neutrophil csoportjának száma kórósan alacsony – hagyományos kezelési módjai további mellékhatásokkal rendelkeznek. A búzafűlével – a klinikai kutatások szerint – megelőzhetőek a kemoterápia toxikus hatásai. Egy előremutató kontrollált kísérletben 60 pácienst vizsgáltak, akik mellrákkal küzdöttek. A placebo csoportnak csak a hagyományos segítő kiegészítő terápiákat biztosították. A másik csoport 60 cm3 búzafűlét kapott naponta, a kemoterápia első három ciklusában.

A kísérlet eredményeképpen azt tapasztalták, hogy a kemoterápia latt szedett búzafűlé csökkentette a káros mellékhatásokat, és a további hagyományos kiegészítő terápiák szükségességét.

Milyen fajta búzafűlé kapható?

 1. Otthon is termeszthetjük és préselhetjük speciális csíráztató tálak és présgép segítségével a búzafüvet, hogy búzafűlét állítsunk elő.
 2. Megvásárolhatjuk kapszula formájában, mely liofilizált formában tartalmazza a búzafűlét.
 3. Egy kényelmes megoldás a búzafűlét fagyasztott formában megvásárolni, melyet jégkockatartóban árulnak és 2 db tasak felett ki is szállítanak. Biztosak lehetünk benne, hogy a búzafűlé összes értékes komponensét tartalmazza, és még vesződnünk sem kell vele.

Mikor fogyasszuk a búzafűlét?

Annak érdekében, hogy minél több értékes tápanyag szívódjon fel étkezés után 3 órát kell várni, hogy az emésztés befejeződjön. Ez után célszerű a búzafűlevet meginni.

Búzafűlé ivás után legalább 30 percre van szükség, hogy a tápanyagok felszívódjanak. Utána már lehet bármit enni-inni, de a vizet csak módjával javasoljuk még egy darabig!

Semmiképpen ne találkozzon a búzafűlé gyümölcsökkel a gyomorban, mert a gyümölcsök tartalmazhatnak olyan összetevőt, mely a búzafűlé jótékony hatásait semlegesíteni tudja.

A fentiek miatt a legpraktikusabb időpont a búzafűlé fogyasztására a reggeli időpont, még éhgyomorra.

A gyorsfagyasztott búzafűlevet nem szabad felolvadás után újrafagyasztani!

Fagyasztóban tárolva a tápanyagokat fél évig mindenképpen megőrzi, -20 C-on pedig akár 1 évig is!

A fagyasztott búzafűlé előnyei

A fagyasztott búzafűlét jégkockatartó zacskóban árusítják és szállítják.

Fogyasztása esetén érdemes megfogadni néhány tanácsot. Nagyon fontos a felolvasztás módszere és a felolvasztás időpontja.

A búzafűlében lévő fehérjék, nyomelemek, vitaminok nagyon gyorsan lebomlanak. Ezért közvetlenül a vágást és préselést követően sokkolásos fagyasztási technikát alkalmaznak, hogy az értékes hatóanyagok minél jobban megőrzésre kerüljenek.

A felolvasztásnak is ennek megfelelően kíméletesnek, ugyanakkor gyorsnak kell lennie. Ebből következik, hogy véletlenül sem szabad a felolvasztás során mikrohullámú sütőt használni, vagy lábosban, edényben a tűzhelyen melegíteni, vagy bármilyen extrém hőhatásnak kitenni a fagyasztott búzafűlevet! Az sem szerencsés, ha szobahőmérsékletre tesszük és hagyjuk kb. 20-30 perc alatt kiolvadni.

Megoldás lehet a jégkocka elszopogatása, de ez személyfüggő. Kíméletes és gyors felolvasztási módszer továbbá a búzafűlé jégkocka pici vízzel való kevergetése. Ezzel a módszerrel akár 1,5 perc alatt is felolvasztható a búzafűlé jégkockánk.

 

KATTINTS IDE A BIO GYORSFAGYASZTOTT BÚZAFŰLÉHEZ!

 

 

Forrás:

 • A jövő élelmiszerei és az egészség; A növényi eredetű funkcionális élelmiszerek, Győri Zoltán, Debreceni Egyetem, Agrártudományi Centrum, Mezőgazdaságtudományi Kar, Élelmiszertudományi, Minőségbiztosítási és Mikrobiológiai Intézet, Debrecen, 2008
 • Chronicles of Young Scientists 1(2) 2010: 23-28; Swati Padalia, Sushma Drabu, Indira Raheja, Alka Gupta, Mamta Dhamija, Maharaja Surajmal Institute of Pharmacy, C-4, Janakpuri. New Delhi- 110058 , India; Received 01 February 2010; accepted 05 March 2010
 • dr. Oláh Andor: A rák természetes gyógymódja és megelőzése, International House Budapest, 1989, ISBN 963 7386 114
 • E. Ben-Arye, E. Goldin, D. Wengrower, A. Stamper, R. Kohn & E. Berry (2002) Wheat Grass Juice in the Treatment of Active Distal Ulcerative Colitis: A Randomized Double-blind Placebo-controlled Trial, Scandinavian Journal of Gastroenterology, 37:4, 444-449, DOI: 10.1080/003655202317316088
 • Gil Bar-Sela, Medy Tsalic, Getta Fried & Hadassah Goldberg (2007) Wheat Grass Juice May Improve Hematological Toxicity Related to Chemotherapy in Breast Cancer Patients: A Pilot Study, Nutrition and Cancer, 58:1, 43-48, DOI: 10.1080/01635580701308083
 • Kép forrása: Fráter Erzsébet: A Biblia növényei, Scolar Kiadó, 2018

A szerző