Barion Pixel

Az életmódváltás lépései nem nehezek, sorrendjük nem összecserélhető, de könnyen megtanulhatóak, alkalmazhatóak.

„Az ellenállásod annak a jele, hogy a rendszered újrakonfigurálja magát – a siker irányába”

Todd Herman (sportpszichológus, coach)

Talán Veled is megtörtént már, hogy amikor belekezdesz egy fitneszprogramba, vagy új diétát próbálsz ki, lendületes vagy, jó kedvű, tetterővel teli, aztán két hét múlva letargiába süppedsz, az önbizalmad a béka feneke alatt, és csokit majszolsz a kanapén. Nem érted, hiszen olyan simán indult. Ha nem is ismered őket konkrétan, az életmódváltás lépései majdnem minden esetben ugyanúgy valósulnak meg.

Todd Herman ellenállás-elmélete tudományos alapokon nyugszik, a következőképpen működik: amikor elkezdünk egy pozitív életmódbeli változtatást, az agy ideiglenesen kellemes érzéseket biztosító neurotranszmitterekkel (idegrendszerben ingerületátvivő anyagokkal) árasztja el a testünket, mint pl. szerotonin, dopamin. Ez egy mentális vállveregetés.

egészség, egészség télen, boldogság

A boldogsághormonok által úgy érezzük, hogy minden szuperül megy, nem is olyan nehéz, mint gondoltuk.

 

A megjelenő problémák

Aztán hirtelen a boldogsághormon-csapot elzárják, ezzel az optimizmus is elszáll.

Az életmódváltás lépései folyamatának ezen pontján az új egészséges szokások hatására a sejtek elkezdik megváltoztatni az alakjukat, ezt egy óriási erőfeszítésnek érezzük.

Igazából ezt a sejtek imádják, mozgolódnak, vibrálnak, megváltoznak, hogy helyet teremtsenek a pozitív hangulatért felelős endorfinoknak, ehhez időre van szükségük. Ez az ellenállás érzése bennünk. Így ahelyett, hogy feladnánk, forduljunk szeretettel az ellenállás felé, vészeljük át ezt a kellemetlen szakaszt, mert amikor a sejtjeink átformálódnak, újra hatalmas lendületet kaphatunk.

Az életmódváltás lépései

Íme néhány pont, ami segíti az életmódváltást megvalósulni és hosszú távon is megtartani:

  1. Fontossági sorrend felállítása/priorizálás: azaz egy listára összeírod, mik azok a szokások, amelyeket szeretnél megváltoztatni, majd ezeket fontossági sorrendbe állítod. Nem lehet egyszerre mindent, mert nagyon könnyen kudarcba fullad az életmódváltás. Emellett a szervezetednek is hatalmas stresszt okozol a hirtelen változtatással, ami nagyobb bajt is okozhat, mint ami éppen van. Ezért fontos priorizálni.
  2. Tervezés: ahogy Churchill mondta:

    „Aki nem tervez, a bukást tervezi meg.”

Felnőttként egy kicsit a saját anyukánknak kell lenni, aki tudja, hogy a vacsora után a fogmosás jön, és ha kell, kíséri a gyermeket a fürdőszobába. Ez a tervezés, magadnak megszervezed és listázod a teendőket a céljaidtól, életedtől, idődtől, lehetőségeidtől függően. Például minden héten megtervezed az edzéseidet, énidődet, feladataidat stb.

Az étkezéseidet a következőképpen tervezheted meg: milyen alapanyagok vannak otthon, ezekből összeírsz 2-3 ételt, majd átgondolod, milyen étel volt már régen, mit kíván a család. Milyen szezonális alapanyagok vannak, ezekből összeírsz még 3-4 féle ételt, és ez alapján a bevásárló listát. Így nem kell tanácstalanul a konyhában állni, hogy éppen mit főzz és nem kell a boltba sem szaladgálni folyton, hiszen egy bevásárlással megoldhatod az egész heti étkezést. Ezzel rengeteg időt és energiát spórolhatsz. Remek érzés a nap végén kipipálni az eltervezett, majd megvalósított pontokat.

Amikor már lelkileg is rá kell hangolódnod az életmódváltásra

  1. Rugalmasság: Ahhoz, hogy ne veszítsd el a lelkesedésed, rugalmasnak kell lenni. Ez egy nagyon ellentmondásos dolognak tűnik, azonban sokat segít ennek tudatosítása. Légy fókuszált, céltudatos, elszánt, de ne görcsölj rá! Ha rágörcsölsz, minden sokkal nehezebbé válik, és ha netán eltérsz a tervtől, nagyobb eséllyel adod fel, mert elveszíted az önmagadba vetett hited. Engedd meg magadnak a kilengést, de tudj visszatérni a saját rendszeredhez, amit magadnak kialakítottál. Ha pedig túl sokszor térsz el, akkor gondold át, hogy jó-e a felállított terv, ha szükséges, módosíts.
  2. Időnként, például hetente állj meg, és gondold át, írd le, mit valósítottál meg az elmúlt időszakban, mi az, ami nem sikerült, gondold végig, miért nem sikerült, hogy lehetne legközelebb megvalósítani. Amit pedig megcsináltál, azért nagyon dicsérd meg magad, és légy büszke rá!

 

KATTINTS IDE A COACHING SZAKÉRTŐKHÖZ!

A szerző