Barion Pixel

Az autizmus egy szinte gyógyíthatatlannak tartott spektrumzavar. Ez azonban nem teljesen van így. A Naturportal-on időnként bemutatunk olyan hatásos természetgyógyászati módszereket, melyek testi, vagy lelki értelemben segíthetnek az embereknek. Van egy módszer, mely képes akár az autizmus esetén is állapotjavulással járni.

A most bemutatásra kerülő módszer idehaza sajnos kevéssé ismert, pedig nagyon sokféle idegi alapú tünetegyüttes esetén kiváló eredménnyel alkalmazható.

Ha figyelmesen elolvastad a cikkünket, akkor nem jelenthet gondot a cikk végén lévő kvíz kitöltése.

Mi ez a módszer?

Autizmus spektrumzavar és más idegi alap tünetegyüttesek kezelési lehetősége

Létezik egy technika, amellyel az autizmus, az asperger szindróma, valamint a különféle figyelemzavaros állapotok kielégítően kezelhetőek. Ez a Neurofeedback (ejtsd: neurofídbek) kezelés, vagy Neurofeedback technika.

Milyen más állapotokra jó az autizmus spektrumzavaron kívül ez a módszer?

A NeuroFeedback nagy hatékonysággal használható pszichológiai és pszichiátriai rendellenességek kezelésében.

Sikeresen használt és klinikailag ajánlott módszer az alábbi tünetegyüttesek esetén.

 • Gyermekkori vagy felnőttkori hiperaktivitás és/vagy Figyelemzavar ( ADD / ADHD )
 • Autizmus, Asperger szindróma
 • Diszlexia, Diszkalkulia, Diszgráfia, Diszpraxia
 • Depresszió, Szorongás, Stressz, Tik, Alvászavarok, Neurózis, Pánikrohamok
 • Poszttraumás stressz
 • Migrénes fejfájás
 • Agresszió, Dühkitörések, Impulzuskontroll, Fóbiák, Kényszeresség, Magatartászavarok
 • Egyensúlyzavar, Koncentráció- és memóriazavarok
 • Nyak- és Hátfájás (Fibromialgia)
 • Koncentráció, memória fejlesztése
 • Teljesítménynövelés felelős beosztásban dolgozók vagy sportolók számára
 • Diákoknak vizsgára, felvételire, versenyekre való felkészülésre
 • Anorexia, bulimia, epilepszia
 • Agyi traumák és sztrókos betegek (Stroke) rehabilitációja

.

Milyen technika a NeuroFeedback módszer? Hogyan zajlik?

A NeuroFeedback kezelés egy olyan eljárás, melynek során semmilyen diódát, vagy tűt nem vezetnek be a testbe (non-invazív eljárás), mégis érzékelhőek az agyi hullámok. Gyakorlatilag egy olyan agytorna, melynek során a fejre helyezett elektromos érzékelőkkel mérik az agyi hullámokat és ezek egy számítógépes játékban vezérlőként jelennek meg. Az egész eljárás teljesen fájdalommentes.

A módszert a NASA kutató csapata fejlesztette ki, eredetileg a negatív stresszhatások kiküszöbölésére, a psziché és a teljesítőképesség javítására.

A NeuroFeedback jelentése neurológiai visszacsatolás, vagy idegi válaszreakció. A modern technológia segítségével lehetővé válik egy adott ember idegrendszeri állapotának megjelenítése és megértése.

Annál fogva, hogy feltérképezésre kerül a teljes idegrendszer, a fejlesztésben részt vevő személynél tudni lehet, hogy az agyi aktivitás mikor van a kívánt tartományban. Megismerhető az is, hogy mely esetekben válnak uralkodóvá a nem kívánatos agyhullámok.

Az agyhullámok mérése a fejre helyezett elektromos érzékelőkkel történik. A hullámokat egy készülék felerősíti, majd ezeket egy számítógépes játékban vezérlőként jeleníti meg. Ez azt jelenti, hogy a tréningen résztvevő – mindenféle egér és billentyűzet nélkül – kizárólag agyi hullámainak manipulálásával játssza a játékot. Amikor az agyi aktivitás a kívánt frekvenciatartományon belülre jó irányba változik, a játékos pontokat szerez. Abban az esetben, ha a kívánt frekvenciatartományú hullámok erőssége nem-, vagy rossz irányba változik, a kliens pontokat veszít a játékban. Néhány alkalom után az agy fokozatosan elkezd reagálni a számítógép által javasolt ösztönző ingerekre, így a játékos egyre jobb eredményt ér el. A folyamat során a kliens önmagát fejleszti, melynek eredménye az agy nagyobb hatásfokú, optimális működése.

A NeuroFeedback tréning lehetővé teszi az agy kognitív funkciójának fejlesztését. Segítségével elérhető az, hogy kontrollálni tudjuk a szervezetünkben zajló élettani folyamatokat.

Kinek hasznos ez a tréning?

Ez a módszer használható egyaránt gyermekek, mind felnőttek fejlesztésére is. Felnőttek esetében nem csak a különféle idegi tünetegyüttesek esetén lehet hasznos, hanem a teljesítmény fokozására, a koncrentráció növelésére is.

Alkalmas a módszer például diákoknál vizsga, felvételi, tanulmányi verseny, vagy stressz helyzet esetén.

Sportolóknál alkalmazható a teljesítmény növelésére, az összpontosítás fokozására és a stresszhelyzetek kezelésére.

A módszer memória tréningre is használható mind felnőttek, mind gyerekek esetében.

Hogyan kell elképzelni egy kezelést?

Az első alkalmon történik meg az állapotfelmérés. Itt kerülnek megbeszélésre azok a problémák, melyekben segítséget kér az adott személy saját maga, vagy gyermeke számára. A Neurofeedback szakértővel ezen az első alkalmon kerülnek átbeszélésre az érintett területek, ahol a problémák jelentkeznek, valamint az elérendő célok.
A szóbeli állapotfelmérést követően egy fájdalommentes EEG vizsgálat következik. Ennek során a fej különböző pontjaira érzékelőket helyeznek. Ezeknek a segítségével lehetővé válik a teljes agyi tevékenység feltérképezése, az egyes agyi terüelteken mért működési intenzitás erősségének mérése. A feltérképezés alapján a tréning menete és hossza felvázolható.
Egy-egy tréning körülbelül 45-60 percig tart. A tréning alatt felkerülnek az érzékelők a fejre.
A tréning során egy érdekes és motiváló videó játékot kell játszani, vagy mesét, filmet nézni. A programok úgy kerültek kialakításra, hogy a videójátékok, mesék, filmek csak akkor lehetnek sikeresek és élvezhetőek, ha bizonyos agyhullámok a megfelelő értéken mozognak.

 

A szerző