Barion Pixel

A pajzsmirigy alulműködés tünetei sokszor nehezen észrevehetőek. Ennek ellenére nagyon sok embert – főleg nőket – érintő problémáról beszélhetünk.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei lassan, gyakran több évtized alatt fokozatosan, alattomosan alakulnak ki, és egy tavaszi fáradtsággal vagy vitaminhiánnyal is összefüggésbe hozhatóak. Nehezíti még a felismerését, hogy nem minden tünet jelenik meg mindenkinél.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei leggyakrabban:

A leggyakoribb ismertetőjelek jelentkezése esetén gyanakodni kezdhetünk: a testsúly indokolatlan növekedése, leadhatatlan kilók formájában cipelt kolonc, amely a viszonylag sok alvás ellenére ránk nehezedő örök fáradékonyságot csak tetézi. A hormonális változások és a lelki terhek együtt alvászavarokat, szorongást, lelki labilitást okozhatnak, amely akár a depresszióig is eljuthatnak, Ehhez társulnak emésztési problémák, puffadás és székrekedés is.

Alacsony vérnyomás, menstruációs zavarok, libidó csökkenés, terméketlenség, akár vetélés lehet a hormonális hullámvasút eredménye.

Gyakran tapasztalhatnak kissé emelkedett koleszterinszintet és kissé alacsonyabb vas értéket az alul működő pajzsmirigyproblémával küzdők.

Ha analógiákban gondolkodunk akkor a pajzsmirigy hormon a keleti qi vagy csí megtestesítője szervezetünkben. Az életenergia hiányát, csökkenését tapasztalhatjuk meg ebben az állapotban. Az alacsony pulzus, állandó fázékonyság, az öröm és motiváció csökkenése komoly próbatétel elé állítja testünket és lelkünket egyaránt. Külsőleg hajhullás és a száraz fakó bőr, a duzzadt „kialvatlan” szemhéjak árulkodnak állapotunkról. Gyakran megfigyelhető a szemöldök ritkulása, különösen a külső harmadban.

pajzsmirigy alulműködés tünetei

Hogyan működik a pajzsmirigy? Milyen mikrotápanyagokat szedhetünk?

A pajzsmirigy az endokrin rendszer részét képezi. Ez a szervünk a légcső előtt a pajzsporcon elhelyezkedő belső elválasztású mirigy, amelynek a  „vezérlését” az agyalapi mirigy végzi a TSH hormon segítségével: stimulálja vagy mérsékli a pajzsmirigy hormonok, a T3 és T4 termelődését.

Ezek a hormonok egy tirozin nevű aminosavból termelődnek jód, szelén és cink felhasználásával. Ezen mikrotápanyagok bevitelével sokat segíthetünk szervezetünknek a pajzsmirigyhormon előállításában. Itt megemlíteném még a magnéziumot, amelyre ezen állapotban feltétlenül szüksége van szervezetünknek, illetve a rezet. A cink szedésével ugyanis relatív hiányt idézünk elő rézből.

E két nyomelem szedését azonban eltérő napszakra időzítsük, mert egyszerre szedve nem megfelelően szívódnak fel.

Emiatt a kényelmes megoldásnak tűnő komplex készítmények helyett monokomponenseket tartalmazó táplálékkiegészítők használatát javasolják a szakemberek.

Jódtartalmú étrend-kiegészítőt vagy algát csak abban az esetben javaslunk, ha egyszerű alulműködésről beszélünk, autoimmun gyulladás esetén a jód pótlása ellenjavallt.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei és a kapcsolódó hatások:

A pajzsmirigy alulműködés tünetei szinte minden szervünket károsíthatják.

A lassuló anyagcsere miatt hízunk, majd sejtjeinknek még több inzulinra lesz szüksége a cukor szállításához. Mivel az inzulin a raktározás felelőse is, fokozódik a hízás, és még inkább lelassul az anyagcsere. Ennek az ördögi körnek a következménye kezdetben az inzulin-rezisztencia és  a nagy eséllyel kialakuló 2. típusú cukorbetegség, a PCOS ( polycisztás ovárium szindróma) amely jelentősen megnehezíti, bizonyos estekben teljesen lehetetlenné teszi a gyermekvállalást.

Aki a fenti tünetek alapján gyanakodni kezd, forduljon szakemberhez. Sajnos az alattomos, lappangó tünetek gyakran laborleletekkel is nehezen igazolhatóak, van, hogy több évig is eltarthat a diagnózis.

A legjobb megoldás mind a felismerés mind pedig a kezelés tekintetében a holisztikus szemléletű, minden apró részletre figyelő segítő szakember felkeresése.

A szerző