Barion Pixel

A reggeli ébredés minősége meghatározza az egész napunkat, ekkor tudunk felkészülni az előttünk álló napra és erőt gyűjteni.

Ha nyűgösen is ébredünk, a mi választásunk, hogy belesüppedünk-e ebbe az állapotba, vagy a változtatás mellett döntünk. Én mindenképpen az utóbbit javaslom. Nem kell a saját életünk elszenvedőinek lennünk. Mindannyian képesek vagyunk az életünk kisebb-nagyobb mértékű alakítására, mégpedig elsősorban azzal, hogy ügyelünk a gondolataink és szavaink minőségére, illetve jó szokásokat vezetünk be a mindennapjainkba.

Természetesen a stresszes helyzetek ugyanúgy jönnek-mennek majd az életünkben, de nagyon nem mindegy, hogyan éljük meg ezeket, hogyan reagálunk ezekre.

Hogyan lehet jobb a reggeli ébredés?

Milan Kundera író is egyértelműen, markánsan megfogalmazta a véleményét a reggelekről:

„Ebben az országban (…) az emberek nem tudják értékelni a reggeleket. A vekker erőszakos hangjára ébrednek, amely úgy vágja ketté az álmukat, mint a fejszecsapás, és azon nyomban belevetik magukat az örömtelen lótás-futásba. Hát mondja, miféle nap lesz az, amelyik ilyen erőszakos módon kezdődik! Mi vár azokra az emberekre, akiket az ébresztőóra minden áldott reggel kisebbfajta elektrosokkal térít magukhoz! Napról napra egyre jobban hozzászoknak az erőszakhoz, és egyre jobban elszoknak az örömtől. Higgye el nekem, hogy az emberek magatartását a reggeleik szabják meg.”

 

Saját tapasztalatom alapján bátran írom, hogy léteznek olyan reggeli szokások, amelyekkel áthangolhatjuk a reggeleinket. Mára már nekem is kialakult egy napindító rutinom, ami ad egyfajta biztonságérzetet és nyugalmat. Ezen érzésekre pedig igen nagy szükségünk van.

 

Íme, egy kis segítség a reggeli harmónia megtapasztalásához

1) Ébredés után adjunk hálát azért, hogy kinyithattuk a szemünket; köszönjük meg, hogy egy újabb napra virradhattunk!

2) A reggeli harmónia, amit megteremtünk magunkban és magunk körül, kihat az egész napunkra, ezért reggel ne mobilozzunk! A képernyő bámulása szétkapcsolja a két agyféltekét, így eleve nehezebb a harmónia megteremtése.

3) Kezdjük a napot 1-2 pohár langyos/meleg vízzel, mert így az emésztőrendszer is könnyebben felébred!

4) Végezzünk néhány nyújtógyakorlatot! Én reggelente nagyon kedvelem a napüdvözlet nevű jóga gyakorlatsort, ami összehangolja testem-lelkem-szellemem.

5) Igyunk egy finom teát, lehetőleg langyosan vagy melegen: az évszaknak megfelelő energetikai minőségű zöld teát, vörös teát, vagy gyógynövényekből készült teakeveréket!

6) Adjuk meg magunknak a napindító energialöketet, azaz semmiképpen se hagyjuk ki a reggelit! Az emésztőrendszerünk különösen hálás lesz majd a meleg reggeliért.

 

Ezek után minden bizonnyal frissen, energiával telten léphetünk ki az ajtón, és nézhetünk szembe a napi kihívásokkal.

A szerző