Barion Pixel

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) legutóbbi közleménye szerint világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának bővülése Magyarországon. Mit jelent ez?

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) feladatai és szerepe:

Az ÖMKi, Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Magyarország egyetlen ökogazdálkodásra specializálódott kutatóintézete. 2011-ben jött létre. A szervezet létrehozásának célja, hogy előmozdítsa az ökológiai gazdálkodás hazai fejlődését és szélesebb körű alkalmazását.

Miért olyan fontos az ökológiai gazdálkodás?

A globális környezeti, társadalmi és gazdasági kihívások hatására az elmúlt években a fenntartható élelmiszertermelés kutatása és fejlesztése a tudományos világ kiemelkedő jelentőségű területévé vált. Miért fontos ez?

  • 2050-re várhatóan a világ népessége meghaladja a 9 milliárd főt.
  • A mezőgazdasági termelékenységet a klímaváltozás és az ennek következtében előálló szélsőséges éghajlat csökkenti.
  • A mezőgazdasában használatos rengeteg szennyező anyag és vegyszer az egészségünket és a környezetünket is veszélyezteti.
  • A nem természetes ételek fogyasztása, a helytelen táplálkozás az egyik fő halálozási ok.

 

Ebbe a vérkeringésbe kíván Magyarország is bekapcsolódni azáltal, hogy tudományos kutatással és stratégiai piacfejlesztéssel hozzájárul a hazai biogazdálkodás megteremtéséhez és fejlesztéséhez.

Az ÖMKi tevékenységei

  • Saját kutatásokkal segíti a hazai biogazdálkodás meghonosodását. Részt vesz nemzetközi kutatási projektek, mely lehetővé teszi, hogy bekapcsolja a hazai (öko)gazdákat a határokat átívelő szakmai vérkeringésbe.
  • Az ún. ÖMKi on-farm kutatási hálózat a hazai ökológiai gazdaságokban megvalósított kísérletek rendszere. A kísérletek véghezvitele és az eredmények megvitatása lehetővé teszi a kutatási hálózatba bekapcsolt gazdálkodók, a kutatók, a feldolgozók és a társadalom közötti párbeszédet.
  • Ökológiai szaktanácsadással az ÖMKi személyre szabott tanácsadást is nyújt.
  • Szakmai konferenciák, képzések, műhelytalálkozók segítik elő a további eszmecserét.

 

Magyarország a legdinamikusabban fejlődő állam a bio területek növekedése tekintetében

Az ÖMKi legutóbbi közleménye szerint az Ökológiai Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM) és a svájci Biogazdálkodási Kutató Intézet (FiBL) által kiadott évkönyv legfrissebb, 2019-es adataiból megállapítható, hogy az ökológiai gazdálkodás bővülése alapján Magyarország a 10. legdinamikusabban fejlődő állam. Az ökológiai ültetvények területmérete alapján a világ 12. legnagyobb öko gyümölcstermelője.

Sokat fejlődtek az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó belföldi vállalkozások is. Számuk tavaly előtt már meghaladta az 5.600-at, ami az ÖMKi szerint az ágazat egyre növekvő jelentőségét igazolja.

Az előző évhez képest 2019-re Ázsia kivételével minden kontinensen bővült a biogazdálkodás. Arányaiban ugyanakkor a 72,3 millió hektárnyi terület még mindig nem jelentős, alig másfél százaléknyi az összes mezőgazdasági területéhez képest. A vizsgált 187 ország közül ráadásul mindössze 15-ben éri el az ökoművelés területe az összes mezőgazdasági földterület 10 százalékát. Magyarországon körülbelül 6 százalék ez az arány.

A közlemény szerint a biotermékek világpiaca 2019-ben elérte a 106 milliárd eurót. A bővülés az EU-ban évi 8-10 százalékos, a forgalom nagysága 41,4 milliárd euró. Ennél csak az Egyesült Államoké nagyobb a világon, 44,7 milliárd euró. A legnagyobb uniós piac 12 milliárd eurós értékkel Németországé. A bioélelmiszerek Dániában érték el a legnagyobb részesedést az élelmiszerpiacból 12,1 százalékkal.

Az ÖMKi az adatok alapján úgy véli, hogy a fenntartható gazdálkodást támogató kutatás-fejlesztés és tudás átadás egyre jobban fel fog értékelődni. Belföldön a támogatások bővítése, a szaktanácsadás fejlesztése biztosíthatja az ökogazdálkodás további bővülését. Magyarország ma még főképp nyerstermék-beszállítóként van jelen a világpiacon, fejlődést a feldolgozás és a hozzáadott érték növelése, a célzott termékpálya-fejlesztések hozhatnak – tették hozzá.

A szervezet azt szeretné, ha Magyarország a térséggel együtt meghatározó szerepet töltene be a várhatóan március végén megjelenő uniós Ökogazdálkodási Akcióterv megvalósításában. Az EU 2030-ig 25 százalékra szeretné emelni az európai ökoterület arányát – olvasható a közleményben.

Forrás:
– ÖMKi
– MTI

A szerző