Barion Pixel

Vegyük sorra, hogy vajon mire jó az alma?

ALMA – olcsóbb mint a patika. Minden nap egy alma, az orvost távol tartja.

–  Valahogy így szól a régi bölcsesség.

Konkrét dolgokat fogok az alma gyógyhatásairól írni, mert nem szeretném a ,,mindenre jó” frázisát puffogtatni, használható alkalmazás módok nélkül.

Mire jó az alma?

Gyógyhatású a frissen hámozott vagy szárított almahéj főzete (bio, nem permetezett gyümölcsből !), az almapép (azaz a frissen reszelt alma), a frissen centrifugázott almalé (nem leszűrve, nem leülepítve, hanem felrázva, úgy ahogy a gépből kijön, napi 2-3 dl), valamint a friss alma-kompót.

Felsoroltakból maximális a hatóanyagok felszívódása, még önmagában az alma fogyasztása inkább csak betegség megelőzésre és nem azok gyógyítására alkalmas.

Elképesztően sok ,,egészséges” tartalmi anyagából csak néhányat emelek ki: jelentős a C vitamin tartalma és nem kevés benne az A vitamin, mindkettő a héjában és közvetlenül a héja alatt halmozódik.

Növényi rost és pektin tartalma kiemelkedő, polifenoljai száma 30 feletti, melyek egymás hatását erősítik, antioxidáns tartalma szintén kiemelkedő.

Fontos!

A hagyományos almafajták akár többször annyi hatóanyagot tartalmazhatnak, mint az új nemesítések, ezért gyógycélokra előnyösebb régi almafajtát választani!

A frissen centrifugált teljes gyümölcslé a leghatékonyabb, az ülepített már kevesebb hatóanyagot tartalmaz, a tartósított, cukrozott gyümölcslevek pedig gyógycélokra már nem alkalmasak.

alma, pentagramma

Almával KIEGÉSZÍTŐ kezelést végezhetünk az alábbi betegségeknél

Gyomor, emésztés

1. Súlyos, hasmenéssel járó fertőző betegségek esetén – melyet főleg Salmonella, Shigella és Proteus baktériumok okoznak – régi, jól bevált kiegészítő házi szer a reszelt alma kúra, hiszen ezeket a baktériumokat az almapép in vitro szépen pusztítja. (Orvosi kezelés, főleg gyereknél, nélkülözhetetlen!)

2. Puffadással, böfögéssel, szelekkel járó, azaz erjedéses emésztési bántalmaknál szintén régi házi szer az almapép kúra, hiszen számos, erjedést okozó patogén gomba ellen is hatékonyak polifenoljai.

3. Szorulás ellen manapság napi 2 alma elfogyasztását javasolják. Én azonban még nem láttam ettől javulást. A jól bevált népi recept ellenben úgy szól, hogy este meg kell főzni 4 db kisebb almát (pár szem fahéjjal) kompótnak, és este ennyit megenni. Így már nem lesz az almának semmi szorító hatása, hanem a pektin és a rostok reggelre elvégzik az enyhe bélműködést serkentő hatást.

4. Bélbetegségek, főleg a bél nyálkahártyájának elváltozásaiból kiinduló bélbetegségek megelőzésére, kiegészítő kezelésére, sőt vastagbélrákra való hajlam esetén – pl. családi halmozódás miatt – megelőzésre, kiegészítő kezelésre kiválóan alkalmas az almahéj tea, az almalé vagy reszelt alma kúra, időnként ismételve.

Ugyanis igazolták, hogy főleg az almahéj kivonat pektinjei és polifenoljai ,,befoltozzák” a lyukas bélnyálkahártyát, vagyis a bélnyálkahártya hámhiányos mikro-területeit. Ezen hatóanyagok képesek lehetnek a károsodott bélnyálkahártyát regenerálni, gyógyítani úgy, hogy összehúzzák, közelítik egymáshoz a bélnyálkahártya sejtjeit, ezáltal megnövelve a nyálkahártya szűrő és védő funkcióját. De még nincs vége!

Az alma pektinjei védőréteget képeznek az egész bélrendszer nyálkahártyáján, részt vesznek a rákkeltő anyagok, valamint mérgező anyagok megkötésében, antioxidánsai pedig, melyek főleg a héjban találhatók, in vitro körülmények között gátolják a vastagbélrák és a májrák sejtjeinek szaporodását.
(In vitro az Petri-csészét jelent, vagyis nem egyenlő a rákgyógyítással!)

Egyéb területek, avagy mire jó az alma még…

5. Koleszterincsökkentő hatás. Főleg a héjában halmozódó antioxidánsai – melyek nagy mennyiségben a régi almafajtákban vannak – akadályozzák a koleszterin lerakódást (LDL-koleszterinszint csökkentés).

6. Az almahéj tea (almahéj 15 perces főzete) régi jó altató, idegnyugtató, legyengülés és elhájasodás elleni házi szer, de néprajzi adatok szerint köhögés és hőemelkedés, sőt láz ellen is alkalmazták. Igen kellemes tea, édesítés nélkül is! Ez volt drága jó Édesanyám egykori kedvenc, bevált, elalvást segítő házi szere, a jó öreg almahéj tea. Egyesek szerint azért jó alvás-szer, mert nyugtató hatása mellett biztosítja az éjszakai egyenletes vércukorszintet is.

7. Mindenfajta fejfájás, krónikus fejfájás házi szere: reggel éhgyomorra együnk meg egy darab meghámozott és enyhén megsózott almát, egy héten keresztül.

8. Vesebetegségeknél az almalé kúra segíti a vese regenerációját úgy, hogy minimálisra csökkenti a nátrium-klorid felszívódást és ezáltal tehermentesíti a vesét.

9. Begyulladt szemre népi borogatószer a friss almapép. Ép ésszel ilyenkor viszont inkább szemorvoshoz megyünk. Bokor Katalin természetgyógyász beszámol egy érdekes esetről, ahol idült szemfájást – nem szemgyulladást, hanem állandó homokérzést a szemben, munkahelyi, ártalmas oldószer gőzöktől – kezeltek friss almalével. A szembe csepegtetett almalé rövid kúraként való alkalmazásától a beteg szemfájása teljesen elmúlt.

10. Tüdőbetegségek. Dr. Weninger Antal egyik könyvében beszámol kollégája érdekes megfigyeléséről. Egy súlyos tüdőfolyamatban szenvedő fiatalember (hilus megbetegedése volt, valószínűleg gyulladásos) 4 hetes, kizárólagos almapép diéta mellett tökéletesen felgyógyult. Nehéz eldönteni, hogy a gyümölcsböjt, vagy az alma hatott. Mindenesetre találtam olyan régi orvosló könyvet, ahol az almát egykor pleuritis (mellhártyagyulladás) kezelésére javasolták, jobb híján.

KATTINTS IDE AZ ALMA TOVÁBBI POZITÍV HATÁSAINAK MEGISMERÉSÉHEZ!

 

És a mottó: Örülj ! Mosolyogj ! Hát élsz !

A szerző