A Naturportal-on található Magyarország legnagyobb biopiac keresője. Ezért szívesen írunk bio kertészkedés témában is. Kezeket fel, ki vágyik vegyszermentes kertre, netán friss és ropogós zöldségekre és gyümölcsökre? A kivitelezése házikertben sem lehetetlen, ha ezt a pár trükköt ismerjük, betartjuk. Az egymást segítő növények rendszere bár már applikáción is elérhető, mégis először a logikáját érdemes megérteni ahhoz, hogy sikerrel tervezhessük a kiskertünk.

Hogyan segítik egymást a növények a bio kertészkedés során?

A növények is ugyanannak a bonyolult ökológiai rendszernek a részei, melybe mi magunk is beletartozunk. Bár az emberek szeretik a környezetüket átalakítani, uralni, mégis sokszor megmutatja magát a természet, hogy bizony sokkal erősebb és mi tagadás, sokkal okosabb is, mint mi vagyunk.

Míg az emberek és az állatok hangokkal (is) képesek kommunikációra, addig a növények elsődleges kommunikációs lehetősége a kémiai kommunikáció. Ezek sokszor bonyolult kémiai folyamatok mentén zajlanak le, egy részét a tudomány a mai napig nem ismeri. Főleg a bio kertészkedés mentén történtek azok a megfigyelések már, melyek az egymást segítő növények rendszerét kialakították. A kémiai folyamatok miatt a növények hatása lehet segítő, lehet semleges és ugyanúgy akár gátló is. A gátlók között a legtöbben az allelopatikus hatást ismerik, de ennél sokkal több ilyen létezik valóságban. (Tipikus a dió alatt nem marad meg semmi tézise.)

A kémiai folyamatok zajlanak a talajfelszín alatt és a talajfelszín felett is, részben hasonló mechanizmusok útján.

A növények nagyon szépen együttműködnek mikroorganizmusokkal is, gondoljunk csak bele, milyen szépen szimbiózis alakul ki a nitrogéngyűjtő baktériumok és a pillangósvirágúak (pl. borsó, bab) között. A gombák hifafonalai, a baktériumok működése, de akár egyes vírusok is képesek jó hatással lenni növényeinkre. (A vírusok most a témában periféria, de pl. sok érdekes virágmintázat vagy levélmintázatot is mozaikvírusok okoznak, fajtára jellemzően).

bio kertészkedés, egymást segítő növények

Hogyan működik ez a kiskertben?

A kiskertet úgy kell felfogni, mint egy kis szelete egy teljes ökológiai rendszernek. Ha minden ideális, akkor a növényeink jól fejlődnek, kevés a kártevő, kórokozó, optimális egészségi állapotban vannak a termésérleléshez és ez látszik is rajtuk.

A kiskert alapvetően nem arra van berendezkedve, hogy a talaja mindig frissen legyen felkapálva és teljesen meztelenül, gyommentesen legyen tartva. A gyomok is részei az egymást segítő növények rendszerének, csak a mai kor embere sokszor félreértelmezi őket.

Ha mégis meztelenre pucolt talajú veteményesre vagy virágágyásra vágyunk, akkor logikusan gondoljuk végig a folyamatot. Miért is jelenik meg egy tyúkhúr? Egy kövér porcsin, egy keserűfű? Netán a parlagfű?

A gyommagvak minden talajban benne vannak, tehát ezt az okot majdnem hogy kilőhetjük, mert egy jól beállt rendszerű kertben minimális a gyom is.

Az egymást segítő növények itt jönnek a képbe!

Ha megfelelően társítjuk a növényeket, akkor azoknak természetes úton van egy gyomszabályozó hatásuk is!

Ha a talajfelszín nem szabadon áll, hanem rálógó nagy levelek (pl. rebarbara, mángold) takarja, míg a tövek között paradicsomot nevelünk fel karóval kikötve, akkor máris egy zárt összképet is kapunk. Ha a párosítás ráadásul a két növénynek előnye is válik, akkor meg pláne fél siker, mert akkor a kémiai kommunikációval és egymásra hatással sok kártevőt máris kiiktathatunk.

A párosítások között rengeteg variáció van, így ne gondoljuk azt, hogy ez behatárolja mit szabad a kiskertünkben megtermeljünk.

 

Hogyan tervezzünk egy ilyen kiskertet a bio kertészkedés során?

Ha régimódi megoldást választunk és a kockásfüzet hívei vagyunk, akkor töltsük le az internetről ezt az egymást segítő növények rendszere táblázatot és nézzük meg mit szeretnénk abban az évben termelni. Majd a táblázat segítségével sakkozzuk ki (szó szerint) mit hova érdemes tenni ahhoz, hogy minden optimálisan csak segítőkkel legyen körbevéve.

Ha úgy érezzük persze, hogy ez nem működőképes, akkor még mindig ott lesz az ingyenes applikáció, amivel pár gombnyomással máris készen lehetünk, ha tudjuk, hogy abban az évben milyen konyhakerti növényekre lesz szükségünk.

Természetesen a megfelelő palántanevelés és veteményeskerti talajelőkészítés, a komposztálás és sok más tényező is befolyásolja a sikert, de már egy nagyot léptünk előre, hogy kicsit komplexebben és ökológiai szemmel nézünk rá saját kis kerti parcellánkra. Ne felejtsük el, hogy minden mindennel összefügg, így bármekkora a kertünk, bármit teszünk benne, az mindig ki fog hatni a közvetlen környezetünkön keresztül akár az egész világra.

Ha nem szeretnél a kockás füzettel bajlódni, akkor az 

INGYENES APPLIKÁCIÓ INNEN TÖLTHETŐ LE