Barion Pixel

Létezik egyáltalán természetes élelmiszer adalékanyag?

Tartalmazhatnak élelmiszeradalékot a bioélelmiszerek? A válasz az, hogy igen, ugyanis természetes élelmiszeradalékok is léteznek. Olvasd el végig, hogy melyek ezek.

Természetes élelmiszer adalékanyag lista

Aki egy kicsit is tudatosan vásárol, és elolvassa az élelmiszerek összetevőit az rájöhetett már, hogy bio élelmiszerek is tartalmaznak adalékokat. Gondoljunk itt például a bio joghurtban a színezékekre (pl. céklapor), vagy sűrítőanyagként a szentjánoskenyérmag lisztre. Ezek az anyagok E-számmal (is) beazonosíthatóak.

A legtöbb gyártó, aki bioterméket állít elő az E-számos megjelölés mellé általában odaírja az elnevezést is. Azonban előfordul, hogy kizárólag az E-számos megjelölés szerepel. Ebben az esetben azt gondolhatnánk, hogy valamiféle káros adalékkal tömjük magunkat (esetleg a családunkat).  

Az EU Ökorendelete a bioélelmiszerek esetében szűk határok közé szorítja az élelmiszer-adalékanyagok használatát. Az Európai Unióban engedélyezett több mint 300 adalékanyag közül csupán néhány használható fel ökológiai élelmiszerek előállításához.

Bio élelmiszerekben színezékek, édesítőszerek, stabilizátorok és ízfokozók egyáltalán nem alkalmazhatók.

Emellett a biotermékekben csak abban az esetben engedélyezett az élelmiszer-adalékanyagok használata, ha az adott termék ezen anyagok nélkül nem állítható elő, és nem tartósítható.

Az Európai Unióban illetve a biocímke elnyeréséhez az EU Ökorendeletének előírásai mérvadóak. Az ökológiai gazdálkodók szervezeteinek ajánlásai azonban ezeknél gyakran szigorúbbak.

bio_taska

Az alábbiakban felsorolt élelmiszer adalékanyag használata engedélyezett bioélelmiszerek esetében is

A pont (•) azokat az anyagokat jelöli, amelyek az ökológiai gazdálkodók szervezeteinek ajánlásai alapján is alkalmazhatók:

E 170 Kálcium-karbonát (•)
E 270 Tejsav (•)
E 290 Szén-dioxid (•)
E 296 Almasav (•)
E 300 Aszkorbinsav (•)
E 306 Tokoferoltartalmú természetes kivonatok
E 322 Lecitin (•)

E 330 Citromsav (•)
E 333 Kalcium-citrátok (•)
E 334 Borkősav (•)
E 335 Nátrium-tartarátok (•)
E 336 Kálium-tartarátok (•)
E 341 i) Monokálcium-foszfát
E 400 Alginsav

E 401 Nátrium-alginát
E 402 Kálium-alginát
E 406 Agar-agar (•)

E 407 Karragén
E 410 Szentjánoskenyérmag-liszt (•)
E 412 Guármagliszt (•)
E 413 Tragantmézga
E 414 Gumiarábikum
E 415 Xantán
E 416 Karayagumi
E 422 Glicerin

E 440 i) Pektin (•)
E 500 Nátrium-karbonátok (•)
E 501 Kálium-karbonátok (•)
E 503 Ammónium-karbonátok (•)
E 504 Magnézium-karbonátok (•)
E 516 Kalcium-szulfát
E 524 Nátrium-hidroxid (•)

E 551 Szilícium-dioxid
E 938 Argon

E 941 Nitrogén (•)
E 948 Oxigén (•)

Az EU Ökorendelete hús valamint a bor esetében a következő adalékanyagok alkalmazását engedélyezi

• Hús: E 325, 326, 327 (nátrium-, kálium- és kalciumlaktát)
• Bor, méhsör, mézbor: E 220 (kén-dioxid)

A bioélelmiszerek feldolgozásánál segédanyagként a következő anyagok is engedélyezettek

  • E 513 Kénsav
  • E 553b Talkum
  • E 558 Bentonit
  • E 901 Fehér és sárga méhviasz
  • E 903 Karnauba viasz.

 

Mint a technológiai segédanyagokat általában, ezeket sem kell feltüntetni a csomagoláson, ennek ellenére egyes esetekben néhány biotermelő ezeket az anyagokat is megjelöli a címkén.

 

Mivel végigolvastad a cikket úgy tűnik, hogy te is tudatos vásárló vagy! Hogy mindig kéznél legyen mentsd el a cikket, hogy tudj lesni amikor vásárolsz.

 

Forrás: http://www.tudatosvasarlo.hu/cikk/adalekanyagok-bioelelmiszerekben

 

A szerző