Barion Pixel

Van-e összefüggés a stressz és az immunrendszer működése között?

A stressz leképződése

Testünk úgy épül fel, hogy képes megvédeni magát minden külső és belső ellenségtől, ami az életünket veszélyezteti.

Belső ellenségnek tekinthető ebben az összefüggésben minden olyan anyag, amely valamilyen formában, például a táplálkozás vagy a légzés útján a szervezetbe kerül. Ide sorolhatóak a szervezet számára kártékony elemek, a kórokozók (vírusok, baktériumok, gombák, paraziták), a vegyszerek, és a nehézfémek is. Ezekkel szemben az immunrendszer véd bennünket, az immunrendszer feladata, hogy ezeket a belső ellenségeket felismerje és eltávolítsa a szervezetből.

Külső ellenség hétköznapi felfogásban minden olyan, ami a testet kívülről veszélyezteti, pl. egy állat támadása. Külső ellenség jelenlétekor a test a mellékveséből hormonokat bocsát ki (pl. kortizolt és adrenalint). Létrejön az üss vagy fuss reakció. Ezt hívjuk stressznek.

tigris, stressz, félelem

Példák a stressz hatásra

Az ősember életét képzeljük el. Az ember megevett egy mérgező növényt, a méreganyagra, mint belső ellenségre reagálva az immunrendszer azonnal működésbe lépett. Felismerte a mérget, és hasmenést generálva igyekezett minél hamarabb eltávolítani. Ekkor azonban megjelent egy tigris, mint külső ellenség. Vajon melyiket tekinti a szervezetünk elsődleges ellenségnek? Természetesen a külső ellenséget, hiszen az közvetlenül veszélyezteti az életet. Ezért megáll a hasmenés, az immunrendszer nem fog válaszreakciókat adni, hiszen van fontosabb dolog: a közvetlen életveszély elhárítása. Az üss vagy fuss reakció bekapcsol, hogy az azonnali vészhelyzetet meg tudjuk szüntetni, el tudjon az ember menekülni. Ha már biztonságban érzi magát, megbirkózik a szervezet a belső ellenséggel is, példánkban a növénnyel bejuttatott méreganyaggal.

Ez azt jelenti, hogy ha az üss vagy fuss reakcióban, azaz ha stresszes állapotban vagyunk, az immunrendszerünk nem ad válaszreakciókat!

A stressz és az immunrendszer összefüggései

Ha a fenti szituációt az életünkre vetítjük, látjuk, hogy naponta sokkal többször, esetenként folyamatosan ér bennünket stressz, folyamatosan az üss vagy fuss reakcióban élünk. Így az immunrendszer folyamatosan „kikapcsol”, egyre kevésbé tudja ellátni a feladatát.

Ez is hozzájárul ahhoz a jelenséghez, hogy egyre több betegséggel egyre nehezebben tud a szervezetünk megbírkózni.

tigris, stressz, félelem, lány, nyugalom, meditáció

Mit tehetünk?

Érdemes rendezni a környezetünket, hogy minél kevesebb belső ellenség jusson be. Fel kell építeni vagy megerősíteni a belső ellenségek elleni védelmi vonalunkat, azaz az immunrendszert, és amennyire csak lehet csökkenteni és kezelni kell a stresszt.

A stressz megfelelő kezeléséhez hozzájárulhatunk táplálkozással, célzott táplálék-kiegészítőkkel és természetesen lelki és mentális munkával.

KATTINTS IDE A TÁPLÁLKOZÁSI SZAKÉRTŐKHÖZ

A szerző