Barion Pixel

Október 10.-e a lelki egészség világnapja.

A lelki egészség és a lelki betegség közötti határ nagyon keskeny. Belső konfliktusok minden emberre jellemzőek, ezek felhalmozódása, rosszul kezelése is válthat ki lelki betegséget. A Lelki Egészség Világnapjáról 1992 óta emlékeznek meg minden év október 10-én, melyet a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezett. A világnap célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc, a lelki egészség középpontba állítása.

 

A lelki egészség a nagyvilágban és itthon

A világon 400 millió ember szenved lelki és idegi betegségektől. Magyarországon mintegy 150 ezer mentális beteget tartanak nyilván, a depressziósok, neurotikusok aránya a népességben különböző vizsgálatok szerint 20-40 százalék. A mentális betegségekre kevés figyelem fordul, pedig az öngyilkosságok többsége e betegségekhez kapcsolódik. Az öngyilkosok egy része felkeresi a háziorvost a halála előtti hetekben, de az orvosok az esetek több mint felében nem ismerik fel az illető lelki sérülését, betegségét. Magyarország húsz évig vezette az öngyilkosságok listáját, de 1988 óta folyamatosan csökken a számuk. A világranglistát jelenleg Magyarország a 7. helyet foglalja el. Öngyilkosság következtében több európai hal meg, mint ahányan gyilkosság és közlekedési baleset eredményeként vesztik életüket.

 

Pszichoszomatikus betegségek

Elég régóta köztudott, hogy a lélek, a psziché rossz állapota okozhat olyan testi elváltozásokat, melyeket a műtétekkel, pirulákkal nem lehet orvosolni. Ezeket hívjuk ún. pszichoszomatikus betegségeknek. Több orvos is azon a véleményen van most már, hogy a betegségek, illetve testi tünetek, elváltozások zömének az eredetét a lélek színpadán kell keresni. Ide tartozik például Lucie Bernier, Jacques Martel, vagy Rüdige Dahlke.

Amikor képessé válunk a betegségek mögé látni, és tudjuk milyen érzelmekhez, gondolatokhoz köthetjük őket, akkor a szakavatott személy igen könnyen megmondhatja, hogy milyen élethelyzetben lehet az illető. A harag, a düh, a frusztráció, a stressz, szomorúság, keserűség, a kritika, mind-mind romboló hatásúak. Mondhatjuk persze, hogy ezek a dolgok mindenkinél jelentkeznek. Mi ebben a különös? Az, hogy mindegyik ember másképpen reagál egy adott szituációra. Pszichológusok állítása szerint a történések kb. 30 %-ban számítanak. A többi 70 %-ban az a fontos, ahogyan mi reagálunk rájuk.

Jacques Martel

Ő egy 12 gyermekes, problémás családban nőtt fel, a fentieket a saját bőrén is tapasztalhatta. Az alkoholista apa, és a depressziós anya mind a 12 gyermeknél mást és mást eredményezett. Az egyik gyermeknél haragot, dühöt váltott ki, a másiknál szomorúságot és keserűséget, a harmadiknál dadogást, a negyediknél megint más tüneteket, valakinél pedig egyáltalán semmit sem. Szóval a környezeti tényezők csak egy dolog, a lényeg, hogy mi hogyan reagálunk rá.

Módszere

Jacques Martel egyáltalán nem mondható ezoterikusnak, vagy homályos tanok követőjének. Végzettsége szerint villamosmérnök és magát racionális embernek tartja. Amikor egy beteg lelki állapotáról – ismerve a betegsége körülményeit – pontos diagnózist ad, azt az általa gyűjtött adatok alapján teszi meg. Gyakorlatilag, mintha egy számítógépbe betáplálná a sok-sok adatot, és a végén kidobná, hogy az illetőnek milyen érzelem okozza a betegségét. Aztán ezt a lelki bajt rendeli orvosolni, és a gonddal együtt a betegség is eltűnik. A testi tünetek alapján olyan pontosan képes a kiváltó lelki okot diagnosztizálni, hogy ez sokakban meghökkenést kelt egy-egy nyilvános előadása során.

Ami kézzelfogható

Állítása szerint a láthatatlan érzelmekhez és gondolatokhoz hozzátartozik egy nagyon is látható, mérhető reakció, a betegség. Mérhető-e a düh? Természetesen nem, viszont a düh következtében keletkező lázunkat meg tudjuk mérni. Mérhető-e az az érzés, hogy szükségtelenül aggódunk az egyik családtagunkért? Ez sem, de az eredménye, a prosztatarák már igen. A dolog a gyakorlatban persze ennél sokkal összetettebb. A betegség mögött jóval összetettebb probléma állhat, és ezért mindenkinek szakember segítségére van szükség a problémája orvoslásában. Azonban fontos, hogy mi magunk értsük meg, hogy mi miatt kerültünk például olyan helyzetbe, hogy megműtenek minket. Ha a lelki problémát nem orvosoljuk, akkor a betegség újra és újra a felszínre tör más és más formában.

El kell ismerni a hagyományos (nyugati) orvoslás, a gyógyszerek, a gyógynövények, a kínai gyógyászat, a Bach-virágterápia, a mézgyógyászat, az akupunktúra, az energetikai kezelések, a biorezonancia, a masszázs, a vitaminterápia, az íriszdiagnosztika, a homeopátia, testgyertyázás stb. eredményeit. Ha létezne olyan kezelés, amely mindenkinél egyformán hatásos, akkor csak az létezne. Az ember azonban az egyik legbonyolultabb élőlény.  Adalékként a lelki faktort is hozzátehetjük a gyógyuláshoz. 

boldog_oreg_munkas

És mintegy gyógyító üzenetként álljon itt az Ír Mentálhigiénés Szövetség 10 pontos ajánlása a lelki edzettség megerősítésére:

1. Merj a “tökéletes” helyett “elég jó” lenni!

2. Szánj időt magadra!

3. Vegyél részt közösségi kezdeményezésekben!

4. Minden nap légy aktív a lehető legtöbb módon!

5. Tölts időt olyan emberekkel, akik társaságában jól érzed magad!

6. Nevess minden nap!

7. Aludj eleget!

8. Bátran fogadj el segítséget másoktól és kérj te magad is!

9. Jusson eszedbe, hogy a rossz sem tarthat örökké!

10. Beszélj a problémáidról!

A szerző