Barion Pixel

A lelki egészség a JÓL-létünk szempontjából éppen olyan fontos, mint a testi jólét. Test és lélek valójában egyek.

Itt a naturportal-on is már többször foglalkoztunk a betegségek lelki okaival. Sok tudományos kutatás és tapasztalati tények is alátámasztják azt az elképzelést, hogy a saját betegségének okát mindenki magában tudja megtalálni és kikutatni és ennek eredményeképpen a gyógyulás útjára rátalálni. Ennek például egyik módszere a helyesen végzett meditáció. Örvendetes hír, hogy a lelki egészség fontosságát felismerve elindult egy kezdeményezés állami szinten is, amely Lelki Egészség Központok nevet viseli.

A Norvég Alapok támogatásával mentális egészségfejlesztési projektet indít. Kialakítja a Lelki Egészség Központok (LEK) hálózatát az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH).

A lelki egészséggel kapcsolatos problémák időben történő felismerése, kezelése és az ehhez kapcsolódó információhiány, előítéletek leküzdése óriási kihívást jelent Magyarországon és az egész Európai Unióban.     

szomorusag

Lelki egészség és mentális betegségek

A WHO európai régiójában a mentális betegségek okozta terhek legnagyobb részét, az Európai Unióban összesen mintegy 26 százalékát a depresszió teszi ki. A munkaképesség-csökkenés több mint 21 százalékáért a lelki egészséget érintő kórképek felelősek. Ezek közül – előre láthatóan – 2020-ra a stressz mellett a depresszió lesz a második legmeghatározóbb.

Kimutatások szerint a súlyos depresszióban szenvedők 56 százaléka nem részesül kezelésben. Mindeközben a depresszió fokozza az öngyilkosság, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és stressz-táplálkozás gyakoriságát is.

Mindemellett – mint az OTH kiemelte – a “magyar társadalom mentális állapotát alapvetően rontja a lelki egészségproblémákhoz kapcsolódó tudáshiány, a hiedelmek, gyakori előítéletek és a megbélyegzettségtől való félelem is”.

Ezért a hivatal a projekt megvalósítása során nagy hangsúlyt helyez arra, hogy helyi médiakampány és rendezvények segítségével felhívja a magyar lakosság figyelmét a mentális tünetek korai felismerésére. E mellett a kezelésének fontosságára, az ezzel kapcsolatos személyes és közösségi felelősségre, a releváns információkra és az egészségtudatos életmód szükségességére is.
 

Ennek érdekében a tavaly májusban indított 12 hónapos projekt keretében országszerte 6 helyszínen – Balatonföldváron, Hatvanban, Csongrádon, Szendrőn, Szentgotthárdon, Baktalórántházán – működő Egészségfejlesztési Irodák (EFI) kiegészülnek a Lelki Egészség Központokkal.

A központok feladata az lesz, hogy feltérképezzék az adott járásban a lelki egészséget érintő legfontosabb problémákat. Összegyűjtsék és értékeljék a mentális problémák megelőzésével, kezelésével kapcsolatos jó gyakorlatokat. Képzésekkel és a preventív-integratív szemléletmód terjesztésével erősítsék a szakemberek és segítők együttműködését. A LEK munkatársai közösségi szintű egészségfejlesztési és prevenciós tevékenységekkel foglalkoznak majd. Egyéni tanácsadást nem folytatatnak.

Szintén a projekt keretében létrejön egy módszertani központ is. Ez a központ tananyagok, eljárásrendek és ajánlások kidolgozásával teljes körű szakmai támogatás nyújt az Lelki Egészség Központok munkájához.

Az Egészségfejlesztési Irodák térképe itt található

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1QCh7Gl6Qvu_yjxWpi4aAcnQtT_8&hl=en_US

 

Forrás: MTI

A szerző