Barion Pixel

Mik azok a jó szokások, melyek elengedhetetlenül szükségesek, hogy előrejuthassunk az életben? Az életünkben számos szokás létezik, melyek alapvetően meghatározzák a mindennapjainkat. Az, hogy például mindenhová gyalog, vagy kerékpárral járunk, vagy hogy mennyit töltünk a képernyő előtt. Sokan úgy gondolják, hogy a szokások kialakítása terén kényszerpályán vannak. Például a munkájuk miatt nem engedhetnek maguknak 1-2 jó és üdvös szokást. Néha azonban a legapróbb változtatások is lavinát indíthatnak el. Az igazság az, hogy minden rajtunk múlik. Ne higgyük azt, hogy nincsen mozgásterünk! Ez sokszor csak illúzió! Akkor lássuk a jó szokásokat!

meditáció, jó szokások

1. Önismeret, befelé fordulás

Nemcsak a testünkkel élünk, hanem ahogy mondani szokták “Minden fejben dől el.” Az, hogy mennyire vagyunk tudatosak, örömteliek, boldogok, az fejleszthető, még akkor is, ha a legmélyebb pontjain az életünknek ez nehezen hihető el. Ebben segíthet például egy önismereti csoport, vagy a meditáció. Ez az egyik legkifizetődőbb idő, amit az ember magára fordíthat!

A napi meditáció növeli a belső jólétet, az önszeretetet és “belső” – “külső” örömöt. A meditáció segíthet rendet rakni a fejünkben, és lecsillapítani az érzelmi drámákat az életünkből.

 

mozgás

2. Testmozgás és egészséges életmód

Itt a Naturportal-on is rengeteget írunk a mozgás, az egészséges táplálkozás,a  gyógynövények és a természetes életmód fontosságáról. A napi mozgás élethosszító hatású, jó hatással van az ízületekre, a vázrendszerre, a testsúlyra, az immunrendszerre, az idegrendszerre, a koncentráló képességre.

A hatást fokozhatjuk, ha mindezt a szabadban, természetes napfényen tesszük.

Ha elkezded, akkor először mindenképpen kis adagokban és könnyű mozgásokkal kezdd! Fő a rendszeresség! Ha belelendülsz, akkor egy idő után már abba sem tudod hagyni!

A mozgás mellé fokozatosan kialakíthatsz egy egészségesebb étkezési szokást is. Ha gyorséttermek helyett magad főzöl, akkor nemcsak az egészségedért tehetsz, hanem a pénztárcádat is kímélheted.

“Életed az ételed.” – tartja a mondás.

Táplálkozzunk hát minél egészségesebben, természetesebben. Időnként érdemes böjtöt tartani, azaz kevesebb táplálékot magunkhoz venni, vagy kevesebbszer, esetleg időszakosan a mennyiségeket csökkenteni. Az egész emésztő rendszerünk és a közérzetünk is meg fogja hálálni, ugyanakkor mentálisan is erősebbé válhatunk általa.

alvászavar

3. Megfelelően oszd be az idődet!

A jó szokások közé tartozik a prioritások felállítása és következetes betartása.

Az időbeosztás sok ember szerint azt jelenti, hogy írok egy feladatlistát és azon mindenáron végigmegyek. Ez azonban csak részben igaz. Koncentráljunk a valóban fontos feladatokra!

Próbáljunk meg prioritási listát felállítani, hogy számunkra mi a fontos, és hogy mit szeretnénk elérni az életben. Írjuk össze a nagy céljainkat, a víziónkat, majd azokat bontsuk le kisebb célokra, melyek a hőn vágyott célok eléréséhez vezetnek.

Csak azokat írjuk fel a teendők listájára, melyek ezeket a céljainkat szolgálják, illetve amik az életben maradáshoz szükségesek. Minden más a “nem fontos” kategóriába kerülhet.

Legyünk nagyon tudatosak!

Figyeljük meg magunkat néhány napon keresztül, hogy mely dolgok térítettek el minket ettől. Szemrehányás nélkül, tárgyilagosan állapítsuk meg, hogy vajon miért és hogyan térültünk el. Tanuljunk belőle!

Ne feledd! A sorsod a Te kezedben van! Az életszituációd adott, de Te döntöd el, hogy mit kezdesz vele!

A szerző