Barion Pixel

A SARS-COV2 víruscsoporttal (röviden: covid) történő fertőzés esetén gyakran alakulhatnak ki hosszú távú post-covid tünetek (ún. long-covid), melyben segíthet egy természetes terápia, az ún. szaglástréning. Kérdéseinkre dr. Krasznai Magdolna gyermek és felnőtt allergológus, fül-orr-gégész, audiológus szakorvos és dr. Koroknai András reumatológus főorvos, mozgásszervi specialista, és életmód orvos válaszolnak.

dr. Jung Andrea: A Gyógynövények, természetgyógyászat Facebook csoportunkban mostanában többször érkezik post-covid szindrómákkal kapcsolatos kérdés, így szaglásvesztéssel kapcsolatos is. Milyen típusú szaglásvesztések jellemzőek post-covid esetén a tapasztalatok szerint? Miben más a post-covid szaglásvesztés, mint egy nátha indukálta szaglásvesztéses állapot?
dr. Krasznai Magdolna:

A COVID fertőzés kapcsán fellépő szaglásvesztés egy igen új kezelendő maradványtünet a fül-orr-gégészeti ellátásban. Az eddigi vizsgálatok szerint igencsak befolyásolja a hozzánk fordulók életét, ami nem csoda, hiszen a szaglás az egyik érzékszervünk, az abban bekövetkező legkisebb változás is zavaró lehet. A post-COVID szaglásvesztés a legújabb kutatások alapján elsősorban a szaglóhám támasztó sejtjeit érinti. A szaglóhámban  szaglóreceptor sejtek, támasztósejtek, bazális sejtek és microvillus sejtek vannak. A támasztósejteken nagyszámú ACE2 receptor található, melyen át a vírus a szervezetbe juthat. A károsodás a vírusos sejtek elleni küzdelem eredményeként következik be, amikor a behatolókat a támasztósejtek hatástalanítják. Sajnos a küzdelemben sok sejt elesik, ami azért káros, mert ezek a támasztósejtek biztosítják a kémiai környezetet az ingerület, az akciós potenciál vezetésében. Emiatt a szaglóhám egésze károsodik, fellazul, és az ingerület nem vezetődik tovább. A perifériás károsodás hatással van a központi szaglórendszerre is: közvetett, vagy közvetlen a toxikus hatás a bulbusra, szaglókéregre egyaránt.

A nátha, vagy a légúti vírusos megbetegedések elsősorban váladékképződéssel és orrdugulással járnak, így a szagmolekulák, illatanyagok nem tudnak eljutni a szaglóhámban lévő szaglóreceptorokhoz a váladék és az ödémás duzzanat miatt. Emellett a vírusok a szaglóhám neuroepithel sejtjeit is károsíthatják.

dr. Jung Andrea: Miért és hogyan okozhat ez gondokat a mindennapi életben?
dr. Krasznai Magdolna:

A hónapokig elhúzódó szagláscsökkenés (ún. long covid), illetve torz szaglás az egészséges étrend felborulásával jár és táplálkozási zavart, de következményes életminőség romlást, szorongást és depressziót is kiválthat. Az emlékezésre és az énképre is hatással van.

Emellett bizonyos munkakörökben nélkülözhetetlen, vészhelyzetekben is fontos a jó szaglás! Bármely érzékszervünkben fellépő zavar, legyen az átmeneti vagy tartós hatással van közérzetünkre, ezáltal mentális és pszichés státuszunkra.

dr. Jung Andrea: Hol tudjuk kivizsgáltatni ezeket a panaszainkat?
dr. Krasznai Magdolna:

A kivizsgálást elsősorban fül-orr-gégészeti szakambulanciákon, illetve szaglóközpontban végeztethetjük el. A vizsgálatokra több esetben is beutaló nélkül is lehet jelentkezni.

dr. Jung Andrea: Milyen természetes módszerek léteznek a szaglászavarral kapcsolatos anomáliák kezelésére?
dr. Krasznai Magdolna:

Nagyon fontos, hogy először kivizsgálásra kerüljön sor, mely során a szagláscsökkenés pillanatnyi állapotát tudjuk rögzíteni, ami a kiindulási alapja lesz annak, hogy a szaglás a terápia hatására javult-e.

A szaglásvesztés fő terápiája éppen egy természetes módszer, ami szaglástréning vagy szaglásterápia néven terjedt el. A terápiát 2009-ben fejlesztette ki Thomas Hummel német fül-orr-gégész, és munkatársai. Jelenleg ez az elsődleges terápiás módszer, amely pozitív eredményeket mutat a vírusos szaglásvesztés esetén. Ebben a HerbaTherapy szakorvosa dr. Koroknai András nyújtott nekünk segítséget és adott egy magas minőségű, kompakt csomagot a kezünkbe.

Szaglástréning alapcsomag tartalma:

      1. Virágos illat – Orvosi levendula illóolaj
      2. Gyümölcsös illat – Citrom illóolaj
      3. Fűszeres illat – Szegfűszeg illóolaj
      4. Gyantás illat – Eukaliptusz radiata illóolaj

 

dr. Jung Andrea: Hogyan képzelhető el a szaglásterápia vagy szaglástréning?
dr. Krasznai Magdolna:

A szaglástréning egy oki terápia, amiben fő cél a szaglóhám, a szaglópálya regenerációjának elősegítése. Segítségül a terápiás minőségű illóolajokat hívtuk, négy alapillattal. A módszer min. 12 héten át végzett rövid szagexpozíciók naponta 2×10 -10 kicsi vagy 1-1 mély szippantás.

Ez egy kellemes és igen egyszerű terápia, amit bárki el tud végezni az otthonában.

A módszer tulajdonképpen egy tanulási folyamat, az agyi neuroplasticitási képesség kihasználásával. Nagyon kell koncentrálni, egyenként végig szagolni, elemezni, mit érez az egyén a szagokból, visszaemlékezni, hogy milyen volt amikor még érezte. Egyszerű, de monoton rutinszerűsége miatt nagy kitartást igényel, tulajdonképen a szaglórendszer „gyógytornája”.

post-covid szaglástréning
dr. Jung Andrea: Miért fontos a terápiás minőségű illóolaj szaglásterápia esetén is?
dr. Koroknai András:

A HerbaTherapy égisze alatt két év alatt jutottunk el olyan belső minőségbiztosítási protokoll felállításához, ami garantálja azt, hogy illóolajaink vegyszermentesek, hígítatlan tiszta, növényi kivonatok. Az illóolajok instabil, illékony kismolekulás szénhidrogének. Ezt fontosnak tartjuk kiemelni, mert a szaglástréning révén a molekulák be fognak jutni a szervezetbe, a véráramba és a stimuláláson túl ki fogják fejteni a bennük dúsuló molekulák jótékony hatásait is. Így például a vírusölő, baktériumölő, gombaölő, gyulladáscsökkentő (!), és a nyugtató hatásukat is.

Megítélésünk szerint a szaglástréning része kizárólag terápiás minőségű illóolaj lehet, hiszen az a kezelőorvos felelőssége, hogy gyógyszert vagy silány minőségű terméket ad a betege kezébe, pontosabban orrába.

Természetesen a beteg dönthet úgy, hogy ezzel nem kíván élni. A silány, hamisított, sok esetben szintetikus úton előállított illóolajok irritatívak. A rossz minőségű illóolajoknak jobb esetben semmilyen, rosszabb esetben számos igazolt káros hatása van (fejfájás, hányinger, émelygés, allergiás reakció).

Szakmai csapatunk a megfelelő terápia részeként kizárólag valódi, bevizsgált növényi kivonatokat javasol orvosi használatra, hiszen ezeknek az illatoknak a szaglása több héten keresztül egyáltalán nem ártalmatlan.


Dr. Krasznai Magdolna dr. Krasznai Magdolna

Gyermek és felnőtt allergológus, fül-orr-gégész, audiológus szakorvos

1979-ben végzett a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán, azóta a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán dolgozik. Érdeklődik az általános gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti megbetegedések kivizsgálásán és kezelésén túl az allergiás megbetegedések, főként az allergiás rhinitis iránt. Emellett 4 éve szagláscsökkenéssel, szaglásvesztéssel is foglalkozik.

dr. Koroknai András dr. Koroknai András

A Koroknai Medical Mozgásszervi Fájdalomközpont és a HerbaTherapy alapítója, szakmai vezetője, reumatológus főorvos, mozgásszervi specialista és  életmódorvos.

 

 

 

A szerző