Barion Pixel

Hogyan támogathatjuk meg a szervezetünket immunerősítő illóolajok használatával?

Hogyan készítsük fel magunkat az évszakváltás kihívásaira illóolajokkal?

Itt van az ősz, itt van újra… S szép, mint mindig, énnekem…

Amikor a napsugarak a bársonyos melegségükkel ölelnek körbe, miközben az elszíneződő lombkoronájukban tündöklő fákat szemlélem. Még érzem a nyári napsütés erejét, de már egy lágyabb tónusában, ami szépen lassan átível a sokak által kevésbé kedvelt, borongósabb, nyirkosabb őszbe. Bár, ha hatalmamban állna, én is a kellemes, napsütéses időszakokat hosszabbítanám meg, de a ködös időt is szeretem. Ilyenkor érzem, ahogy a tiszta köd átjárja az orrjárataimat, tisztítja a tüdőmet, a fejemet. De ehhez az igazán tiszta, vidéki ködre van szükség.

ősz, erdő, erdőfürdő

Az átmeneti időszak szerepe

Ahogy a vénasszonyok nyarán keresztül a korán sötétedő, beburkolódzó, borongós őszi, majd téli napok felé haladunk, egyre több légzőszervi tünettel, náthás vagy influenzaszerű megbetegedéssel találkozunk.

Ebben az átmeneti időszakban készülünk fel a télre, folyamatosan alkalmazkodunk a megváltozott időjárási és környezeti viszonyokhoz, hogy a tél hidegét már felkészülten fogadjuk és könnyebben létezzünk benne. Ezekhez a változásokhoz sokszor nehezen alkalmazkodunk, nehezen engedjük el a nyár könnyedségét és szabadságát, és ülünk fel az őszi körülmények hullámvasútjára.

Ahhoz, hogy ez az évszakváltás minél kevesebb testi tünettel járjon, érdemes egyrészt a saját belső őszi folyamatunkat megvizsgálni, másrészt pedig a szervezetünket pár természetes módszerrel erősíteni.

Természetes szerek az őszi időszakban az immunrendszer erősítésére

C vitamin, aszkorbinsav

Vitaminok

A vitaminbevitel emelésének szükségessége úgy hiszem, már széles körben ismert. Emellett pedig érdemes más módszereket is alkalmazni a szervezetünk ellenálló képességének erősítésére.

illóolaj, illóolajok, aromaterápia, illóolajok használata

Immunerősítő illóolajok

Az immunerősítő illóolajok használata mindig egy kiváló eszköz a megelőzésben, és a már kialakult tünetek kezelésében egyaránt.

A „kevesebb mindig több” elve mentén nagyon hatékony támogatást nyújtanak a szervezetünk számára mind a szervezet felkészítése, mind a tünetekből való helyreállítás során. Ez azt jelenti, hogy naponta többször alkalmazzuk magunkon az illóolajokat és mindig alacsony cseppszámban. Így egy folyamatos hatásmechanizmust tartunk fenn a szervezet egyszeri, nagy adagú és hirtelen stimulációja helyett, amelynek a hatása is ugyanolyan gyorsan visszaesik.

Megkönnyítjük az esszenciális olajok dolgát, ha a holisztikus szemléletmód tükrében több irányból támogatjuk meg velük a szervezetünket. A kívánt hatás hamarabb bontakozik ki tehát, ha egyszerre párologtatjuk őket abban a helyiségben, ahol tartózkodunk, naponta többször a tenyerünkből inhaláljuk őket, a talpunkon található reflexpontokat stimuláljuk velük egy rövid masszázs keretében, és ha szükséges, akár belsőleg is használjuk őket.

Mindenképp figyeljünk arra, hogy az általunk használt immunerősítő illóolajok tiszta növényi kivonatok legyenek, amelyeknek a minőségét és tisztaságát tesztelési eljárásokkal is tanúsították! Minden egyéb, illóolajként megnevezett készítmény hatása vagy elmarad, vagy akár az ellenkezőjére is fordulhat.

Napi rutin kialakítása

Hogy elkerülhessük a nehezebben viselhető, komolyabb tünetegyütteseket, érdemes felkészíteni a szervezetünket a változó körülményekre. A felkészítés egy tudatos odafigyelést és egy új napi rutin kialakítását jelenti.

Az őszi kihívások megelőzésére kiválasztott illóolajainkat elkezdjük napi rendszerességgel legalább párologtatni és a tenyerünkből inhalálni.

Mivel az illóolaj molekulák rendkívül potens anyagok, azok a belégzésen keresztül is beépülnek sejtszinten: a vérárammal sodródva kb. 22 perc alatt jutnak el a sejtjeinkhez. Ennek köszönhetően a belélegzéses módszer önmagában is nagyon hatékony az immunrendszerünk erősítéséhez.

ayurvédikus indiai masszázs, Abhyanga, ayurvéda

Ezt kiegészíthetjük a fentebb is említett talpmasszázs módszerével vagy akár az illóolajok belső bevitelével is. Fürdőket, pakolásokat is készíthetünk velük, és időnként illóolajos masszázzsal is kényeztethetjük magunkat. Hogy a módszerek közül ki mennyit érez komfortosnak és elegendőnek, az mindig a saját megtapasztaláson alapul.

Mindig figyeljük a testünk jelzéseit, érzeteit, és annak megfelelően alakítsuk ki a saját őszi, felkészítő rutinunkat.

A szerző