Barion Pixel

Ahogy előző cikkemben is írtam, az esszenciális olajok nagyon szerteágazó felhasználási lehetőségeket nyújtanak számunkra. Az illóolajok bőrre csepegtetése, vagy belsőleges használata, hogy hígítva vagy töményen használjuk őket, alapvetően az elérni kívánt hatástól függ. Hogy az illóolajokat hígítva vagy töményen, bőrre csepegtetve vagy belsőleg használjuk, befolyásolja az is, hogy konkrét fizikai kihívásainkat kívánjuk enyhíteni, vagy érzelmi állapotunkat szeretnénk kiegyensúlyozni segítségükkel.

Szeretném ebben a részben is kiemelni annak a fontosságát, hogy a felhasználni kívánt illóolajokat akkurátusan, körültekintően válasszuk ki.

A saját érdekünkben figyeljünk oda az illóolajok minőségére és tisztaságára. Ennek elmulasztása esetén sajnos árthatunk is magunknak vele. A cikksorozatomban bemutatásra kerülő felhasználási módok – különös tekintettel a belső felhasználásra – csak és kizárólag 100%-os tisztaságú és növényi eredetű, megfelelő laboratóriumi teszteléseken átesett esszenciális olajok esetén alkalmazhatóak és hozzák el a kívánt hatást.

Ha bizonytalanok vagyunk a kiszemelt termékkel kapcsolatban, akkor a vásárlás előtt mindenképpen kérjük ki egy szakértő véleményét.

Helyi alkalmazás

Amikor helyi hatást kívánunk elérni – pl. egy adott bőrfelület kezelése, rándulás, húzódás következményének enyhítése, egy-egy szervünk működésének stimulálása –, akkor az esszenciális olajokat hígítva vagy tisztán visszük fel a kezelni kívánt felületre. Az esszenciális olajok a bőrön keresztüli alkalmazás következtében egyrészt serkentik a bőrréteg anyagcseréjét, másrészt a bőrbe jutva, szintén a véráramba kerülve tovább szállítódnak az egyes szervekhez, ahol a szervezet önvédelmi képességét támogatják.

A minőség kérdése ebben az esetben azért kulcsfontosságú, mert a piacon kapható illóolajok nagy részét tilos a bőrfelületen alkalmazni. A tiszta, tesztelt esszenciális olajokat szabad; bőrfelületen történő alkalmazásuk azonban szintén körültekintést igényel.

Mivel magas hatóanyagtartalmuk és töménységük miatt rendkívül reagens anyagok, emiatt a használatukat mindig egy bőrpróba elvégzésével kezdjük, és leginkább hígítva alkalmazzuk őket.

Pár egyszerű biztonsági szabályt betartva azonban gyerekjátékká válik az alkalmazásuk.

illóolajok bőrre

Az illóolajok hígítása

A hígításukra bármilyen hidegen sajtolt, szintén magas minőségű növényi olaj alkalmas – ezeket vivőolajnak vagy hordozóolajnak hívjuk. Előszeretettel alkalmazzuk a frakcionált kókuszolajat szín- és illatbeli semlegessége miatt, használhatunk azonban jó minőségű, hidegen sajtolt olívaolajat is, amely a konyhai alapfelszereltségünk része. Ezeken kívül a jojobaolaj vagy édesmandula olaj is kedvelt.

testápoló, krém

Testápoló, kézkrém

Az illóolajok bőrre kerülhetnek úgy is, hogy belekeverjük a test- és kézápoló krémünkbe vagy egy natúr alapkrémbe is. Ezzel az olajos hatást is ki tudjuk váltani. A vivőanyagok használata az esetleges allergiás reakció csökkentésén túl azért is előnyös, mert megnövelik az illóolajok molekulaszerkezetét, így azok nemcsak elillannak a bőrfelületen, hanem az adott kötőszövetbe jutva, a mélyebb rétegekben fejtik ki hatásukat. Ezzel a módszerrel lassabb és egyenletesebb hatást tudunk elérni.

reflexológia

A bőrfelületen történő alkalmazás módjai

Az illóolajok bőrre alkalmazása történhet a talpunkon vagy a tenyerünkön is. Ebben az esetben a reflexzónás pontokat stimuláljuk, és ennek következtében távoli hatást gyakorlunk a test különböző szerveire. Az esszenciális olajok ily módon kiválóan alkalmazhatóak úgy a reflexológiás talpmasszázs, mint bármilyen testkezelés során. A gerinc mentén is bemasszírozhatjuk őket, ilyenkor pedig a gerincből kilépő idegpályákat stimuláljuk, amelyek – mint tudjuk – szintén az egyes szerveinkkel összeköttetésben állnak.

Láthatjuk hát, hogy az esszenciális olajok bőrön történő alkalmazása milyen széleskörű hatást képes kifejteni a testünk egészére. A felszíni kezelés bőrünkre gyakorolt hatékonysága mellett az illóolaj molekulák egészen a sejtjeinkig képesek eljutni a vérárammal. És a kör bezárul.

Az esszenciális olajokat használhatjuk továbbá különböző (ülő)fürdők, fürdősók, testolajok elkészítésére is, de a borogatások vagy különböző pakolások hatékonyságát is növelik.

Biztonsági szempontok

Az esetleges egyéni érzékenységről már ejtettem szót, amelyet egy egyszerű bőrteszttel kideríthetünk.

Oda kell figyelnünk azonban arra is, hogy az adott esszencia, amit használni szeretnénk, nem fényérzékenyítő hatású-e. Néhány olaj fotoszenzitív vagy fototoxikus hatással rendelkezik. Használatuk után a kezelt bőrfelület 12 órán át nem érintkezhet nappal, mert barna foltok keletkezhetnek a bőrön. Erről a tulajdonságukról leginkább a citrusfélék ismertek, de rajtuk kívül is létezik pár olaj, amelyekkel vigyázni érdemes.

A növényi esszenciák alkalmazása során mindig a többször keveset elv mentén gondolkodjunk. Tömény és potens növényi kivonatok lévén, naponta többször alacsony cseppszámmal használjuk őket. Ennek köszönhetően leszünk képesek a folyamatos hatást is fenntartani, az egyszeri használat kiugró, majd hirtelen visszaeső hatásmechanizmusa helyett.

Várandósok, gyermekek és idősek esetében kontrollált illóolaj használatot végezzünk, körültekintő és odafigyelő tájékozódást követően.

 


 

KATTINTS IDE AZ AROMATERAPEUTÁKHOZ!


 

A szerző