Barion Pixel

Az aromaterápia, az illóolaj használat manapság igazi reneszánszát éli.

Sokszor tapasztaljuk azonban azt, hogy az illóolajok felhasználása nem pontos céllal, okkal történik, hanem inkább egyéb ajánlás, nem megfelelő forrásból származó információ alapján, ami bizonyos esetekben problémához vezethet.

Éppen ezért az alábbi cikkünkben összeszedtünk főbb felhasználási területenként néhány szakértői tanácsot a HerbaTherapy-től, amelyet ha betartunk, nemcsak biztonságos, de hatásos is lesz az illóolaj használat:

HerbaTherapy, Clear Mind mentás roll on a koncentrált és üde gondolatokért, aromaterápia

Illóolajos keverékek használata

Az illóolajat tartalmazó keverékeket, balzsamokat gyakran használnunk lokálisan felszívódó készítményekként, ezért fontos néhány alapszabályt tisztázni:

 • Nem szabad a bőrön hígítatlanul használni. Nézetünk szerint ez alól a teafa és a levendula illóolaj képezhet kivételt, bizonyos esetekben. Gyerekeknél viszont ezek esetén is ellenjavalt.
 • Párnára való csepegtetéssel is érdemes vigyázni, mivel arcon dermatitist okozhat.
 • Az illóolaj 50-100x koncentráltabban van jelen az üvegcsében, mint ahogy a növényben megtalálható, ezért is igényel fokozott figyelmet!
 • Fő mellékhatás a bőrreakció – bőrpír, bőrviszketés, hólyagosodás-, melynek a leggyakoribb oka az illóolajok nem megfelelő hígításban történő használata.
 • Illóolajok okozhatnak szenzibilizációt is. Ilyenkor az első alkalmazásnál csekély vagy semmilyen hatás nem nyilvánvaló, de gyulladásos reakció lép fel másodszori használatra, és pl.: kiütés jelentkezhet.
 • Az illóolajok tárolásánál figyeljünk arra, hogy hűvös helyen legyenek, sötét üvegben, és a kupakot rögtön csavarjuk vissza, használat után. Ez azért fontos, mert bizonyos anyagok (terpének) lebomlása egyes illóolajok esetén olyan vegyületek képződéséhez vezetnek, amelyek bőrszenzibilizáló hatásúak lehetnek. A friss olajok használata biztonságos. Ez kifejezetten érvényes az alfa-pinén (pl.: terpentin, eukaliptusz, tömjén, rozmaring), d-3-karén (pl.: egyes fenyő illóolajok) és limonén (pl.: narancs, citrom) tartalmú illóolajokra.
 • Citrus illóolajok (pl.: bergamot, citrom, lime) bőrön való alkalmazása esetén a fényérzékenyítő hatás miatt, 12-24 óráig kerüljük a napozást, használjunk fényvédelmet. Ilyenkor a szoláriumot is szigorúan kerülni kell.
 • A fenolos anyagokat tartalmazó illóolajok, mint pl.: oregánó, kakukkfű, fahéj, szegfűszeg illóolajok esetén nagyobb az esély a bőrirritációra.
 • Bármilyen bőrbetegség esetén az illóolajokat óvatosan kell alkalmazni, mert megnő a bőrreakciók kockázata.
 • Teljes testmasszázs során felszívódó illóolaj mennyisége 0,01 és 0,15 ml között van (átlagos 15 cseppszámmal számolva)

 

Lássunk pár örök érvényű szabályt, hogy milyen arányokat érdemes tartani hígításkor.

 • Az arckozmetikumokban a hígítási arány 0,2-1,5%,
 • masszázskrémekben, masszázsolajokban 1,5-3%,
 • fürdőolajokban 1-4%,
 • sebek, horzsolások lokális fájdalmak esetén 5-20%

 

HerbaTherapy, Harmony Lélek harmonizáló enyhén habzó tusfürdő levendulával, levendula, aromaterápia, illóolaj használat

Illóolaj használat fürdőzés során

Tudjuk, hogy az illóolajok fizikai és kémiai tulajdonságuk miatt nem oldódnak vízben. Ha az illóolajat emulgeáló szer nélkül juttatjuk a vízbe, az a víz felszínén fog úszkálni, ami persze alkalmas arra, hogy belélegezzük az illóolajos gőzt, azonban nem ajánlott, mert felragad a kád oldalfalára, illetve bőrirritációt okozhat. Javasolt vivőanyagok: só, méz, tej, tejszín használata. Az illóolajat ebben elkeverve szükséges a fürdővízbe tenni.

Kiváló aromaterápiás szeánsz, mert a molekulák egész bőrfelszínünkön képesek felszívódni és kifejteni jótékony hatásukat. Ráadásul a fürdés során a bőr felső rétegének hidratálása megkönnyíti az illóolajok felszívódását. Emellett kiváló illatélményben is részünk lehet.

 

Szem, fül, orr

A szembe kerülést minden esetben kerülni kell! Az illóolaj hígítatlanul a szembe juttatva égési sérüléshez hasonló reakciót vált ki, ill. súlyosabb esetben átmeneti vakság is kialakulhat. Kérjük, minden esetben figyeljünk arra, hogy gyermekek ne férjenek hozzá az illóolajokhoz, könnyen szemükhöz, szájukhoz vehetik.

Találni pár érdekességet az interneten, de szembe hígítva is szigorúan tilos adni, cseppenteni!

Számos tanulmány jelent meg, teafa- és muskotályzsálya illóolajról, hogy hígítva alkalmazzák, főleg bizonyos szempilla típusú látászavarok esetén. Ezzel szemben nincsenek evidenciák a hatásaikról, de az általános javallat az, hogy szem környékén ne alkalmazzuk őket!

Az illóolajok alkalmasak lehetnek bizonyos külső,- és középfül-gyulladások tüneteinek enyhítésére, orrdugulás enyhítésére, azonban a fülbe, orrba kizárólag hígítva javasolt használni. A Herbatherapy szakértőinek álláspontja szerint ez az a terület, ahol ne házi készítésű szinergiákat alkalmazzunk, hanem szerezzünk be a higiéniai, mikrobiológia feltételeket is biztosítani tudó cégektől készítményeket. Ők a hígítási arányokat is szem előtt tartatva megfelelő készítményeket tudnak nekünk javasolni. Fül esetében a fültőbe és annak környékébe bemasszírozott keveréke is kiválóak, ezeket már otthoni meg el tudjuk készíteni megfelelő forrásból származó receptek alapján.

HerbaTherapy, citrom illóolaj, Citrus illóolaj, aromaterápia, illóolaj használat

Illóolaj használat szájon át történő alkalmazás esetén

Az egyes illóolajok szájon át (per os) való alkalmazása jogi, etikai és szakértői kérdés.

Növényi hatóanyagokat kizárólag megfelelő engedéllyel rendelkező készítmények formájában lehet a szájon át alkalmazni!

Illóolajok szájon át való alkalmazása abban az esetben engedélyezett, ha az illóolaj növényi gyógyszerként, vagy étrend-kiegészítőként van forgalomban. Magyarországon is hozzáférhetőek ilyen készítmények, kapszulázott formában. Azonban néhány illóolaj még így sem engedélyezhető (pl.: fehér üröm, cickafark).

A Herbatherapy illóolajai a legmagasabb minőségnek megfelelnek, minden szükséges tanúsítvánnyal rendelkeznek, azonban a per os alkalmazás nem minőségi, hanem szabályozási kérdés!

Ellenjavallatok

Gyermekeknél három hónapos korig nagyobb a veszélye a bőr szenzibilizációnak, mivel bőrük még úgymond éretlen, ezért ebben a korban kerüljük bármilyen illóolaj alkalmazását!

Ha valamilyen bőrbetegségünk van, akkor óvatossággal lehet csak az illóolajokat alkalmazni, mivel fokozott a bőrreakciók kockázata.

Az illóolajokat nem szabad olyan bőrre alkalmazni, amelyen bármilyen gyógyszeres tapaszt használnak, mert növelheti a gyógyszerek biohasznosulását.

A belélegzett illóolajkomponensek asztmás betegeknél óvatosan alkalmazandóak, mivel rohamot válthatnak ki. Akinél COPD-t diagnosztizáltak, vagy aki a légutak túlérzékenységéről számol be illatanyagokkal, festékgőzökkel vagy terpentinolajjal szemben, azoknak az illóolajok közvetlen belélegzésével vigyázniuk kell!

Migrén esetén különböző illatok kiválthatnak fejfájást, ezért elővigyázatosság javasolt.

3 éves kor alatt pedig mentol, kámfor, eukaliptolt magas százalékban tartalmazó illóolajokat nem szabad alkalmazni, mert légzésbénulást vagy gégefedőgörcsöt okozhatnak.

Az aromaterápiás masszázshoz maximum 1 %-os illóolajat ajánlunk diagnosztizált asztmában szenvedőknek, vagy bárkinek, aki légúti hiperreaktivitásról számol be illatanyagokkal, festékgőzökkel vagy terpentinnel kapcsolatban, valamint atópiás gyermekeknek.

Fontos számunkra, hogy a mítoszokat eloszlassuk és kiemeljük, hogy az illóolaj használat biztonságos, amennyiben megfelelő forrásból informálódunk, és az ott leírt javallatokat, ellenjavallatok és alkalmazási módszereket maradéktalanul betartjuk.

Nem kínálgatunk és nem is fogadunk illóolajat, hogy nyalogassuk, töménytelenül hármasával szagolgassuk!

A Herbatherapy-nál hangsúlyosabb lesz a tiltás, mint a megengedés. Lesz, ahol piros zászlót fognak lengetni. A biztonságos lakossági felhasználásnak a célja, hogy minimalizáljuk a felhasználási kockázatot és segítsek magamnak és a környezetemnek és ne ártsak.

 

Mottó: biztonságos, de hatásos használat!

 

Szeretnél orvosoktól, aromaterapeutáktól tanácsot kérni gyermeked számára, hogy milyen illóolajokat használj pontosan?


Szeretnél orvosok és aromaterapeuták által felügyelt folyamattal előállított, prémium minőségű illóolajokat vásárolni gyermeked számára?

KATTINTS IDE A PRÉMIUM ILLÓOLAJOKHOZ ÉS A TANÁCSADÁSHOZ!

 

 

A szerző