Barion Pixel

Melyek a biztonsággal használható illóolajok gyerekeknek?

Csecsemő, kisgyermek, gyermek – eltérő életfázisok, eltérő aromaterápiás szabályok és ellenjavallatok a gyermekek esetében is. Ami Anyának jó barátja lehet egy megfázásos állapotban, az könnyen lehet, hogy kisbabánknak légzési nehézséget, esetleg görcsöket is okozhat. (Pl. Eucalyptus globulus, Mentha x piperita)

Ha megfelelően, körültekintően szeretnénk a legféltettebb kincseink esetében is eljárni, legyen szó immunerősítésről, légzéskönnyítésről vagy kedélyállapot javításról, mindig megfelelő szakértelemmel rendelkező szakembertől kérjünk tanácsot, vagy tájékozódjunk biztonságos forrásból.

Most végig vesszük az egyes életszakaszokat és tippeket, tanácsokat adunk, hogy a gyermekünk szobájában alkalmazott aromaterápia nemcsak biztonságos, de egy örömmel és boldogsággal teli szeánsz is legyen egyben.

Csecsemőkori javaslatok (0-1 év)

Csecsemőkorban az újszülöttek szaglása rendkívül kifinomult, hiszen ez többek között az anyához fűződő kötődésüket, így az életben tartásukat is szolgálja. Éppen ezért az erős, markáns illóolajok használata kerülendő ebben az életkorban.

Aromaterápia szempontból a legideálisabb a virágvizek illetve a diffúzorban párologtatott illóolaj használata. Kerüljük azonban a diffúzorban használt illóolajok magas koncentrációját!

15-20 m2-es légtérbe 3-4 cseppnél több illóolaj ne kerüljön. Viszont a babák fürdővizéhez adagolt virágvíz (pl. 1-2 kanál kakukkfű virágvíz) megfázásos időszakban például remek segítsége lehet a náthás babáknak. Ugyancsak nagyon szépen működik a babáknál a levendula virágvíz, amellyel a pelenkakiütéses érzékeny babapopsit, köldökcsonkot is kezelhetjük, de segíthet az esti megnyugvásban, így a békésebb álmok hozója is egyben.

Naturportal illóolaj táblázat

Mivel a fejlődésben lévő babák és kisgyermekek agya nagyon érzékenyen reagál a különféle ingerekre, így az illóolajokra is – a túlzott illóolaj használat kontraproduktív lehet: ami egy felnőttnél koncentrációt serkent, az egy kisbabánál akár az érzékeny idegsejtekben rövidzárlatot is okozhat. Így keverék készítésekor mindig tartsuk be a hígítási alapelveket. (max 0,5-1%-os higítás: 1 kanál növényi olajban 1-2 csepp illóolaj – lásd fenti táblázat)

Szintén fontos alapelv, hogy légzés könnyítésre ne alkalmazzunk babáknál az orruk környékén, és a mellkason illóolajokat, mert a felnőtteknél mélyebben lélegzik be azokat, és náluk légzési nehézség léphet fel. Helyesen járunk el azonban, ha ilyen esetben inkább a hátukra, vagy talpukra juttatjuk a kívánt keveréket.

Vannak olyan illóolajok viszont, olyan kincsei a természetnek, amelyek ebben a korban is biztonsággal alkalmazhatóak:

 

Nyűgös, nehezen elalvó kisbabák számára különösen hatékony lehet a mandarin – orvosi levendula csodás szinergiája: lazító, vegetatív idegrendszert nyugtatató illóolajok, amelyek megkönnyítik az elalvást. Tegyünk 2-2 cseppet az illóolajakból a diffúzorba lefekvés előtt fél-egy órával. Nemcsak a babákra lesz nyugtatató hatással.

Tovább fokozhatjuk a hatást, ha a fürdéshez is hozzákapcsolhatjuk az aromaterápiát: tegyünk a fürdővízhez egy kanál levendula aromavizet.

Kisgyermekkori javaslatok (1-3 évig)

Ahogy növekszik a gyermekünk, úgy nő a felhasználható illóolajok tárháza. Az idegrendszerük is fejlettebb már, így az illatokra is másképp, kevésbé érzékenyen reagálnak.

Gyermekünk ezen időszakban kerül először kapcsolatba a közösség fogalmával, így ősztől-tavaszig a légúti betegségek elleni harcról szól sok kisgyermekes család élete. Ilyenkor is nagyon sokat tehetünk a gyermekünk (és családunk) egészségéért az aromaterápia segítségével: használjuk a diffúzort szinte éjjel-nappal, de korántsem mindegy, hogy mi kerül bele.

Kerüljük a kámfor (pl. kámfor, rozmaring) és mentol tartalmú (Mentha nemzetség minden faja: fodormenta illetve borsmenta) illóolajokat. Ugyancsak nem javallott a keton (tujon, borneon, fenchon – nyugati tuja, orvosi zsája) és fenol tartalmú (pl. fahéj, szegfűszeg) illóolajok használata 30 hónapnál fiatalabb kisgyermek számára.

Ebben a korban is fontos említést tenni, hogy ne alkalmazzuk hígítatlanul az illóolajokat, mindig jó minőségű, növényi bázisolajba keverjük azokat (pl. jojobaolaj, sárgabarackmag olaj, bio olívaolaj)!

A legtöbb illóolaj 6 éves kor felett ellenjavallat nélkül használható, azonban mindig olvasd el a terméknek az adatlapját!


Hatásos illóolajok gyerekeknek megfázásos időszakban

Készíts neki légúttisztító fürdőt, amely nemcsak a testére, de a lelkére is jótékony hatással lesz!

Egy evőkanál tejszínhez adj:

  • 2 csepp orvosi levendulát
  • 2 csepp vietnámi eukaliptuszt
  • 1 csepp eukaliptusz radiata-t

 

5 tipp, ha gyerekek körében használnád az aromaterápiát

  1. Mindig szakértőktől vásárolj illóolajat! Csak 100 %-ban tiszta, terápiás minőségű illóolajat használj!
  2. Biztonságos illóolaj használat különösen fontos gyermekkorban, mindig olvasd el a termék adatlapját, kérd szakértő tanácsát!
  3. Növényi olajból, masszázsolajból is csak a prémium minőséget válaszd!
  4. Illóolajok ára – nem lehet egységes. Mivel számos tényező befolyásolja az árat (kivonási technika, növény illóolaj tartalma, termesztése, évjárat), így nem lehet azonos, és túlzottan olcsó sem.
  5. Válaszd a gyermeked számára legmegfelelőbb aromaterápiás módszert: aromás fürdő, bedörzsölő, diffúzor, inhalálás, öblögetés.

 

Szeretnél orvosoktól, aromaterapeutáktól tanácsot kérni gyermeked számára, hogy milyen illóolajokat használj pontosan?
Szeretnél orvosok és aromaterapeuták által felügyelt folyamattal előállított, prémium minőségű illóolajokat vásárolni gyermeked számára?

KATTINTS IDE A PRÉMIUM ILLÓOLAJOKHOZ ÉS A TANÁCSADÁSHOZ!

A szerző