Barion Pixel

Az aromaterápia kezdőknek is nagyon hasznos lehet. Sőt, tágan értelmezve tulajdonképpen mindenki szinte minden nap alkalmazza az aromaterápiát az életében.

Aromaterápia kezdőknek – aromaterápia mindenkinek

Mindannyian használunk parfümöt, spray-t, dezodort, és a tusfürdőnket, a mosó- és öblítőszert, a lakás- vagy autóillatosítót is a nekünk tetsző illatok alapján választjuk.

Én személy szerint még a mosogatószernél is odafigyelek arra, hogy a zsíroldó hatásán túl jó illatú is legyen. Egy hosszabb mosogatásnál ugyanis a meleg vízzel összekeveredve az illatos párát folyamatosan érzem. Ha ez így van, akkor már olyan illat lengje körül ezt a mindennapi háztartási műveletet, amellyel jól érzem magam.

Az más kérdés, hogy az orromba így feljutó, leginkább szintetikus illatanyagoknak milyen hatása van, illetve van-e egyáltalán hatása, de ez majd egy következő cikk témája lesz.

Aromaterápia kezdőknek – az illatok kiválasztása

Egy ideje – egészen ösztönösen – a parfümjeimet is úgy választom ki, hogy azok illatkompozíciója – a számomra nyújtott illatélményen túl – az évszakokhoz is passzoljon. Ennek megfelelően legalább kétféle parfümöt használok egy évben. Egyet az őszi-téli időszakban, egyet pedig a tavaszi-nyári időszakban. Előfordul azonban az is, hogy az átmeneti időszakokban is más illatra van szükségem. Eleinte nem is tudtam mire vélni ezt a kialakult szokásomat – de mivel belülről jött, így követtem –, az aromaterápiát tanulmányozva azonban már értem ezt a jelenséget.

Miért is választunk egy bizonyos illatot?

Mitől függ az, hogy milyen illattal szimpatizálunk? Ezt nagyon sok tényező összessége alakíthatja, azonban az egészen biztos, hogy ez általában egy érzelmi alapú választás. Az illat ugyanis egy légkört alakít ki körülöttünk. És olyan légkört teremtünk magunknak az illat által, ahogyan érezni szeretnénk magunkat. Ha meleg-fás illatokat választunk, azzal melegséget, biztonságot, stabilitást teremtünk magunk körül. Egy tüzes aroma kompozíció a szenvedély érzését hivatott becsempészni az életünkbe. Egy friss-zöld illat pedig energizál, felfrissít.

levendula, aromaterápia  Mi az aromaterápia?

Nézzük meg, hogy szűken, és mindenekelőtt helyesen és pontosan értelmezve mit is értünk aromaterápia alatt.

Roberta Wilson: Aromaterápia haladóknak című könyve szerint:

„A növények természetes kivonatait, az illóolajok gyógyító célú használatát hívjuk aromaterápiának.

E gyógymód a test, a lélek és az érzelmek egészségének helyreállítására, valamint a jó közérzet fenntartására szolgál.

A növényekből kivont illóolajok képesek visszaadni a test és az élet egyensúlyát és összhangját.”

Ez a módszer a test, a lélek és az érzelmek egészségének helyreállítására, valamint a jó közérzet fenntartására szolgál. A növényekből kivont illóolajok képesek visszaadni a test és az élet egyensúlyát és összhangját.

Mik az illóolajok?

Vizsgáljuk meg azt is, hogy mik azok illóolajok.

Az illóolajok olyan illékony növényi kivonatok, amelyeket az ún. aromás növények virágából, szárából, leveléből, hajtásából, kérgéből, gyantájából vagy akár a magvaiból, héjából nyernek ki.

Erre különböző kinyerési eljárásokat alkalmaznak attól függően, hogy az adott illóolajat az aromás növény mely részéből szeretnék kivonni. Az illóolajok nevükhöz méltóan, szabad levegővel érintkezve nagyon gyorsan elpárolognak, elillannak.

Bár halmazállapotukat tekintve nem hasonlíthatók az olíva-, kókusz-, repce- vagy egyéb olajokhoz, mégsem oldódnak vízben, csak növényi eredetű olajokban és alkoholban.

Az illóolajok egyúttal nagyon tömény kémiai vegyületek is, amelyek több millió illatmolekulával rendelkeznek. Minden illóolajnak saját kémiai profilja van. Azt is szokás mondani rájuk, hogy a növények immunrendszerét képezik. A növények aromás összetevői elriasztják ugyanis a kártevőket, meggyógyítják a növényen esett „sebeket”, vagy éppen odavonzzák a szaporodáshoz szükséges rovarokat. Botanikusok által végzett megfigyelések és tudósok kísérletei is alátámasztják a tényt, hogy a növényekben ezek a kémiai anyagok aktivizálják a sejtanyagcserét illetve a védekezési- és alkalmazkodási mechanizmusokat.

Az illóolajok hatása

Az aromaterápia az illóolajoknak ezeket a tulajdonságait használja ki.

Az aromás vegyületek segítségével a testi-lelki egyensúly kialakítását valamint fenntartását célozza meg. A kibillenéseket az aromaterápia holisztikusan kezeli.

A szervezet öngyógyító folyamatait ébresztgetve támogatja az immunrendszer működését. Hatékonyan csökkenti a stresszt, és annak következményeit gyengéden kezeli.

Az  aromaterápia az érzelmekre is pozitívan hat, nagyon jól alkalmazható hangulatingadozások esetén, támogatja a lelki és érzelmi egyensúlyunk megteremtését.

Ha mindez még nem lenne elég, az illóolajok nagyon hatékonyan alkalmazhatóak a bőr- és szépségápolás területén is, kiválóan alkalmasak a bőr tisztítására, bőrhibák kezelésére, a bőr tónusának felfrissítésére.

Összességében elmondható tehát, hogy az aromaterápiával egy olyan eszközt kapunk a kezünkbe, amelyet ha megtanulunk helyesen alkalmazni, holisztikus hatásának köszönhetően életünk minden területén  élvezhetjük majd gyümölcseit.


 

KATTINTS IDE AZ AROMATERAPEUTÁKHOZ!


 

A szerző