Barion Pixel

Természetes szúnyogriasztó házilag is készíthető, nem kell a boltok polcain a drága “testvéreit” megvásárolnunk. Aki egy kicsit is tudatosabb vásárló az amúgy sem ken akármit a bőrére. 

Ha megállsz a boltok polcai előtt és végigolvasod a különféle gyártók által kínált szúnyogriasztó spray-k összevetőjét, valószínűleg nincs kedved egyiket se megvenni drága pénzen. Íme egy recept, hogy hogyan lehet jó árban és viszonylag nagy mennyiségben jó minőségű házi változatot készíteni. A mellett, hogy garantáltan nem tartalmaz káros összetevőket gyógyító illóolajokból készül.

A természetes szúnyogriasztó házilag történő elkészítéséhez szükséged lesz:

1 db spay-s flakon ha fújni szeretnéd, vagy 1 db sima kisebb műanyag flakon (pl. smootie-s flakon), ha inkább kenni szeretnéd a természetes szúnyogriasztó készítményt

2 dl bármilyen olaj (pl. jó minőségű napraforgó, repce, mandula, vagy olívaolaj)

10 csepp illóolaj (étkezési minőségű citromolaj, narancsolaj, fahéjolaj, nagy tisztaságú 100 %-os teafaolaj, vagy levendulaolaj). Jók lehetnek még: nagy tisztaságú menta olaj, szegfűszeg olaj, rozmaring olaj, eukaliptusz, cédrus olaj, kakukkfű olaj stb.

A természetes szúnyogriasztó elkészítése:

Töltsd bele a flakonba az olajat és az illóolajat, majd rázd jól össze! Minden használat előtt jól felrázandó!

Tippek a természetes szúnyogriasztó szerhez:

Elvileg az illóolaj tartalma miatt 3 éves kor alatt ellenjavallt, de kissé felhigítva használtam 3 év alatt is, és nem okozott még bőrpirosságot sem!

Előtte kis felületen kell kipróbálni nehogy probléma legyen!

Én a levendula illóolajos változatot próbáltam ki, szerintem kellemes volt az illata és Tisza-tavon a szúnyogfelhőben lett letesztelve. Arra bőr részre amit bekentünk nem szállt le a szúnyog!

A többi testrészre szoros ruhát kell tenni, vagy tetőtől-talpig bekenni magunkat.

Nehogy valaki kimaradjon a bőrkenésből, mert akkor nagy valószínűséggel őt fogják a szúnyogok megtalálni!

szunyoghalo

További tippek, hogy hogyan kerüld el a szúnyogokat:

 1. Este rajzáskor vízpart közelébe lehetőleg csak sűrű szövésű ruhában menj!
 2. Mindig kend be magad szürkület után valamilyen természetes szúnyogriasztó szerrel!
 3. Szerelj szúnyoghálót az összes nyílászáróra! Ha nyaralni mész, előtte kérdezd meg, hogy fel vannak-e szerelve az ablakok szúnyoghálóval! Nagyon meg tudja keseríteni az éjszakai alvást a szúnyog invázió, ráadásul a szúnyogok betegségeket is terjeszthetnek (lsd. lejjebb)!
 4. Mechanikus szúnyogriasztókat is lehet alkalmazni kültérre (pl. fáklyák, illóolajos mécsesek).
 5. Jó tudni, hogy szúnyog invázió csak édesvíz mellett fordul elő!
 6. A szúnyogok távoltartására szolgáló karkötőket nem tudjuk jó szívvel ajánlani, mivel forgalomba hozatali engedéllyel sem rendelkeznek, így nem igazán lehet komolyan venni őket.
 7. A kerti tavakat lásd el vízforgatóval, a medencéket szintén. Ha ez nem lehetséges mindent kövessél el, hogy a szúnyogok ne tudjanak belepetézni!
 8. A madáritatókból, növénydézsákból legalább hetente egyszer öntsd ki a vizet!
 9. Az eltömődött ereszcsatorna is táptalaja lehet a szúnyogoknak! Mindig tisztítsuk ki!
 10. Viselj szürkület után világos színű ruhákat, mivel a szúnyogok jobban vonzódnak a sötét színű ruhákhoz, mivel azok melegebbek!
 11. Babakocsira és kiságyra/gyerekágyra tegyél szúnyoghálót!
 12. Azokat az embereket állítólag jobban szeretik a szúnyogok, akiknek a vérében több a szteroid, a koleszterin és a húgysav. Ezek jellemzően összefüggésben állnak a húsfogyasztással is! Egyél kevesebb húst!

Milyen betegségeket terjeszthetnek a szúnyogok?

Közel 3000 szúnyogfaj él világszerte, és ezek közül szerencsére csupán néhány száz terjeszt betegségeket, reáadásul nem is mindegyik csípi meg az embert. Az Országos Epidemiológiai Központ szerint Magyarországon jelenleg 25 veszélyesebb faj él, melyek elsősorban nyugat-nílusi lázzal fertőzhetnek. 

 1. Az egyik legveszélyesebb faj az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus), mely gumiabroncsokkal és szerencsebambuszokkal együtt hajókon érkezett a kontinensre. Hazai előfordulására is jellemző, hogy szinte kizárólag mesterséges víztartó helyeken tenyészik. Eredeti élőhelyén terjeszti többek között a chikungunya-lázat, a dengue-lázat és a sárgalázat. Elég alacsony a kockázata, hogy Európában ilyet terjesszen.
 2. A második a sorban a nyugat-nílusi láz veszélyességi sorrendben. Magyarországon is fordult már elő tizes nagyságrendű megbetegedés, főleg az alföldi területeken.
 3. Bőrférgességet okozó parazitával is fertőződhetünk, erre is voltak már regisztrált esetek hazánkban.
 4. Maláriát terjesztő szúnyog nincs hazánkban!
 5. Amennyiben elkaparjuk a sebet azok elfertőződhetnek külön betegséget hordozó vírus nélkül is!
 6. Ritkán súlyos allergiás reakció is kialakulhat különösen gyerekeknél és csökkent immunrendszerű felnőtteknél (gyógymódot lsd. lejjebb!)

Milyen tünetei lehetnek a fertőzött szúnyog csípésének:

 • Láz
 • Súlyos fejfájás
 • Idegrendszeri változások, mint például egyoldali izomgyengeség
 • Hányinger, hányás
 • Duzzadt mirigyek
 • Kiütés
 • Letargia
 • Zavartság
 • Fényérzékenység

Ha ezeket a tüneteket észleled fordulj orvoshoz!

Milyen természetes szerekkel lehet védekezni, ha már megcsípett a szúnyog:

Különösen gyerekeknél előfordulhatnak extrém duzzanatok, allergiás reakciók a szúnyogcsípés hatására, de felnőtteknél is csökkent immunrendszer mellett gyakran megfigyelhető nagyobb bőrpír, bőrduzzanat.

Segíthetnek ilyenkor a Calcium tartalmú szerek (pl. Calcium ampulla, Calcium Sandoz).

Homeopátiás szerként az Apis mellifica C30-as szer ajánlható. Felnőtteknek az 1. nap a duzzanat elmúltáig 1-2 golyót kell nyelv alatt szopogatni fél óránként, utána a teljes tünetmentességig naponta 2 golyót. Gyerekeknek 2 dl vízben kell feloldani 2 golyót és abból orvosi fecskendővel (tű nincs rajta!) 2 ml-t kell kivenni és a nyelv alá, illetve az ínyre kell fecskendezni, hogy onnan szívódjon fel. A 2 ml-t körülbelül 5 perc alatt kell beadni! Az első napon fél óránként 2 ml, majd a teljes tünetmentességig naponta 2 ml az adag!

Kellemes, szúnyogmentes nyarat kívánunk!

A szerző