Barion Pixel

Új méhészeti támogatás áll a méhészek rendelkezésére méh állatjóléti támogatás címén. 

Méh állatjóléti pályázat indul a méhészeti ágazat hatékonyságának növelése, az állatjóléti feltételek javítása és ezen keresztül a méh- egészségi problémák megelőzése érdekében, 10 milliárd forintos keretösszeggel.

Az új pályázat a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztését célozza meg és támogatást nyújt a méhek jólétét szolgáló feltételek biztosításához. A támogatást várhatóan 2024. december 31-ig tartó kötelezettségvállalási időszakkal hirdetik meg még idén az első fél évben.

A támogatás mértéke a méz visszahagyására vonatkozó kötelezettség betartása esetén, 15 eurónak megfelelő forint méhcsaládonként, évente. A magyar méhészet és a haszonállat-génmegőrzés a világ élvonalába tartozik. A támogatás hosszú távú célja, hogy Magyarország a világ egyik fontos méhészeti és génmegőrzési tudásközpontjává váljon – fűzte hozzá a miniszter.

méhcsaládok száma, méhek számának alakulása Magyarországon

A méhész ágazat helyzete ma Magyarországon

Bár még mindig túl sok a méhpusztulás, és az illegális vegyszerek használata, az elmúlt időszakban a méhcsaládok száma lassú növekedésnek indult. Ez talán azoknak a lakossági, önkormányzati és egyéb civil kezdeményezéseknek is köszönhető, mint amilyen a rovarhotelek, méhlegelők szorgalmazása és támogatása, vagy a bio kertészetek terjedése virágsávok ültetésével.

Az emelkedés azonban még mindig nem exponenciális. Ahhoz, hogy a méhek száma stabil maradjon ennél sokkal többre van szükség.

További jó hírek a méhész ágazatban

Gödöllőn található hazánk egyik nagyszabású Méhészettörténei Kiállítóhelye. A Gödöllői Méhészeti Gyűjteménytár felújítása 2021. március végén fejeződött be.

A Méhészeti Gyűjtemény a Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet szakgyűjteménye.

A Gödöllői Méhészeti Gyűjteménytár építését 1983-ban fejezték be Nikovitz Antal elképzelése alapján, az akkor Budapesten tartott 29. Apimondia (Nemzetközi Méhészeti Kongresszus) tiszteletére.

A múzeum építése a méhészek társadalmi összefogásának próbája volt. Az épületet is a méhkas össze-tartó erejét szimbolizáló alapokkal képzelték el. A múzeum, a lépből kiragadott három méhviaszsejt alapú, emelettel, korábban nádtetővel ellátott, méhkas-szerű épület. A régi, valamint a jelenleg használatos méhészeti eszközök egyedülálló tárháza.

 

KATTINTS IDE A MÉHÉSZETI KIÁLLÍTÁSHOZ  

 

A gödöllői Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ méhészeti és méhbiológiai osztálya egyedülálló szerepet tölt be a hazai méhészeti ágazatban. A Gödöllői arborétum szomszédságában fekvő, saját méhállománnyal rendelkező osztály az elmúlt 120 évben a méhésztársadalommal együttműködve segítette az ágazat fejlődését a hozzá tartozó méhészeti parkkal, az országban egyedülálló méhészeti könyvtárával, valamint a most megújult méhészettörténeti kiállítóhelyével.

 

 

Forrás: MTI

A szerző