Barion Pixel

A tej hatása, a tej fogyasztása ajurvéda megközelítésből egészen más, mint egyéb szempontok alapján.

A tejfogyasztásról, ajurvédikus szemszögből dr. David Frawley tollából.

Ajurvéda és a tej hatása

Az ajurvéda a 3 szent étel egyikeként tartja számon a tejet.

A tej az ajurvédikus ízvilág édes ízébe tartozik. Általánosságban elmondható, hogy az édes íz:

kapha íz, mely hűsítő hatású és jól keni a testet
– ennek köszönhetően kiválóan csillapítja a vata ember szárazságát és hűsíti a pitta ember hőhullámait (vata és pitta túlműködésben egyaránt kiváló)
– csökkenti a gyulladást a szervezetben
– az Ayurvédikus babatervezés során az Ayurvéda kiemeli a tej fontosságát a jó minőségű petesejt és hímivarsejt megalapozásában
– megvédi a bőrt a korai öregedéstől

Tehát az Ayurvéda álláspontja a tej szabad fogyasztása.

Nyilván a Kapha ember, aki maga már bőven tartalmaz nehézkességet, a táplálkozásában figyeljen oda a tejivásra.

Nyugodtan megihat naponta 1-2 pohár tejet, a szélsőség a napi bevitelében a több liternyi tejfogyasztás lenne.

A tej hatása, és a modern gondolkodás

A tejfogyasztás manapság nagyon felkapott, vitatott téma. Fogyasszuk, ne fogyasszuk, életerő, egészség vagy halálos méreg.

Amikor tudatos táplálkozás tanfolyamon vagy ajurvéda tanfolyamon veszünk részt, akkor mindig el szokták mondani a védikus megközelítést. Ez alapján a tej élet, erő, egészség és a spirituális megvalósításhoz fontos táplálék.

A probléma nem a tejjel van, hanem a megfelelő tudás hiányával. Azzal, hogy a nyugati társadalom nem tudja mi nevezhető tejnek vagy éppen a tejet ki, milyen módon, mikor, mivel kombinálva fogyassza ahhoz, hogy valóban életerő legyen és ne méreg a szervezete számára.

Természetes ételek mozgalmában állandó vita folyik a tejtermékek értékéről.

Időnként a tejtermékek a hússal említik egy lapon, mint ami egészségtelen étel az emberek számára és néhány vegetáriánus vagy tisztán vegán illető még azt is kijelenti, hogy a tejtermékek betegségeket okoznak.

Bár van némi igazság az ilyen és ezekhez hasonló kijelentésekben, teljességében nem magukkal a tejtermékekkel van baj.

Sokkal inkább hibáztathatjuk a tejtermelő állatok nem megfelelő tartását, a tej nem megfelelő feldolgozását és a az arról szóló megértés hiányát, hogy hogyan használjuk a tejtermékeket.

Tradicionális tejfogyasztás

India hindu és buddhista tradíciói a tejtermékeket kiváló ételnek tekintik. Különösen azok számára, akik valamilyen spirituális úton járnak.

Míg a tejtermékeket nem ajánlják minden test típus számára (vannak, akik számára a tej hatása negatív dolgokat is eredményezhet), mégis mindannyiunk számára fontos szerepe van nemcsak az egészség fenntartásában, hanem az élet meghosszabbításában is.

Az ősi védikus civilizáció a tehén körül fejlődött ki, ami tejet, tejszínt, vajat és joghurtot biztosított.

A történelem során ezek az ételek a jógik kedvencei voltak, akik nem találták az egészségre ártalmasnak ezeket.

Még Krisna is hírhedt volt arról, hogy azonnal megdézsmálta a frissen kiköpült vajat, ha azt egy gyanútlan háziasszony felügyelet nélkül hagyta.

Érdekes, hogy a Védák (Indiai szent iratai) a tejtermékek esetében szélesebb választékot adnak, mint bármi más ételek esetében – beleértve a gabonaféléket, zöldségeket és gyümölcsöket is.

A tej hatása egészségünkre

Az ájurvéda sok tejterméket használ gyógyszerként, pontosabban betegségekkel szembeni ellenállás növelésére és arra hogy támogassa a felépülést és a regenerálódást.

Ebbe beletartoznak a tejből készült főzetek, vajak és ghík és más speciális készítmények.

A tejet, illetve a tejtermékeket nem csak fiatalok számára, de idősebbeknek is ajánlják, a tej hatása számukra is nagyon pozitív lehet illetve azoknak is, akik bármilyen módon gyengélkednek vagy felerősítésre szorulnak.

A tejtermékekhez számos egészséggel kapcsolatos téma kapcsolódik, amiket meg kell értenünk ahhoz, hogy helyesen tudjuk használni ezeket az élelmiszereket.

Az emberek egy része híján van olyan enzimeknek, amik szükségesek a tejtermékek emésztéséhez csupán csak amiatt, mert az adott etnikai csoportjuknak a történelmi múltjában nincsen benne a tejtermékek fogyasztása.

Azoknak a felnőtteknek, akik csecsemőként nem kaptak anyatejet szintén problémát jelenhet a tejtermékek megemésztése.

Sőt a legtöbb probléma, amit a tejtermékek emésztésében tapasztalunk, nem maguk a tejtermékek miatt van, hanem ezek helytelen előállításában.

Ahogy nem okolhatjuk a krumplit azokért a nehézségekért, amiket a rósejbni evése okoz – ugyanígy nem okolhatjuk a tejtermékeket azokért a bizonyos problémákért, amikkel ma az emberek szembesülnek.

A teljes kiőrlésű liszt is különbözik a fehér liszttől, ugyanígy a természetes módon készült tejtermékek kifejezetten mások, mint a szupermarketekben általában kapható túlzott módon feldolgozott társaik.

tej, tej hatása, ajurvéda, ayurvéda

 

Kapcsolat a tejet biztosító állattal

A védikus időkben a brahmana gyerekek fontos kötelessége volt megtanulni azt, hogy hogyan kell teheneket felnevelni és megfejni.

Ez még a mai napig is így van néhány helyen Indiában.

A tehén évezredek óta az erőszakmentesség szimbóluma és annak érdekében, hogy megtanuljanak megfelelően gondoskodni róluk, a gyerekeket megtanították a kedvességre, önzetlenségre, elfogadásra és bölcsességre valamint arra is, hogy ezeket a tulajdonságokat építsék be a meditációjukba is.

Indiában megengedik, hogy a tehén először a borjának adjon a tejéből.

Az ember számára csak azt a tejet használják, ami ezen túl marad, ami gyakran még így is jelentős mennyiség.

Ha a borját elválasztják tőle, a tehén teje sokat veszít annak tápláló minőségéből.

Állatok tartása és a tej hatásának kapcsolata

Az ájurvéda nagyon részletesen ír a különféle tejtermékek jellemzőiről, többek között a tehén, bivaly, kecske és más tejet adó állatok esetében is.

Bár ezek nem feltétlenül egyeznek azokkal a jellemzőkkel, amiket a modern nagyüzemi termelés produkál.

Az ájurvéda írásai elmondják, hogy a kipányvázott vagy szűkös helyen élő állatok esetében a húsnak vagy a tejnek a minősége sokkal szegényesebb, mint a szabadon legelésző állatok esetében.
Ez rengeteg kérdést is felvet.

Milyen mértékben károsítják a tejtermékeket a modern termelési módszerek?

Mi az a határ, amin túl ezek a módszerek már nem hasznosak?

Vajon milyen mértékben támaszkodjunk ezekre a hátrányos feltételekre anélkül, hogy teljes mértékben feladnánk a tejtermékeket?

Mit tehetünk azért, hogy a jelenleg elérhető tejtermékek minősége jobb legyen?

 

A tej feldolgozása, a tej jótékony hatása

A jóga szerint a tej természetét tekintve tiszta vagy szattvikus minőségű.

Szeretetből születik és növeli a természetes intelligenciánkat és érzékenységünket.

Mindazonáltal a tej hatása általában pozitív, áldásos tulajdonságait nem csak az csökkentheti, hogy hogyan tartják a tejelő állatot, hanem az is, hogy hogyan dolgozzuk fel a tejet.

Pasteur volt a szülőatyja annak, hogy a betegségeket baktériumokhoz kötötték.

Mivel ennél a teóriánál a betegséget a baktérium okozta, ezért a betegségek megelőzésének legjobb módja az ételek és a környezet sterilizálása.

A természet tele van baktériumokkal, ezért nem biztonságos és minden természetes termék gyanakvást kelt.

Holisztikus gyógyítás szempontjából viszont a sterilizálás valaminek a megölését jelenti.

A steril környezet a legjobb hely a kórokozók kifejlődéséhez, mert a sterilizálás során az életerő és a természetes immunitás tűnik el.

Pasztörizálása annak melegítését is magában foglalja, ami megöl minden baktériumot ami benne van.

Ez lehetővé teszi, hogy a tej hosszabb ideig elálljon, anélkül hogy tönkremenne és ez kereskedelmi szempontból értékesebbé teszi azt, de ez nem jelenti azt, hogy jobb minőségű ételt kaptunk.

Ebben a folyamatban lényegében előfőzik a tejet, ami csökkenti annak vitalitását.

Bár a pasztörizált tej jobb a számunkra, mint a hús vagy a junk food, de a nyers tejtermék még annak pasztörizált társánál is jobb.

A tejtermékek természetes szattvikus vagy tiszta tulajdonságait teszik tönkre ezek eljárások által.

A nyers tej hatása

Azért, hogy a tejtermékek mélyebb gyógyító tulajdonságait valóban ki tudjuk használni, a nyers tejet kell előnyben részesítenünk.

Ez különösen fontos olyan gyógyító eljárások esetében, ahol a megújulás vagy az elmeállapot javítása a cél, arra figyelni kell, hogy a nyers tejtermékek mindig frissek legyenek, máskülönben károsak lehetnek.

Sok embernek van tejallergiája. Gyakori tapasztalat, hogy amint átálltak a nyers tejre – megfelelő fűszerekkel elkészítve -, legtöbbjük (hacsak nem mindegyikük) esetében az allergén reakciók eltűntek.

Miután az ember megtapasztalta az ájurvédikus indiai vagy hazai családi farmokról származó tejtermékek hatásait, könnyű látnia, hogy amit a szupermarketekben eladnak, az meglehetősen silány minőségű, a különbség nagyjából olyan, mint ami a kertben frissen termesztett és a mesterséges körülmények során létrehozott és hónapokig tárolt zöldség között van.

A tej fogyasztásának módja

Nagyon fontos, hogy hogyan fogyasztjuk a tejtermékeket. A tej hatása különböző lehet hidegen, melegen, különböző módokon elfogyasztva.

Az ájurveda azt mondja, hogy a meleg tej gyógyít, míg a hideg tej megbetegít, ezért a tejet melegen kell fogyasztani.

Továbbá megfelelő fűszerek használatával ellensúlyozni kell a tej és a tejtermékek nyálka képző tulajdonságait.

Van néhány korlátozás a tejtermékekkel való főzés esetén is, azon ételek jellemzői alapján, amikkel együtt akarjuk használni azokat.

Tejet, joghurtot, sajtot vagy tejfölt nagyon jól lehet használni levesek és curryk esetében.

Az ájurvéda azt is megjegyzi, hogy a tejtermékek – csakúgy mint a cukor – károsak lehetnek, ha túlzott mértékben fogyasztjuk őket, különösen hidegen.

Nedves és nehéz természete miatt eltömítheti a keringési rendszert

Sokféle krónikus betegséget okozhat, mint amilyen például az allergia, asztma, artritis vagy a szívbetegségek.

Ezért az általunk fogyasztott tejtermékek mennyiségét is megfelelő módon kell szabályozni.

Hogyan használjuk a tejtermékeket?

borjú, állat, bámul, szarvasmarha, marha, húsfogyasztás

Tehéntej

A tej egy ideális fiatalító étel; táplálja az elmét és a szívet. Jó hatással van a száraz köhögésre, tüdővérzésre, fekélyekre és kelésekre, terméketlenségre és általános gyengeségre. A meleg tej természetes hashajtó hatású, ha ghível fogyasztjuk. A pasztörizált és homogénezett tej azonban gyakran okoz székrekedést.

Kardamom a legjobb fűszer, ami ellensúlyozni tudja a tej nyálka képző hatását. Erre a célra használják a gyömbért, fahéjt és a kurkumát is.

A fűszeres gyógynövények nemcsak emészthetőbbé teszik a tejet, de gyógyhatással is kiegészítik a hatásait.

Meleg tej egy csipet szerecsendióval egy jó otthoni megoldás az álmatlanságra.

A tej főzetekben használt felerősítő hatású gyógynövények (mint például az ashwagandha (Withania somnifera), shatavari (Asparagus racemosus), fekete nadálytő gyökér és a ginseng) hatékony fiatalító ételekké változtatják azt.

Tehéntejet nem ajánlják a kapha (nehéz vagy nedves) testtípusúaknak, bár ők néha gond nélkül képesek emészteni az alacsony zsírtartalmú tejet, de ilyenkor lehet negatív is a tej hatása.

A legjobb a váta (levegős) és pitta (tüzes) testtípusúaknak, akiknek szükséges a tej nedvesítő energiája.

Az ájurvédikus gondolkodásban a jó tej olyan, mint a tiszta plazma, ami minden szövetet táplál. Az alacsony minőségű tej azonban olyan, mint a tiszta nyálka, ami a plazma salakanyaga.

Kecsketej

A kecsketej jó a kapháknak, olyanoknak akik nyálkásodnak és ödémásak, de kizárólag melegen és fűszerekkel.

Meleg természetű ezért lázas állapotban kerülni kell – csakúgy mint fertőző betegségek és gyomorsav túltengés esetén is (pitta testtípus).

A tej hatása tejszínként fogyasztva

A tejszín hasonlít a tejhez, de annál nehezebb.

Óvatosnak kell lennünk vele vérbőség és gyenge emésztés esetén.

A tejtermékekkel kapcsolatban (főleg a nehezebbekkel, mint a tejszín, a sajt és a túró) egy jó általános szabály az, hogy el kell kerülni őket, ha nagy mennyiségű lepedék jelenik meg a nyelven, ami a emésztő szervrendszerben lévő vérbőségre utal.

Jégkrém

A jégkrémet a test nehezen tudja kezelni. Hideg természete elnyomja az emésztés tüzét, különösen, ha étkezés után fogyasztjuk.

Sok cukrot tartalmaz és gyakran sok más adalékot is (mint például a tojás).

Az ájurvéda általában nem ajánlja.

Mindazonáltal a jégkrém vagy jeges joghurt természetes formájában nyáron fogyasztható, abban az esetben, ha jó az emésztésünk, nem vagyunk túlsúlyosak és ha figyelünk arra, hogy milyen más ételekkel kombináljuk.

leégés elleni praktikák, joghurt

Joghurt

A joghurt nehéz, mint például a sajt és ellentétben a népszerű félreértéssel, nem segít a fogyásban (hacsak nem a húst vagy más nehezebb ételt helyettesítjük vele).

Ezzel ellentétben, nagyon jó a hízáshoz. Bár a zsírszegény joghurt kevésbé nehéz, mégsem megfelelő a fogyókúrához.

Bár nyugaton reggeli ételként használják, a joghurt nem mindig jó reggel, mert ilyenkor több nyálka és vér van a szervezetben felkelés után.

A reggeli hideg joghurt nyálkát termel a szervezetben. Gyümölccsel együtt fogyasztva növeli annak vizes- és nyálkaképző természetét.

Általában a joghurtot nem szabad önmagában vagy üres gyomorra enni.

Jól kombinálható viszont az uborkával, aminek könnyedsége kiegyensúlyozza a joghurt nehéz természetét.

A joghurt a raita alapja, ami egy olyan saláta amit a legtöbb indiai étkezés során felszolgálnak.

Az olyan fűszerekkel együtt a legjobb, mint a kömény, koriander vagy cayenne.

A joghurt gyakran a legbiztonságosabb a tejtermék

Még a nem éppen legjobb minőségű tejből is lehet kielégítő minőségű joghurtot kapni. Könnyen el is tudjuk készíteni saját magunk számára.

Azonban a joghurt minél savanyúbb, annál jobban savasít és annál jobban mérgezi a vért.

Az édes joghurt ezért jobb.

Akkor is savasítóbb, ha savas gyümölcsökkel vagy banánnal fogyasztjuk.

A joghurt főleg a váta testtípusnak jó, a kaphák ás pitták óvatosan kell hogy bánjanak vele, bár a pitta viszonylag könnyen tudja kezelni az édes joghurtot.

Író

A nyugati író pasztörizált és gyakran nagy mennyiségű sót tartalmaz.

Máskülönben ez egy jó tejtermék.

Sokkal inkább vizelethajtó, mint más tejtermékek és kevésbé képez nyálkát a szervezetben.

Ebből a szempontból jobb a kapháknak. Hasznos felszívódási zavar, gyenge emésztés és hasmenés esetén is.

Kefir

A kefir egy másik erjesztett tejes ital, különösen hasznos a vátáknak, akiknek levegős vagy ideges természetük van.

Ugyanazokat a problémákat okozhatja, mint a tej hatása és a joghurt, ha gyümölccsel kombinálják.

Az édesített kefir ráadásul nagy mennyiségű cukrot is tartalmazhat.

Sajt

A sajt nehéz, ragadós és gyakran nehéz megemészteni.

Nem ajánlják, vérbőség, pangás esetén vagy akkor, amikor a keringési rendszer el van tömődve.

Okozhat köszvényt, ízületi gyulladást, fertőzéseket, aknét, meghűlést, influenzát és tüdő rendellenességeket és növelheti a koleszterin szintet is.

Minél erjedtebb és sósabb annál nehezebb megemészteni.

Az oltót, amit általában használnak, gyakran tehenek beléből származik, ezért a kereskedelmi forgalomban lévő sajtok legtöbbje szigorú értelemben véve nem vegetáriánus.

Ilyen esetben bizonyosodj meg róla, hogy oltó nélküli sajtot vásárolsz-e.

A legjobb olyan oltó nélküli sajtot fogyasztani, ami csak kevés sót tartalmaz és nincs erjesztve.

Könnyű, édesebb sajtok ajánlottak. A sajt nehéz tulajdonságát részlegesen ellensúlyozni lehet olyan fűszerekkel, mint pl. a mustár, cayenne, fekete bors, torma és kömény.

A sajtot rá lehet olvasztani zöldségekre, különösen olyanokra, amik könnyű természetűek, mint pl. a brokkoli és a karfiol.

Ilyen módon a zöldségek és a sajt tulajdonságai is ki lesznek egyensúlyozva.

A házi sajt (panír) könnyebb és ezért könnyebben is emészthető. Ez a legelterjedtebb Indiában.

A cottage cheese szintén könnyű és könnyű emészteni is, hűsítő és magas fehérjetartalma miatt tápláló is. A krémsajt kicsit ragadósabb, de a közönséges sajtnál még mindig jobban emészthető.

Tejföl

A tejföl talán a leginkább savas tejtermék és olyan pitta tüneteket erősít, mint pl. a kelés, gyomorégés, láz és fertőzések.

A legjobb a váta (levegős) típusúaknak.

Vaj

A vajat általában pasztörizált tejből csinálják.

Gyakran adnak hozzá színezéket és nagy mennyiségű sót is.

Előfordulhat, hogy hosszabb időre lefagyasztják, ami csökkenti az egészségmegőrző tulajdonságait.

A vaj jó azoknak, akiknek erős az emésztésük és a belső tűzük (pitta típusúak).

Nem szabad hidegen enni – jobb, ha ráolvasztjuk az ételre.

A túl sok vaj (csakúgy mint a sajt) beleragadhat a bélcsatornába és megemelheti a koleszterin szintet. Külsőleg alkalmazva a vaj jó az égésre és a kiütésekre is.

ghi, ghí, ghee, ghí készítése házilag

Ghí

A ghí (tisztított vaj) amit nyers vajból készítenek többnyire mindenkinek megfelelő.

Növeli az erőt, vitalitást és intelligenciát, jó láz és fertőzés ellen is.

A máj könnyen feldolgozza, bár növeli a koleszterin szintet (de nem annyira, mint a vaj).

Erősíti az immunrendszert, növeli az élethosszt és a tudatosságot. Tökéletes étel meditációhoz és szellemi munkához.

A ghít ételekkel vagy tejes italokhoz kell fogyasztani.

Mint az olajok is általában, önmagában fogyasztva orrvérzést okozhat.

A ghí olyan ájurvédikus gyógyhatású olajok alapja, mint pl. a brahmi (gotu kola) és a calamus ghee.

Szemre helyezve növeli a látást (erre különösen a triphala ghí jó).

Vérképzéshez és kifejezetten a nőknek a legjobb a kurkuma ghí illetve a ghíben főzött kurkuma.

A ghít a legjobb nyers, sózatlan vajból készíteni.

Általában hónapokig eláll és még tovább is ha hűtőben tartjuk.

Vörösréz edényben tárolva mindenféle bőrproblémákra és a bőr gyulladásos elváltozásaira is jó ha külsőleg alkalmazzák.

ghí, ghi, ghí készítése házilag

A ghí a rituálék és a meditáció alatt hasznos lámpaolajként is, mivel úgy tartják, hogy a benne lévő tápláló erőnek tisztító hatása van a környezetre és az elmére is.

Hogyan lehet pozitív a tej hatása?

Bár legtöbbünknek nem kell teljes mértékben elutasítanunk a tejterméket, viszont szorgalmaznunk kell azok megfelelő minőségben történő előállítását.

Próbálj olyan forrásból tejtermékeket beszerezni, ahol jól bánnak az állatokkal és organikus módon táplálják őket.

Vegyél feldolgozatlan (nyers) tejtermékeket, ha lehetséges.

Ha ez törvényileg nem lehetséges ott ahol élsz, akkor bátorítsd a változásokat az ilyen és ehhez hasonló észszerűtlen törvények esetében.

Támogasd a helyi tehenészt – és a helyi tehént is.

 

Tej hatása más ételekkel kombinálva

Rossz kombinációk

  • Bármilyen tejtermék hússal és hallal
  • Tejtermék bármilyen élesztős kenyérrel
  • Bármilyen tejtermék savanyú gyümölccsel
  • Tejtermék magokkal
  • Joghurt tejjel
  • Tej sóval

Megfelelő kombinációk

  • Tejtermék keményítőt tartalmazó zöldségekkel
  • Édes gyümölcs tejtermékkel
  • Tejtermék teljes értékű gabonával

 

Források

A szerző