Barion Pixel

Sáfrány fűszer, a gyönyörű sárga ételek megfestője.

Sáfrány fűszer, a virág közepe

 

A sáfrány a nősziromfélék családjába tartozó Crocus sativus virág bibeszálja.

A gyűjtése és a feldolgozása teljesen kézi erővel történik virágzási ideje alatt minden nap szedni kell, mert a le nem szedett virág másnapra elhervad.

A sáfrány minősége függ attól, hogy mennyire frissen szedjük, a sárga bibeszálból mennyi kerül bele, és a megfelelő szárítástól.

Minden elültetett hagyma után 4-6 virág jelenik meg. 70.000-80.000 virág ad 5 kg friss vagy 1 kg száraz sáfrányt, és 1000 négyzetméternyi területről kaphatunk ennyi termést. A sáfrány több mint 150 illó aromaanyagot tartalmaz.

 

Sáfrány hatóanyaga

 

A bibeszálak tartalmaznak illóolajat, amely 0,6-0,9 %-a az abszolút szárazanyagnak, ez kötött állapotban, pikrokrocin formájában található benne.

A krocetin tartalma növeli a vér oxigénszintjét, ezen kívül a sáfránybibe tartalmaz gyantát, vitaminokat, tiamint (B1), és riboflavint (B2), sárga festékanyagot a krocint, flavonoidokat, zsíros olajat (6,8 %), cukrokat, kalcium sókat, foszfort.

A krocin adja a sáfránnyal készített ételek kellemesen sárga színét.

Az Ayurvéda szerinti tulajdonságai: édes, erős, keserű, szattvikus.

 

Sáfrány fűszer hatása szervezetünkre

Mindhárom dosát egyensúlyba hozza, jobb lesz tőle a bőr állapota.

Javítja az emésztést, erősíti a légzőszerveket, tisztítja a nyirokrendszert, veséket, májat.

Kiemelkedő vértisztító, májméregtelenítő, tulajdonsága, megszünteti a görcsöket, a vérpangást az erekben, a szívre és az idegrendszerre hat, különösen depresszió és hisztéria esetében.

A sáfrányos meleg tej elősegíti az agysejtek aktivitását és növeli az emlékezetet.

A sáfrányos ghí elmulasztja a fejfájást. Növeli a nemi vágyat (potenciát) és a spermiumtermelődést. Köhögés, megfázás, asztma, aranyér esetében alkalmazható. Növeli a tápanyagok beépülését szöveteinkbe.

Méhösszehúzódást idéz elő. Növeli a tejtermelést.

Csökkenti a nyálkaképződést, ami minden betegség kezdete.

Jó tudni, hogy a magas hőmérséklet megsemmisíti a sáfrány gyógyító tulajdonságait, többek közt ezért tesszük csak a főzés végén az ételbe.

A világ konyhái a legkülönlegesebb ételekben használja a sáfrányt, avagy a sáfránytól lesz különleges, illatos, és karakteres akár egy sima rizsköret is.

Először mindig kevés forró vízbe áztatjuk legalább 20 percre, utána tesszük az ételbe — ekkor tud teljes mértékben érvényesülni az aromája, és a színe.

 

A szerző