Rózsavíz hatása életünk több területén.

 

A rózsa “vize”, rózsavíz évezredek óta használt mind az indiai konyhaművészetben mind az Ayurveda területén, de az arab világban is.

 

A rózsavíz készítése

A rózsavíz a rózsaolaj készítése során keletkezik.

A rózsa szirmaiból kipréselik az olajat, majd a szirmokból desztillálás révén nyerik ki a rózsavizet.

 

Rózsavíz hatása szervezetünkre

A rózsavíz hatása bőrünkre

A rózsavíz gyulladáscsökkentő hatású, ezért segít mérsékelni a bőr pirosságát, irritációját.

Kiválóan alkalmazható ezért ekcémás, psoriarisos bőrre, de pattanásra is.

Leégés esetén is hatásos.

A rózsavíz hidratálja a bőrt: egyrészt sok vizet tartalmaz másrészt a bőr pH-jának kiegyensúlyozása révén hozzájárul a bőr természetes vízmegtartó képességének megőrzéséhez.

Antibakteriális hatású, így segít olyan bőrállapotok esetén, amikor egyes baktériumok elszaporodnak a bőr felszínén.

Enyhe összehúzó hatású, ezért tonizálja a bőrt és tisztítja a pórusokat. Például gőzölés és tisztítás után segít a pórusok összehúzásában és csökkenti a pirosságot.

A rózsavíz hatása hajunkra

A hajat is hidratálja és revitalizálja: hidratáló hatását nemcsak a bőrön, hanem a hajon is kifejti, elevenné teszi a hajat.

Hatásos korpa ellen is, köszönhetően az antibakteriális tulajdonságainak.

Bár kevésbé köztudott róla, de segíti a haj növekedését, mivel segíti a hajhagymák vérellátását, ezáltal azok több tápanyaghoz jutnak és felgyorsul a haj növekedése.

 

A rózsavíz hatása szemünkre

A szem körüli ráncok kialakulásának a szemfáradtság az egyik oka.

A szem a tűz elemhez tartozó szervünk, tehát, ha fáradt, vagy bármilyen betegsége van, akkor az sok tüzet jelent a szervezetben, tehát hűteni kell.

Erre a legalkalmasabb a rózsavíz.

Este, lefekvésnél tegyünk a szemre rózsavízzel átitatott vattakorongot és hagyjuk rajta legalább 15 percig, de el is aludhatunk közben.

A rózsa illata lenyugtat, hűtő hatása pedig lehúzza a szemről a tüzet, reggelre kisimultak leszünk, legjobb ellenszere még a szem alatti sötét karikáknak is.

Széles körben alkalmazzák illatosító és lemosó szerként a kényes területek, például a szemkörnyék finom bőrének lemosására.

Az arc bőrére gyakorolt tonizáló hatása is egyedülálló.

 

Egyéb használata külsőleg

 

Külsőleg borogatásként alkalmazzák mellmirigy-gyulladás tüneteinek csillapítására, bőr és ajakberepedés ellen.

Rózsaolajat használnak a napjainkban virágkorát élő aromaterápiában is, mivel az olaj jótékonyan hat a szervezet túlterhelt lelki és fizikai állapotára. Oldja a görcsöket, hatására az ideges eredetű tónusos izmok elernyednek, az alvászavarok kedvezően befolyásolhatók és a depressziósok hangulata is javul. Különösen a keleti konyha használja ételek, italok, desszertek ízesítésére, de divatkorát éli már Európában is, főként limonádék ízesítésére használják.

 

A rózsaolaj hatása szervezetünkre belsőleg

A rózsaolajat már régóta használják a parfüm és kozmetikai iparban, de gyógyhatása is ismert, mivel görcsök, gyomorpanaszok esetén illetve máj- és epebántalmak csillapítására is alkalmas.

 

Javallatok külső használatra

 

Kis mennyiségű rózsavizet tegyünk az egész fürdővízbe így egész nap friss érzetet biztosít!

Adjunk rózsavizet kis mennyiségű glicerinhez és közvetlenül a fürdés után kenjük be vele testünket, így megvédhetjük bőrünket a kiszáradástól!

Nehezen gyógyuló sebeket tisztíthatunk rózsavizes vattával, majd elvégezzük a gyógyszeres kezelést.

Magas láz esetén alkalmazott hűtő borogatásnál is célszerű a rózsavíz alkalmazása, a gyorsabb enyhülés érdekében.

Szemkörnyék és egyéb kényes testrészek tisztítására, dezodorálásra.

Légfrissítésre szobákban, zsúfolt helyiségekben, illatosításra 1-2 kupaknyit.

 

Javallatok belső használatra

Optimalizálja a nyári italok szomjúság elleni hatását, ha kevés rózsavizet adagolunk hozzájuk.

Limonádék ízesítésére kiváló.

Kellemes ízt, illatot ad édes ételeknek, sodóknak, pudingoknak, szirupoknak és fagylaltnak.

Olyan szájon át bevehető gyógyszereknél, amelyeknek kellemetlen, keserű ízük van rózsavíz adagolásával kellemesebbé tehetjük a bevételüket.

 

A szerző