Barion Pixel

A mangosztán gyümölcs, a mangosztán fa gyümölcse.

A mangosztán egy Délkelet-Ázsiában őshonos, mutatós és örökzöld fa.

Csak a trópusi éghajlaton él meg, és akár 9-10 méterre is megnőhet.

A mangosztán gyümölcs

A gyümölcs a nyugati félteke trópusi területein a 19. században vált népszerűvé.

Érdekesség, hogy 1 fáról évente csupán 2-szer lehet betakarítani a gyümölcsöt, azonban egyes mangosztán fák több mint 1000 gyümölcsöt is hoznak évente.

A fák viszonylag későn, legalább 5-6 évesen kezdenek el gyümölcsöt hozni. Kezdetben “csak” 200 – 300 darabot, de később ez a mennyiség, akár több ezer darabra is emelkedhet.

Hihetetlenül sokáig, akár 100 évesen is képesek még termést nevelni, érlelni.

A mangosztán az idők során elnyerte a “Gyümölcsök Királynője” címet.

Ezt egyrészt egyedi és rendkívül finom ízének, másrészt pedig annak köszönhet, hogy olyan legendás európia uralkodók, mint I. Erzsébet királynő és az „Európa nagyanyjaként” emlegetett Viktória királynő nagyra becsült gyümölcse volt.

A mangosztánt a francia-karibi térségben és Indiában az “Istenek Gyümölcsének” nevezik.

 

A mangosztán felhasználása

 

Általában a mangosztán fa termésének a fehér húsát fogyasztják.

A tradícionális gyógyászatban évszázadokon keresztül felhasználták a mangosztán héját, levelét, húsát, de még a fa gyökereit is önmagukban, vagy különféle főzetek formájában.

Hasmenés, láz, vérhas, fájdalom, fekélyek és fertőzések kezelésére, illetve külsőleg bőrproblémák és bőrbetegségek terápiájában is bevetették.

 

A mangosztán gyümölcs hatásai

A mangosztán legfontosabb hatóanyagai a xantonok, melyek többek között rendkívül erős antioxidánsok, így semlegesítik a szabadgyököket, de manapság élénken vizsgálja a tudomány erélyes daganatellenes hatásaikat is.

Emellett immunerősítő, gyulladásgátló tulajdonságúak, illetve eredményesek a keringési zavarok és problémák kezelésében is.

A xantonok hozzájárulnak a túlsúly leadásához is.

Indiában a kéregből előállított készítményeket antimikrobás és parazitaellenes kezelésre használják dizentériás betegeknél, illetve a fertőzés okozta hasmenés egyéb formáinál.

A növény adsztringens (szöveteket összehúzó, ezáltal gyulladásgátló és vérzéscsillapító) hatása miatt megelőzi a kiszáradást és az értékes tápanyagok kiürülését a gyomor-bélrendszerből hasmenés esetén.

A szerző