Barion Pixel

A természet számtalan csodát rejteget számunkra hajápolás terén is, a következőkben ezekről osztunk meg Nektek ayurvédikus praktikákat.

Az ayurvédikus hajápolás titkait fogjuk feltárni Előttetek.

Az olajok fontossága az ayurvédikus hajápolásban

Az ayurvédikus hajápolás szerint rendkívül fontos a hajápolásban az olajok használata. Kedvező hatással vannak a haj szerkezetére. Fontos, hogy még a hajmosás előtt alkalmazzuk őket, akár egy egész estére is rajta lehet hagyni a hajon. Az egyik népszerű hajolaj az ayurvédában az amla például. Ez egy keleti piszkeféle, ami tele van antioxidánsokkal, és C-vitaminnal.

Ajánlható kemoterápia utánis alkalmazása is a fejbőrön: egyszerűen csak be kell kenni vele és kétszer annyi haj képes nőni tőle, fele annyi idő alatt.

olívaolaj, tavaszi szépségápoláskakukkfu, akukkfű, Thymus vulgaris, vírusellenes fűszernövényekgyógynövény online kvíz, afrodiziákumok, a szívbetegségek megelőzése természetesen

Olívaolaj, kakukkfű, rozmaring

Meg kell említeni a sorban az olívaolajat, a kakukkfüvet és a rozmaringot is.

Használata során a haj fényesebbé és élettel telivé válik, könnyebb fésülni is, serkentik a vérkeringést.

Az olajokat nem csak a fejbőrön  érdemes használni, hanem a hajvégeken is.


Az ayurvédikus hajmosás

Az ayurvédikus hajápolás ajánlása szerint lehet naponta is hajat mosni, de semmilyen kemikália használata nem javasolt, kerülni kell a mérgeket. Az is jót tesz a hajnak, ha egy sima vizes öblítést engedünk meg a hajnak a nap végén. Ha az egész napos port, amit az utcán összeszedünk, leöblítjük róla, könnyeben tud lélegezni a fejbőr.

Léteznek pakolások is természetes anyagokból, például élesztő pakolás, amit tejföllel kell elkészíteni. Tele van B-vitaminnal, legalább 20 percig rajta kell hagyni a hajon és utána alaposan leöblíteni.

kamilla, gyógynövény termesztés, életelixír

Hajszín szerinti ajánlás is van. A szőke hajú lányok kamillával mosták meg régen a hajukat.

diókopács

Barna hajra a dióháncs, vagy diókopács levelét forrázva és áztatva (ebből egy sűrű masszát kapunk) lehet hajöblítőnek használni. Nem mellékesen be is színezi a hajat, tele van értékes hatóanyagokkal, és szép csillogó hatást kölcsönöz.

kerti sarkantyúka, kapucinusvirág, nagy sarkantyúka, sarkantyúka

A sarkantyúka növényt, amelynek az íze hasonló a tormához, hiszen mind a 2 növény – a baktérium-, vírus- és gombaellenes hatásáról ismert – mustárolajat tartalmaz, alkoholos áztatásban lehet alkalmazni. Korpára kiváló. A levelet és a virágot kell felönteni ujjnyi vastagon alkohollal. Ebben két hétig áztatni, majd leszűrni, és hajszeszként lehet alkalmazni. Adott esetben vodkával is lehet helyettesíteni az alkoholt, az a lényeg, hogy minimum 40 %-os alkoholtartalma legyen.

A tormának a hatóanyagai is nagyon jók a haj serkentésére.


Illóolajokkal az ayurvédikus természetes hajápolásért

Hajolaj töredezett hajra

Íme egy recept, ami töredezett hajvégekre kiváló lehet:

10 ml bázis olaj, ami lehet jojoba-, oliva– vagy búzacsíra olaj, ebbe csepegtetni

  • 5 csepp szantált,
  • 15 csepp rózsafa olajat,
  • 5 csepp gerániumot,

hetente egyszer-kétszer végig lehet húzni a hajvégeket vele. Amint látjátok ezek mind mind természetes alapanyagok és könnyen beszerezhetőek.


Korpásodás elleni recept

Korpásodásra az alábbi receptet ajánlom:

50 ml bázisolajba

  • 15 csepp rozmaring és
  • 10 csepp eukaliptusz

illóolajat kell csepegtetni.

Hajmosás előtt érdemes alkalmazni a bázisolaj miatt, mivel az olaj eltömíti a pórusokat. Elegendő lehet 20-30 perc a hatóanyagok felszívódásához.

A pakolás után nincs más dolgunk, mint alaposan kimosni a hajunkból.


Recept zsíros hajra

Zsíros hajra is van praktika:

  • 50 ml bázisolaj,
  • 15 csepp bergamott,
  • tizenöt csepp levendula,
  • 15 csepp jojoba.

Hetente legalább egyszer érdemes megcsinálni,hajmosás előtt alaposan bedörzsölni a hajba. Akinek nincs ideje többször végigcsinálni ezeket egy héten, az is sokatszámít, ha egyszer kerít rá időt. Haja meg fogja hálálni.

A szerző