Barion Pixel

Az ayurvédikus masszázs technikák ősi tradícióba, az ayurvéda 5.000 éves hagyomány rendszerébe ágyazódnak. Az ősi masszázstechnikák eltérően a mai masszázs módszerektől gyógyhatású olajokkal történnek. A fogások és az olajok is testtíppustól függenek.

Mi az az ayurvéda? Az ayurvéda filozófiája:

Az ayurveda (szanszkritül: आयुर्वेद) egy olyan egészségmegőrző filozófia, ami hatalmas tudást fog össze az életről és az egészségről.

A szó jelentése is magában hordozza ezt ayurvéda az élet tudományát jelenti, melyből a szanszkrit āyus az életet jelenti, a szanszkrit veda pedig mély szintű tudást jelent.

Az ÉLET Tudománya magában foglalja a négy alapelvet: 1. a lélek (ātma), 2. a tudat(osság) (mánas), 3. az érzékszervek (Indriyá) és 4. a fizikai test (ṡárīra), melyek kölcsönös kapcsolatban vannak egymással.

Az ayurvéda nemcsak orvostudomány, hanem egy szemlélet a világról. Évmilliók óta létező tradíció, amely az étrendet, viselkedést és az életmódot az egészség megőrzése és helyreállítása részeként tárgyalja. Az Ayur-Veda a legnagyobb hangsúlyt a prevencióra, az egészség megőrzésére helyezi.

A tradícionális indiai olajos ayurvédikus masszázs, az Abhyanga:

Az indiai olajos masszírozás – Abhyanga nem más, mint a masszázsok királynője. Az eredete ősidőkre nyúlik vissza.

Az ayurvéda rendszere:

Az ősi indiai gyógyítási rendszer, ayurvéda tanításaiban a harmonikus létezés elősegítője, egészségmegtartó, gyógyító kezelés. Az ayurvéda az egységet eképpen jeleníti meg: – éter – levegő – tűz – víz és a föld harmonikus arányrendszere jelenti magát, a testi-lelki egészségünket.

Három fajta alkatot különböztetnek meg a gyógyítások során, amiket dosháknak hívnak:

  1. éter, levegő a Vata típus,
  2. tűz a Pitta típus,
  3. víz, föld a Kapha típus.

Egyénenként is keverednek bennünk a 3 féle alkat kombinációi, viszont mindnyájunkban tapasztalható valamelyik erősebb dominanciája, nagyon ritka az ún. tridósa, azaz az olyan személyek, akikben harmonikusan vannak meg a dósa jegyei.

Az indiaiak ezen típusok szerint élnek, táplálkoznak, amikhez pontos leírásokat jegyeztek fel, életjobbító munkásságuk során.

Az ayurvédikus masszázs jellemzői:

Az indiai olajos ayurvédikus masszázs is figyelembe veszi az alkati karaktert.

Bár a masszírozás technikája tradicionális, azonban erőteljessége, fogásai, ritmusa igazodik az alkattípus harmonizációjához, miként a masszírozóolaj, valamint a hozzáadott gyógynövényolaj is.

Az abhyanga kiterjed az egész testre – komplex rendszerben követi egymást a különböző testtájak masszírozása, de önállóan is alkalmazható egy-egy testtájra.

Az alkatnak megfelelő, hidegen sajtolt, melegített olajat rácsorgatják az adott testfelületre – többnyire szőlőmag-, szezám-, olíva-, szója- vagy napraforgó olajat használnak. A specifikusabb kezelés eléréséhez adnak hozzá gyógyszerkönyvi minőségű illóolajakatt is, melyek adott esetben lazítanak, tonizálnak, javítják a keringést, vagy épp gyulladást csökkentenek, vagy méregtelenítenek.

A masszírozás dinamikusan történik, a mozdulatok teljesen harmóniában, összhangban vannak, így teremtve egyensúlyt test és lélek között.

A teljes test kezelésekor mind a 108 ún. marma pontot érintik – ezek testünk azon energiapontjai, amik a makro- és mikrokozmosz közötti energia áramlást továbbítják.  A mozdulatok során nyújtó, lazító, simító és energetizáló mozdulatok is szerepet kapnak, hogy a prána, a minden létezőt éltető energia szabadon, könnyedén áramolhasson.

Az indiai olajos masszírozás tradíciója egy szelíd gyógymód, ami méregtelenít, megújítja az életenergiát, békébe, harmóniába hozza a testet és a lelket és nem utolsó sorban bőrünk, ízületeink, izmaink, belső szerveink, hormonháztartásunk egészséges működését segíti elő.

A szerző