Barion Pixel

Az allergia kezelése az Áyurvéda segítségével.

Allergia kezelése és az allergia szezon(ok)

Az allergia szezon kezdetén, a környezet hőmérsékletének emelkedése következtében a testben lévő tisztátalanságok mintegy megolvadnak.

Amikor az emésztés gyenge, a folyékonnyá vált méreganyagok elzárják a test csatornáit, így a sejtekhez sem jut el megfelelő módon a tápanyag, és belőlük sem tudnak a kellő mértékben eltávozni a méreganyagok.

Ekkor a test immunsejtjeire, melyek az allergénekkel szembeni ellenállásért felelősek, óriási túlterheltség nehezedik.

Amikor pedig kinyílnak a virágok és pollenekkel töltik meg a levegőt, a környezet pontosan akkor válik mindinkább allergénekkel telítetté, amikor a test védelmi mechanizmusa meggyengül.

Ez az oka annak, hogy tavasztól-őszig felütik a fejüket az allergiás megbetegedések.

Allergia az ajurvéda szerint

Az ájurvéda a szezonális allergiák okának azokat a fiziológiai egyensúlytalanságokat tartja, melyeket az áma visa névre hallgató, az emésztőrendszer által termelt, reagens méreganyag hoz létre.

Az áma, az emésztőrendszer tisztátalanságainak kezdeti formája a nem megfelelő emésztés miatt jön létre.

Ha az ámának az emésztőrendszerben való felhalmozódását nem orvosoljuk, az áma végül eljut a test különböző szerveihez és szöveteihez, és idővel a reagensebb áma visává alakul.

Az allergének, mint amilyen a por vagy a pollen, kölcsönhatást gyakorolnak egymásra az áma visával, és allergiás reakciót hoznak létre.

Bárhol is lépjenek reakcióba vagy gyakoroljanak hatást a szervezetre, ezek a méreganyagok az adott testtájon megnehezítik a sejtek megfelelő működését.

 

Az allergia kezelése és az áma visa

Az áma visa jelei attól függően változhatnak, hogy az mely testrészen található.

Ha az áma visa – allergén páros a bőrre gyakorol hatást, kiütéseket, elszíneződéseket, kiszáradást vagy irritációt eredményezhet.

Fontos megértenünk, hogy nem maguk az allergének okozzák az allergiás reakciót.

Számos más ember lélegzi be ugyanazt a virágport vagy parlagfüvet, és semmiféle kóros reakciót nem mutat.

Az áma visa jelenléte a fiziológiában készteti arra az allergéneket, hogy effajta reakciót hozzanak létre.

Az áma visának egy további, hosszú távú hatása is van: megbontja az immunrendszer természetes egyensúlyát.

Amikor az immunrendszert az áma visa felhalmozódása sújtja, elveszíti alkalmazkodóképességét, azt a tulajdonságát, hogy visszanyerje egyensúlyi állapotát, amikor hirtelen változással találja magát szemben.

Rendes körülmények közepette az emberek képesek hozzájuk alkalmazkodni.

Ám amikor az immunrendszert már eleve megterheli az áma visa jelenléte, és így nem tud szokott rugalmasságával reagálni az évszakok változására, a test megadja magát az egyensúlytalanságoknak, és elkezd allergiás tüneteket mutatni.

Mi a megoldás?

Mit tehetünk hát annak érdekében, hogy segítsünk szervezetünknek szembeszállni az allergénekkel?

Nem elég csak a tünetek elfojtása.

A hosszú távú megoldás az lesz, ha egészen az allergia kiváltó okáig hatolunk, és megerősítjük a szervezetünk immunrendszerét, hogy hatékonyan szembeszálljon az allergénekkel.

Allergia kezelése az étrend segítségével

Az étrend, amelyben rendszeresen szerepelnek bizonyos allergia-ellenes tulajdonságokkal rendelkező fűszerek, képesek enyhíteni a növények által kiváltott allergiás problémákat.

E fűszerek flavonoidokat és fenolokat tartalmaznak – például a kurkuma gazdag kurkuminban, egy gyulladásgátló hatásairól jól ismert vegyületben.

Ezen felül a zsálya, a piros paprika, a római kömény és számos más fűszernövény is allergia-ellenes hatású.

Ha egy kis kurkumát, köményt és koriandert megforgatunk ghíben, és ezt a keveréket zöldségek ízesítésére használjuk, máris elkezdtük étrendünkben az allergia-ellenes fűszerek alkalmazását.

Az ájurvéda szemszögéből nézve mindezeken túl lényeges egy Kapha-Pitta nyugtató étrend követése.

Amikor az allergének támadása éri a szervezetet, az immunrendszer bizonyos vegyületek kibocsátásával válaszol.

Ezért különösen fontos a Pitta dósa nyugatása, amely a testben a különféle vegyületek termeléséért felelős.

A lassú emésztés és az orrdugulás megelőzése érdekében szükséges a Kapha nyugtatása is, különösen a Kapha évszakban, vagyis tavasszal.

allergia kezelése, allergia, fűszer, fűszerek, fűszer keverék

Allergia kezelése és a fűszerek

A következő méregtelenítő fűszerkeveréket kitűnően használhatjuk ételeink fűszerezéséhez az allergia szezon beköszöntével.

Ezek a nagy gyógyerejű fűszerek segítenek felvenni a küzdelmet az allergiával.

A kurkuma anti-allergén, a római kömény megakadályozza az áma termelését, a koriander segíti a sejtek megtisztulását, az édeskömény hűtő és semlegesítő hatású, a gyömbér is áma-ellenes és megtisztítja a mikrocirkulációs csatornákat, míg a fekete bors, amellett, hogy szintén tisztítja a test csatornáit, javítja a táplálék és a tápanyagok felszívódását:

A fűszerkeverék

 

Keverjünk össze ezekből a fűszerekből egy nagyobb mennyiséget, és tároljuk a keveréket egy üvegben!

A főzés során tegyünk kis mennyiségű ghít egy serpenyőbe, és közepes hőmérsékleten melegítsük. Keverjük bele a méregtelenítő fűszerkeveréket, fejenként egy teáskanál fűszerkeveréket számolva a zöldségekhez.

Rövid ideig forgassuk a ghíben a fűszereket, amíg megérezzük aromájukat, ám ügyeljünk arra, hogy ne égessük meg őket. Adjunk hozzájuk megpárolt zöldségeket, könnyedén kavarjuk össze, és egy percig együtt pároljuk, majd sóval ízesítsük őket. Azt is megtehetjük, hogy ghíben megpároljuk a fűszerkeveréket, és úgy öntjük rá a megfőtt zöldségekre és gabonafélékre.

Az ájurvédában az egészség három pillére az étrend, az alvás és a meditáció.

Ha jól belegondolunk, az orvosunk sem tesz mást, amikor betegek vagyunk, mint hogy sok pihenést javasol, hogy megerősítsük legyengült immunrendszerünket. Az allergiaszezon során az immunrendszerünk mintegy állandó támadásnak van kitéve, így mindenképpen ügyeljünk arra, hogy elegendő mennyiséget aludjunk.

Ha későn fekszünk és későn kelünk, az csak fokozza allergiás tüneteinket, mivel ez a fajta napirend kibillenti a test természetes ritmusát az egyensúlyából. Méreganyagokat termel, amelyek elzárják a mikrocirkulációs csatornákat, és további terhet rónak az immunrendszerre.

Figyeljünk tehát arra, hogy lehetőleg jócskán este tíz óra előtt kerüljünk ágyba, és reggel hat óra előtt keljünk fel. Ez támogatja a testnek azt a természetes hajlamát is, hogy este tíz óra után méregtelenítse magát.

 

A szerző