Barion Pixel

Hogyan határozható meg a helyes testtömeg index képlet? Kívántad már valaha, hogy bárcsak könnyebben meg tudnád állapítani, hogy a testsúlyod egészséges-e a magasságodhoz képest?

Tudod, hogyan?  Egy bizonyos BMI számítás képlettel (testtömeg index képlet). Ezt néhány egyszerű lépésben kiszámíthatod, és megállapíthatod, hogy alultáplált vagy, vagy pedig túlsúlyos vagy éppen az egészséges BMI-tartományban vagy-e.

Ez pedig nagyszerű hír – mert képzeld el, milyen nehéz dolgod lenne, ha ennek a praktikus egyenletnek a segítsége nélkül próbálnád kitalálni, hol állsz az “egészséges testsúly skálán”!

Szóval ragadj tollat és papírt (vagy talán biztosabb, ha egy számológépet!), mert ma fényt derítünk a testtömeg index képlet titkára, és világos képet kaphass a saját egészségi állapotodról – ami egyben jó móka is lesz.

 

Mi a testtömeg index képlet, a BMI és hogyan számítják ki?

A testtömegindex az egyén magassága és súlya alapján méri a testzsírt.

Leggyakrabban annak meghatározására használják, hogy egy személy a magasságához képest az egészséges tartományba esik-e. A BMI szűrő eszközként használható, azonban nem diagnosztizálja az egyén testzsírját vagy egészségi állapotát.

A testtömeg index képlet: testtömeg (kilogrammban) osztva a magasság (méterben) négyzetével (BMI = kg/m2).

A BMI hasznos a különböző testzsírszintekhez kapcsolódó potenciális egészségügyi kockázatok azonosítása során.

 

A 18,5 alatti BMI-vel rendelkező emberek alultápláltnak számítanak, a 18,5 és 25 közötti BMI-vel rendelkezők pedig általában a normál tartományba tartoznak.

A 25 és 30 közötti BMI-vel rendelkezőket túlsúlyosnak, a 30 feletti BMI-vel rendelkezőket pedig elhízottnak tekintik. Fontos megjegyezni, hogy ezek alól a tartományok alól lehetnek kivételek; például a sportolóknak magasabb lehet a BMI-jük, mert nagyobb izomtömegük van.

Fontos kiemelni, hogy a BMI nem közvetlenül a testzsírt méri, hanem az egyén testsúlyán és magasságán alapuló matematikai képleteket használ, amelyek nem mindig adnak pontos eredményt minden egyes személyre vonatkozóan, mivel számos más tényező is hozzájárul a testzsírhoz.

Így például az izomtömeg, az életkor, a nem, az etnikai hovatartozás és az általános fittségi szint.

 

testtömeg index képlet, BMI

Mi az ideális testsúly nőknek, életkor szerint, és miért lehet eltérés korcsoportonként?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 18,5 és 24,9 közötti BMI-t a 20 év feletti felnőttek esetében normálisnak vagy egészségesnek minősíti.

A 20 éves vagy ennél idősebb felnőttek esetében az ideális testsúlyt általában az egészségügyi szempontból normálisnak tekintett BMI-tartomány figyelembevételével határozzák meg.

Általánosságban elmondható, hogy a 20-29 éves felnőtteknek 19-24 közötti BMI-re kell törekedniük.

A 30-39 éveseknek 20-25 közötti BMI-re.

A 40-49 éveseknek 21-26 közötti BMI-re.

Az 50 éves vagy annál idősebbeknek pedig 22-27 közötti BMI-re.

A testmagasság szintén hatással van az ideális testsúlyra, a magasabb nők ideális testsúlya magasabb, mint az alacsonyabb, azonos korú nőké.

Hogy mi az ideális testsúly nőknek, ez életkor szerint is eltérő. Illetve függ a magasságtól, a testalkattól, az izomtömegtől és az általános egészségi állapottól. Általánosságban elmondható, hogy az idősebb nőknek alacsonyabb testtömeg indexre kell törekedniük az életkor előrehaladtával. Ez a csökkenő izomtömeg és az anyagcsere sebességét csökkentő hormonális változások miatt van így. A testmagasság szintén befolyásolja az ideális testsúlyt. A magasabb nőknek magasabb súlyra kell törekedniük, mivel több izomtömeggel rendelkeznek, mint az azonos korcsoportba tartozó alacsonyabb nők.

Az egyén BMI-je egy átfogó értékelés részeként használható annak megállapítására, hogy fennáll-e a testsúlyhoz kapcsolódó egészségügyi problémák kockázata. De fontos megjegyezni, hogy a BMI nem veszi figyelembe az olyan tényezőket, mint az izomtömeg, az életkor vagy a nem, amelyek mind hozzájárulnak az egészséges testösszetételhez. Ezért az egyén általános egészségügyi kockázati profiljának értékelésénél mindig más értékelésekkel, például a derékkörfogat mérésével és a bőrredő vizsgálatával együtt kell értelmezni.

 

Milyen egészségügyi kockázatokkal jár a túlsúly vagy, és hogyan kerülheti el ezeket?

 A túlsúly növelheti számos egészségügyi probléma kialakulásának kockázatát. Így például a szívbetegség, a stroke, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, az alvási apnoe, a fizikai aktivitás során fellépő légzési nehézségek, bizonyos rákos megbetegedések (endometrium, emlő és vastagbél), epehólyagbetegség és epekő, köszvény és a csontritkulás.

Ami a táplálkozást illeti, sokféleképpen lehet segíteni az egészséges testsúly elérését:

  • fogyasszon sokféle, tápanyagban gazdag ételt;
  • összpontosítson a teljes kiőrlésű gabonafélékre;
  • fogyasszon sovány húsokat;
  • válasszon alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékeket;
  • válasszon sok gyümölcsöt és zöldséget;
  • tegye étrendje részévé az egészségesebb zsírforrásokat;
  • korlátozza a hozzáadott cukrokat a nassolnivalókban és az ételekben;
  • ellenőrizze az adagok méretét, ha étteremben eszik;
  • igyon naponta 8-10 pohár vizet;
  • minimalizálja az alkoholfogyasztást, valamint a koffeinfogyasztást.

 

Végső soron a helyes BMI fenntartása tudatos erőfeszítést igényel.

Életmódunk manapság a technológiai fejlődés és a képernyők előtt töltött idő mennyisége miatt nagyon mozgásszegény, ahelyett, hogy a szabadban végzett fizikai tevékenységekkel foglalkoznánk. Azonban ha a kiegyensúlyozott étkezési szokások és a rendszeres testmozgás a napi rutinunk részévé válik, akkor sokkal könnyebb lesz nyomon követni és fenntartani a helyes BMI-t egész életünkben!

 

 

A szerző