NATÚR ÉTELÍZESÍTŐ KÉSZÍTÉSE

| 2 hozzászólás

sárgarépa, vadmurok, murok, répa, vadrépaA tegnapi cikkünkben egy reform receptet jelentettünk meg, melyben ételízesítő is szerepelt. Természetesen annak natúr változatára gondoltunk. Sajnos a “normál” ételízesítők mindennek nevezhetőek, csak egészségesnek nem, a bennük levő sok-sok adalékanyag miatt (hívják Delikátnak, Podravkának vagy Vegetának gyakorlatilag mesterséges adalékanyagok tárházai). Ez alól talán kivétel a Natúr Vega Mix, melyben tényleg csak szárított zöldségek vannak. Néhány nagyobb drogériában, bio boltban kapható még saját márkás bio ételízesítő, mely a tudatos közönséget célozza meg (pl. Alnatura termékek a DM-ben, vagy a Rapuntzel termékcsalád), ha ilyennel szeretnénk főzni, akkor azonban mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Hadd osszak meg egy olyan természetes ételízesítő receptet, melyet egy kedves Facebook-os ismerősöm írt le, és az ő engedelmével közzéteszem mindenki hasznára. Házilag elkészíthető és még mélyen sem kell a zsebünkbe nyúlni, hogy elkészíthessük. Íme a recept: 

Ételízesítő – a valódi

A mennyiség ízlés szerint változtatható.
1 rész sárgarépa
1 rész petrezselyem
1 rész kicsumázott paprika
1/4 rész zeller
1/4 rész paradicsom
1/4 rész karalábé
1/4 rész hagyma
2 fej fokhagyma
egy-egy nagy csokor petrezselyemzöld és zeller zöldje
fél kg só (nagy tisztaságú só – Tudtad, hogy a sima bolti sóval is mérgezed magad? Elolvastad már valaha az összetevőit? Kérlek tedd meg! Mert bizony nem csak sót tartalmaz! Tudtad, hogy a fluor nem egészséges? Kérlek járj nyitott szemmel!).

Minden zöldséget értelem szerint megtisztítunk és nagyon finomra őrölünk (ezt lehet húsdarálón, vagy turmixgépben). Lehet egy kicsit szárítani a kapott keveréket – nagyon alacsony hőmérsékletű sütőben, vagy a szabadban egy szűrővel letakarva… A végén összekeverjük a sóval, tiszta üvegekbe tesszük és kész!


A szárított tovább eláll, a másikat felbontás után hűtőben kell tárolni.

De ha a nem szárított verziót jégkockatartóban megfagyasztod, aztán bezacskózod, akkor csak 1-1 kockát kiveszel és használod.

Amennyiben a ledarált zöldségekre olajat öntesz, az olaj légmentesen elzárja a levegő útját így nem romlik meg a szabad levegőn sem a keverék.

HASONLÓ CIKKEK, KATTINTS A TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT!

2 Comments

  1. Koszonjuk szepen! Hasznos Info!

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.


 

do_action( 'footer_text', $default, $before, $after );

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez weboldal ún. "cookie"-kat, vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen file-ok, amelyet a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve, ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Read previous post:
Reform recept – Diós árpával töltött padlizsán

Szeptember végén van a dió szezon, és még padlizsánt is lehet kapni, Így egy reform diós-padlizsános receptet szeretnék veletek megosztani:

Close