MÉZGYÓGYÁSZAT

  

A mézről általában, mézfajták, mézgyógyászati (apiterápiás) anyagok

OKOS LEGYEN – MÉZET EGYEN!

Mi a méz? Erre a látszólag egyszerű kérdésre ki-ki képességének megfelelően szakmai hovatartozásának, vagy pillanatnyi hangulatának megfelelően válaszol. Legtöbben a mézet “tápláló édesség”-nek tartják. Ez igaz! A vegyészek szerint a méz szénhidrát, ahol az oxigén és a hidrogén aránya mindig 2:1.

Általános tudnivalók a mézről:

  1. A méz legfontosabb alkotóeleme a gyümölcscukor (fruktóz) csaknem kétszer olyan édes, mint a háztartásokban használt nád-, vagy répacukor? Azt is mondhatjuk, hogy a kristálycukor édességérzete 100, a gyümölcscukoré pedig 174.
  2. A méz 5-6 féle cukrot tartalmaz! Ezeknek 85-95 %-a könnyen emészthető, rövid szénláncú monoszacharid, azaz szőlő- és gyümölcscukor. A mézben elenyészően kevés a nehezen emészthető, hosszú szénláncú diszacharid és polyszacharid.
  3. A mézben sokféle enzim működik (invertáz, diasztáz, kataláz, peroxidáz, reduktáz stb…). Ezek a táplálékok lebontását, vagyis az emésztést segítik elő.
  4. A mézben előforduló szabad aminosavaknak és egyéb szerves savaknak étvágygerjesztő hatásuk van.
  5. Több, mint 100 féle íz- és illatos zamatanyag van a mézben.
  6. Sokféle virágport is tartalmaz a méz.
  7. A méz az élet számára létfontosságú ásványi anyagokban (makro- és mikroelemekben) gazdag. Különösen az édes mézharmat, a fenyő-, gesztenye- és hársméz tartalmaznak nyomelemet.
  8. A méz 18-19 %-ban olyan vizet tartalmaz, amely a növényi sejteken keresztül többszörösen átszűrt káros anyagoktól mentes.
  9. Az egyes mézfajták (repce-, hárs-, vegyes virágméz) kristályosodása nem a gyári cukortartalom, hanem a legértékesebb szőlőcukor (glükóz) magasabb aránya miatt következik be.
  10. Hazánkban az 1 főre jutó évi mézfogyasztás nagyon alacsony (25-30 dkg).

A méz gyógyító hatása:

“A MÉZ OLYAN GYÓGYHATÁSÚ TÁPANYAG, AMELY TARTÓSAN FOGYASZTVA, AZ ÉLŐ SZERVEZETRE JÓTÉKONY HATÁST GYAKOROL.”

  1. FERTŐTLENÍT
  2. PROPOLISZ
  3. PROSZTATIN TARTALMÚ
  4. OXIDÁZ ENZIM TARTALMÚ
  5. GYOMORMŰKÖDÉST SERKENT
  6. BÉLMŰKÖDÉST SERKENT
  7. EPEMŰKÖDÉST SERKENT
  8. IDEGMŰKÖDÉSRE KEDVEZŐ
  9. SPORT TELJESÍTMÉNY NÖVELŐ
  10. SZÉPSÉGÁPOLÓ SZER
  11. KÖRNYEZETI STRESSZ ELLEN HAT

TOVÁBBI CIKKEK MÉZGYÓGYÁSZAT TÉMÁBAN ITT OLVASHATÓAK: MÉZGYÓGYÁSZAT

különleges mézek üvegben

MÉZFAJTÁK, MÉZGYÓGYÁSZATI TERMÉKEK, ALAPANYAGOK, ÉS AZOK GYÓGYHATÁSAI

(mindegyik anyagnak más-más gyógyhatása van)

KATTINTS AZ ALÁBBI SZAVAKRA A TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT!

  1. AKÁCMÉZ
  2. NAPRAFORGÓMÉZ
  3. REPCEMÉZ
  4. LÉPESMÉZ
  5. KRÉMMÉZ
  6. HÁRSMÉZ
  7. VIRÁGMÉZ
  8. VIRÁGPOROS MÉZ
  9. PROPOLISZOS MÉZ
  10. FACÉLIA (MÉZONTÓFŰ MÉZ)
  11. GESZTENYEMÉZ
  12. SELYEMFŰMÉZ
  13. MÉZHARMAT
  14. VIRÁGPOR
  15. PROPOLISZ TINKTÚRA
  16. MÉHSZUROK

FIGYELMEZTETÉS!

A méz koncentrált cukoroldat! Vigyázzunk: üres gyomorra ne fogyasszuk azt. Különösen a gyerekekre ne erőszakoljuk rá a kora reggeli mézevést.

TOVÁBBI CIKKEK MÉZGYÓGYÁSZAT TÉMÁBAN ITT OLVASHATÓAK: MÉZGYÓGYÁSZAT

 

 
Ha tetszett az oldal, akkor iratkozz fel a Naturportal Magazinra, melyben időnként értesítést küldünk Neked a legújabb cikkekről.

Töltsd ki az alábbi adatokat!

E-mail cím:*
Vezetéknév:*
Keresztnév:


HASONLÓ CIKKEK, KATTINTS A TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT!

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.


 

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez weboldal ún. "cookie"-kat, vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen file-ok, amelyet a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve, ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás