Barion Pixel

A propolisz szirup ismertetése előtt ejtsünk pár szót annak alapanyagáról. A propolisz, vagy más néven méhszurok igazi csodaszer. Elkezdődött az ősz, és  beköszöntött a hidegebb idő, a gyermekek elkezdtek közösségbe járni. Itt az ideje, hogy gondoskodjunk az influenza megelőzéséről. Amennyiben a nyáron feltankoltuk magunkat elegendő napfénnyel és vitaminnal, akkor sem biztos, hogy el tudjuk kerülni az őszi-téli meghűlést. Erre ajánlható a propolisz, mely baktériumölő hatásai révén képes a már a szervezetbe került kórokozókat semlegesíteni, roboráló hatása révén pedig a betegségeket megelőzni. Most egy házilag is elkészíthető propoliszos-mézes gyógyhatású receptet szeretnék megosztani. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez a házilag készíthető változat. Készen is lehet kapni valami hasonlót a piacokon propoliszos méz elnevezéssel. Vigyázat! Csak biztonságos helyről vásároljunk mézet. Például innen: BIOPIACOK. A propolisz további gyógyhatásairól, és felhasználási lehetőségeiről IDEKATT olvashatsz.

Íme a recept:

PROPOLISZ (MÉHSZUROK) SZIRUP

Hozzávalók: 50 g méhszurok (propolisz), 200 ml víz, 50 g méz

Készítési módja: A gondosan megtisztított méhszurkot (propoliszt) hibátlan zománcú vasedénybe tesszük és vízben, fedő alatt, lassú tűznél addig főzzük, míg a leve a felére csökken. Még melegen a főzetet gézen átszűrjük, hozzáadjuk a mézet, alaposan elkeverjük és üvegbe töltjük. Hideg helyen tartjuk.

Adagolás: Két évesnél kisebb gyermeknek nem adható, 2-12 éves korig (kortól függően) naponta 1-6 kiskanál az adag, felnőtteknek pedig 3-6 evőkanál naponta.

Gyógyhatása: baktériumölő (pusztítja a mikrobákat), bakteriosztatikus (akadályozza a mikrobák szaporodását), fertőtlenítőszer, köhögéscsillapító szer, valamint jó hatással van a gége- és a hörghurutra.

Javallat: Minden heveny és idült gyulladásos légzőszervi megbetegedésre (hörghurut, gégehurut, görcsös köhögés, hörgőtágulat, asztmás hörghurut, asztma), valamint ezek megelőzésére is ajánlott.

Figyelmeztetés: Két évesnél fiatalabb gyermeknek nem adható. Fertőzéses sárgaságban szenvedő betegeknek, propoliszra, vagy virágporra allergiás személynek és cukorbetegeknek ellenjavallat. Egyes esetekben, előbb vagy utóbb a propolisszal (méhszurok) való kezelés közben allergiás tünetek léphetnek fel (esetleg anafilaxiás sokk). Ezek a negatív jelenségek esetenként fokozott elővigyázatosságot, súlyosabb esetekben orvosi felügyeletet igényelnek.

Tárolás: A készítmény minél frissebb, annál hatásosabb. Szobahőmérsékleten 2-3 napig, hűtőszekrényben legfeljebb 2 hétig tartható el üvegben vagy zománcos kerámia edényben, légmentesen elzárva, hideg, sötét, száraz, szennyeződéstől védett helyen.

Lejárati idő: A készítmény hűtőszekrényben 2 hét alatt fokozatosan elveszti hatását, sőt nem kívánt mellékhatások léphetnek fel!

A szerző