Mézgyógyászat népi recept RÉTI MÉZ sebgyógyulásra

| 0 comments

A méz kimeríthetetlen tárháza a népi gyógyászatnak. A különféle mézeknek különféle a gyógyhatása is. Az ún. réti méz kategóriába mezei (réti) virágokból készült virágméz, a hársméz, vagy az orvosi székfűből (kamilla) készülő méz tartozik.

A réti méz gyógyhatása az alábbi.

Külső alkalmazásban gátolja a sebfertőzést , sietteti a gyógyulást, pár perc alatt megszünteti a vérzést és elősegíti a majdnem hegmentes sebzáródást. Belsőleg fertőtlenítő és nyugtató hatással van az emésztőcsatorna nyálkahártyájára. A réti méz külsőleg jó különböző száj- és torokfertőzésekre (szájsüly, szájnyálkahártya-gyulladás, mandulagyulladás stb…), valamint vágott, zúzott, gennyező sebek kezelésére, a nyálkahártya különböző sérüléseire, belsőleg emésztési zavarokra (savhiány, gyomorhurut stb…) jó.

Alkalmazása: Külsőleg vérző sebek kezelésére használják. A sebet előbb bekenjük mézzel , majd ugyancsak mézes borogatást teszünk rá, végül bekötözzük. Belsőleg, más javallatokra, 1-3 héten át, naponta 1-3 kiskanállal étkezés közben vagy utána kell bevenni.

Ellenjavallat: Egyéni túlérzékenység esetén és cukorbetegeknél ellenjavallt.

Tárolás: A mézet légmentesen záródó üvegben, zománcos kerámia, vagy fém edényben kell tartani, hűvös, sötét, száraz, szennyeződéstől mentes helyen.

Lejárati idő: A kaptárból való kivételtől és a méz kipergetésétől számított 6-12 hónapon túl a méz elveszíti gyógyhatását.

 

HASONLÓ CIKKEK, KATTINTS A TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT!

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.


 

Read previous post:
Házi gyógymódok leégés ellen

Nyár derekán gyakran menekülünk a nagy hőség elől a vízpartokra. A tűző napon azonban nő a leégés veszélye. Egy kevés...

Close