A KESUDIÓ ÉS A PISZTÁCIA GYÓGYHATÁSAI

| 0 comments

A kesudió és a pisztácia méltán népszerű eledelek nálunk Magyaroszágon is. Ismerkedjünk meg magukkal a növényekkel, majd azzal is, hogy milyen betegségek kezelésében segíthetnek.

A kutatási eredmények világosan megmutatják, hogy az olajos magvak nem a cukorkák nem édes megfelelői, hanem számos egészségvédő hatással rendelkeznek. Tele vannak rosttal, fehérjével és egészséges zsírokkal, nem is beszélve a vitaminokról és az ásványi anyagokról. Az olajos magvak úgy lakatnak jól, hogy közben védik a szívünket.

Min terem a KESUDIÓ?

Sokan talán azt sem tudják, hogy mi fán teremnek, netán a földből ássák-e ki őket.

A kesudió a szömörcefélék családjába tartozó növény. A szömörcefélék családja mintegy 600 fajt számlál. Ide tartozik például a nálunk is megtalálható CSERSZÖMÖRCE és az ecetfa is, de ide sorolhatjuk a mangót és a PISZTÁCIÁT is.

A kesudió tudommányos nevén Anacardium occidentale Közép-Amerikából származik, és kis termetű fa formájában nő. Mivel a kesudió igen népszerű, ezért jelenleg már a Föld valamennyi trópusi termesztőhelyén előfordul. Jól tűri a szárazságot, így olyan helyeken is sikerrel nevelhető, ahol a forrósághoz nem társulnak mindennapos esők.

A növény igazi különlegessége a gyümölcs megjelenése. A kesualma egy hosszúkás, lédús termés, ami a virágkocsányból fejlődik ki. A kesudió nem a termés belsejében található meg, hanem a gyümölcs végén szabadon álló valódi termés. A magyar kesu név egy indián szóból ered, jelentése “magában termő mag”, sőt a tudományos név is ebből a sajátosságból ered: az Anacardium görögül annyit jelent, hogy a mag “nem a gyümölcs szívében érik”. 

 

Lehet-e nálunk kesudiót termeszteni?

A rövid válasz az, hogy: – NEM.

A hosszabb válasz:

Néha feltűnik a kertészetek kínálatában. A friss, nyers (nem pörkölt!) magok csíráztatása sem reménytelen vállalkozás. Akinek megtetszik a növény kinézete, próbálkozhat a nevelésével, nyáron akár a szabadban is tartható. Ennek ellenére termést nem fog hozni, hacsak nincs lehetőségünk nagyméretű üvegházban a számára megfelelő klímát biztosítani.

Melyik része a gyógynövény?

A kesualma is fogyaszható ugyan, de a fanyar íze és a romlékonysága miatt nem kerül Európában forgalomba.

A fa igazi értékét a termése (dió) adja, melyből egyetlen fa akár 50 kg-ot termelhet! A magok nyersen és pörkölve is kiválóak, és azért is érdemes fogyasztani, mert a gyógyító hatásán kívül rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Milyen betegségek kezelhetőek vele?

A teljesség igénye nélkül a kesudió az alábbi betegségek kezelésére jó:

  • rendszeres fogyasztása elodázza az őszülést
  • jótékonyan védi a szívet és az érrendszert
  • karbantartja az idegeket
  • segít a testsúly megtartásában
  • szabályozza a vérnyomást
  • táplálja a fogakat és a csontokat
  • kellemes alvást biztosít
  • antidepresszáns
  • antioxidáns
  • betegségmegelőző hatású

Mindezek mellett cukorbetegek is bátran fogyaszthatják!

A KESUDIÓVAL, vagy más néven akazsuval kapcsolatos ELLENJAVALLATOK-ról és a további információkról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

Min terem a PISZTÁCIA?

A pisztácia is a szömörcefélék családjába tartozó fán terem.

A pisztácia tudományos nevén Pistacia vera, azaz igazi pisztácia jól ismert kemény héjban található zöldes húsú termés. A legnagyobb népszerűségnek hazájában a Közel-Keleten örvend, ahol tömegesen termesztik és fogyasztják, így péládul süteményekben és édességekben.

Lehet-e nálunk pisztáciát termeszteni?

Az alapvető különbség a kesudió és a pisztácia cserjéje között, hogy a pisztácia az északi féltekén terem, ezért nem reménytelen a Magyarországon történő termesztése. Védett, déli fekvésű kertekben, télen esetleg megfelelő takarással sikerrel nevelhető termés is, feltéve, hogy a porzós és a termős fák is rendelkezésre állnak megfelelő távolságon belül (praktikusan a kertünkben).

Milyen betegségek kezelhetőek vele?

  • csökkenti a koleszterinszintet
  • tisztítja az erek falát
  • serkenti a vérképzést
  • védi a szemet
  • jótékonyan védi a szív- és érrendszert

A magok energiatartalma eléggé magas, így érdemes határt szabni a nassolásának, de kis mértékben nagyon értékes és ritka ásványi anyagokat tartalmaz, melyek a szervezet számára létfontosságúak.

A PISZTÁCIÁVAL kapcsolatos ELLENJAVALLATOK-ról és a további információkról ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ!

 

Ha tetszett a cikk, akkor iratkozz fel a Naturportal Magazinra, melyben időnként értesítést küldünk Neked a legújabb cikkekről.

Töltsd ki az alábbi adatokat!

E-mail cím:*
Vezetéknév:*
Keresztnév:

HASONLÓ CIKKEK, KATTINTS A TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT!

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.


 

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez weboldal ún. "cookie"-kat, vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen file-ok, amelyet a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve, ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Read previous post:
kamilla, orvosi székfű, pipiske, katóka, bubulyka, orvosiszékfű
KAMILLA, 1000 féle bajra jó!

Maria Treben méltán népszerű könyvében írt egy ún. "kamillás boszorkány"-ról, egy olyan falusi asszonyról, aki a kamilla segítségével majdnem MINDENFÉLE...

Close