VÖRÖSHAGYMA

Szám: 00346 vöröshagyma, vereshagyma


Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati és kínai


Szinonímák:
vereshagyma


Latin név:
Allium cepa, Allium cepa Linne


Hol honos?/Termőhelye:
Nyugat-Ázsia


FIGYELMEZTETÉS (kontraindikációk=ellenjavallatok, sajátosságok):
nincs adat


 ÖSSZETÉVESZTHETŐ:
A hagymafélék (Allium) az egyik legfajgazdagabb nemzetség (kb. 300 faj tartozik ide). Az egész világon, így hazánkban is számos vadontermő faja (Allium flavum – sárga hagyma, Allium ursinum – medvehagyma, Allium victorialis – havasi hagyma stb…) és termesztett faja (Allium cepa – vöröshagyma, Allium sativum – fokhagyma fajtacsoportok, valamint az Allium porrum – póréhagyma, Allium fistulosum – téli sarjadékhagyma, illetve Allium schoenoprasum – metélőhagyma, vagy snidling) ismertek. Ezek nagy része fajta és küllem alapján egymástól jól elkülöníthető. Gyógyhatásuk némileg eltér egymástól.


MELY RÉSZÉT GYŰJTIK?
gyökérzet (hagyma)


HATÓANYAG (az ezidáig felfedezett hatóanyagokat tünteti fel):
adenozin, alanin, allicin, almasav, alumínium, aminosav, antociánok, arginin, arzén, ásvány, ásványi só, aszkorbinsav, aszparagin, aszparaginsav, bárium, béta-karotin, bór, bórkősav, borostyánkősav, bróm, cink, cisztein, citromsav, cserző anyagok, csípős illóolaj, cukrok, ecetsav, etanol, ezüst, fehérje, fenilalanin, fitohormon, flavonoid, fluor, fólsav, foszfor, fruktóz, fumársav, glicin, glutamin, glutaminsav, glükóz, hamu, higany, hisztidin, illóolaj, inzulinhoz hasonló fitohormon, izoleucin, jód, kadmium, kalcium, kalcium-acetát, kalciumfoszfát, kalciumnitrát, kalcium-oxalát, kálium, karotinok, kén, kénes illóolaj, kobalt, koffeinsav, koleszterin, kolin, króm, leucin, lítium, lizin, lutein, magnézium, mangán, metionin, molibdén, mustárolajhoz hasonló glikozid, nátrium, nikkel, nitrogén, ólom, palmitinsav, pektin, poliszacharid, prolin, réz, rubídium, rutin, sóskasav, stroncium, szacharóz, szalicilát, szaponin, szelén, szénhidrát, szerin, szilícium, sztearinsav, thiopropionaldehid, tirozin, treonin, trigonellin, triptofán, valin, vas, vitamin, Vitamin A, Vitamin B, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Vitamin C, Vitamin E, víz, zsír


LEÍRÁS:
Legfeljebb 60 cm magas, évelő növény, nagy, fehértől bíborszínűig terjedő virágzattal. Évezredek óta termesztik konyhai és gyógynövényként. Ókori írások tanúsága szerint a piramisokat építő rabszolgák, a római legionáriusok, vagy a gladiátorok ellátmányának is fontos, és elmaradhatatlan részét képezte. A konyhában a sós ételek zömében megtalálhatjuk. Az hagymafélék (Alliceae) családban a sajátos “hagymaszagot” S-alkil-Lciszteinszulfoxid speciális vegyület adja, amit az allin liáz enzim hasít, és számos bomlás- és végtermék jön létre. Ezek különböző di-, tri- és polialkilszulfidok. A vöröshagyma (Allium cepa) esetében fő princípium a propánthiál-S-oxid, a fokhagymánál (Allium sativum) alliin, allicin, illetve ajoén stb… Mindezen vegyületek, valamint szteroid szaponinok, kelidonsav és mások felelősek az évszázadok óta tapasztalt és kísérletileg is igazolt antiarterioszklerotikus, koleszterincsökkentő, HDL-fokozó, fibrinolatikus és trombocita-aggregációs gátló hatásért.


BETEGSÉGEK KEZELÉSE:
A természetes gyógyászatban főként gyulladáscsökkentő, étvágygerjesztő, emésztést elősegítő és vérnyomáscsökkentő hatásai miatt becsülik nagyra.


BETEGSÉGEK FELSOROLÁSA:
Az alábbi betegségek kezelésében használatos:
abscessus, afrodiziákum, anaemia, angina, anti-asztmatikum, antibakteriális, antibiotikum, antiszeptikus, aranyér, artériák megerősítése, arterioszklerózis, asztma, baktericid, bélféreg, bélférgek, bronchitis, cukorbetegség, diabétesz, diarrhoea, diftéria, diszfónia, diureticum, dyspepsia, égési sérülés, emésztési gyengeség, emésztési zavarok, emésztésserkentő, fagyás, fejfájások, féreghajtó, féregűző, fertőtlenítő, fertőzés, fertőző betegségek, furunculus, gümőkór, gyomorbaj, gyomorbetegség, gyomorbetegségek, gyomorpanaszok, gyomorproblémák, gyomorrontás, gyulladás, haematopoiesis, hashajtó, hasmenés, heveny torokgyulladás, hipoglikémia, hurutos, influenza, jó hatású az emésztésre, kelés, tályog, köhögés, kólika, köptető, köszvény, laxatívum, láz, légcsőhurut, lepra, magas vérnyomás, mandulagyulladás, megfázás, nátha, purgatív, reuma, rossz emésztés, sebek, skorbut, skorbut ellen, TBC, torokgyulladás, tuberkulózis, vérképzés, vérképző, vérszegénység, vérveszteség, vesebaj, vesebetegségek, veseerősítő, vesepanaszok, veseproblémák, vese rendellenesség, veserendellenességek, vizelethajtó, vizelethajtó gyógyszerek, vízkór, homeopátiás alkalmazás


TOVÁBBI CIKKEK, RECEPTEK “vöröshagyma” TÉMÁBAN:
VÖRÖSHAGYMA


angol/English:
Garden onion, Bermuda onion / Common onion / Onion / Onions / Red Onion / Shallot
 arab (liga)/ :العربية
بصل /  البصل / البصل الشائع
curacao/Papiamento (Curacao):
Siboyo
cseh/Česky:
Cibule kuchyňská, Cibule
dán/Dansk:
Kepa Løg, Løg / Rød-Løg
 észt/Eesti keel:
Sibul, Harilik sibul / Söögisibul
finn/Suomeksi:
Keltasipuli, Jillosipuli / Kepasipuli / Punasipuli / Ruokasipuli
francia/Français:ű
Oignon, Echalote / Échalotte
görög/ ελληνικά:
Κρεμμύδι
grönlandi/Kalaallisut:
uanitsoq aappaluttoq
holland/Nederlands:
Ui, Bosui
izlandi/Íslenska:
Laukur
 izraeli/  עברית
בצל הגינה /  בצל / בצל ירוק
japán/日本語:
タマネギ / たまねぎ / タマネギ / レッドオニオン
kínai/文:
洋蔥 /  洋葱
lengyel/Polski:
Cebula zwyczajna, Cebula / Cebula jadalna / Czosnek cebula
német/Deutsch:
Zwiebel, Bolle / Fölle / Gartenzwiebel / Gemeine Zwiebel / Hauszwiebel / Küchenswiebel / Küchenzwiebel / Rote Zwiebel / Schalotte / Sommerzwiebel / Zibel / Zippel / Zwaibel / Zweibel / Zwiebellauch / Zwiefel / Zwiewel
nepáli/Nepali (fonetikus átírás):
Pyaj
 norvég/Norsk:
Kepaløk, Vanlig løk, Gul løk / Kepalauk / Matløk
olasz/Italiano:
Cipolla, Allium cepa
orosz (cirill betűs írás)/ Русский:
Лук ре́пчатый / Лук репчатый / Севок
perzsa (iráni)/فارسی
پیاز
portugál/Português:
Cebola
portugál-Brazília/Português (Brasil):
Cebola / Cebola-de-cabeça
spanyol/Español:
Cebolla, Allium cepa / Cebo / Cebolleta / Chalote
svéd/Svenska:
Matlök, Gul lök / Lök / Popatislök / Rödløk / Syltlök
szlovák/Slovenčina:
Cesnak cibuľový
szlovén/ Slovenščina:
Čebula / Luk – čebula
török/Türkçe:
Soğan


FORRÁS:

  1. Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0
  2. Dános Béla: Farmakobotanika, A gyógynövénytan alapjai (kemotaxonómia), Argumentum, Budapest, 2006, ISBN 963 446 204 9
  3. Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz 1885

HASONLÓ CIKKEK, KATTINTS A TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT!

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.


 

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez weboldal ún. "cookie"-kat, vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen file-ok, amelyet a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve, ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás