KAKAÓ

Szám: 00168   kakaó, kakaófakakaó, kakaófakakaó, kakaófa, kakaó termés


Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati, indián


Szinonímák:
kakaófa, kakaóbab


Latin név:
Theobroma cacao, Cacao semen et butyrum


Hol honos?/Termőhelye:

A trópusi Amerikában honos, Közép-Amerikában, Ceylonban, Jáván, a Fülöp-szigeteken, Új-Guineában, Afrikában termesztik.


FIGYELMEZTETÉS (kontraindikációk=ellenjavallatok, sajátosságok):

Túlzott fogyasztása az arra érzékeny egyéneknél migrént és székrekedést okozhat.


ÖSSZETÉVESZTHETŐ:
nincs adat


MELY RÉSZÉT GYŰJTIK?
mag, vaj (zsírosolaj)


HATÓANYAG (az ezidáig felfedezett hatóanyagokat tünteti fel):

Alkotórészeinek mennyisége és aránya a származási országtól függ.  alanin, alkaloidok, antociánok, arginin, ásványi só, aszkorbinsav, béta-karotin, bórkősav, cellulóz, cianidin, citromsav, cserző anyagok, cukrok, D-provitamin, ecetsav, fehérje, fenilalanin, foszfor, fruktóz, glicerin, glicin, glutaminsav, glükóz, hamu, hangyasav, hisztidin, illóolaj, izoleucin, izovaleriánsav, kakaóvaj, kalcium, katechinek, keményítő, klorid, koffein, koffeinsav, kumarin, kvercitrin, lecitin, leucin, linalool, linolénsav, lizin, nitrogén, palmitinsav, pektin, polifenolok, prolin, purin, réz, rutin, sóskasav, szacharóz, szalicilát, szénhidrát, szerin, szerotonin, sztearinsav, tanninok, tejsav, teobromin, tirozin, treonin, trigonellin, tyramin, valeriánsav, valin, vas, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Vitamin B8, Vitamin E, víz, zsír, zsírosolaj


LEÍRÁS:

Kis termetű, legfeljebb 8 méter magasra megnövő fa. Nagy tojásdad alakú levelei kihegyesedők. Apró virágai közvetlenül a törzsön és a vastagabb ágakon nyílnak. Óriás termésének sárgásfehér húsában 20-40 csontfehér mag található; ezek a kakaóbabok, benne pedig magas zsírtartalmú sziklevelek találhatók. Magját erjesztéssel és pörköléssel zamatosítják. A magból kivonják a termőhelyein általában folyó, a mi éghajlatunk alatt azonban megszilárduló zsírosolaját. A zsírtalanított magvak finom őrleménye, a kakaópor kerül a kereskedelembe; ebből készül a csokoládé is. A kakaóporból erősítő tápszereket is gyártanak. A kakaóvajat szépségápolásra, kenőcsök, testápolók készítésére, hüvelygolyók, végbélkúpok előállítására használják. E mellett bevonó- és vivőszerként a gyógyszeriparban, és az élelmiszeriparban alkalmazzák. Üdítő és tápláló ital. A purinbázisok (teobromin és egy kevés koffein), a fehérjék, a flavonoidok, az ásványi sók (elsősorban a magnézium), és főként a polifenolok, valamint a procianidok sikeresen veszik fel a küzdelmet a túlságosan nagy számú szabad gyök ellen. Ezeket a hatásokat a legújabb tudományos kutatások is igazolták.


BETEGSÉGEK KEZELÉSE:

A benne található polifenolok a káros koleszterinek oxidációjának csökkenését okozzák. A flavonoidok miatt a kakaó az érrendszerre is hatással van. A flavonoidok ugyanis a vérrögképződés gátlásával ún. “aszpirinhatást” fejtenek ki. Erősíti az immunrendszert. Erősítő, roboráló hatású a betegség utáni lábadozásban, valamint hasmenés esetén összehúzó anyag. Az újabb kutatások rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki. Külsőleg bőrirritációra, ránctalanításra és kicserepesedett ajakra alkalmazható. Magja szív- és idegserkentő, hasmenés elleni hatású. Magvait e mellett vizelethajtó szerként, fertőzéses bélbetegségek esetén és magas vérnyomásnál alkalmazzák. Külsőleg használható méh enyhe égésekre (elsősorban a kakaóvaj). Egyes források asztma ellenes és ránctalanító hatásáról számolnak be.


BETEGSÉGEK FELSOROLÁSA:
Az alábbi betegségek kezelésében használatos:

angina, antibakteriális, antiszeptikus, baktericid, bronchitis, diarrhoea, diureticum, fertőtlenítő, hasmenés, heveny torokgyulladás, köhögés, köhögéscsillapító, légcsőhurut, mandulagyulladás, torokgyulladás, vizelethajtó, vizelethajtó gyógyszerek


TOVÁBBI CIKKEK “ kakaó ” TÉMÁBAN:
KAKAÓ


angol/English:
Cacahuatl / Cacao / Cacao beans / Cacao tree / Chocolate / Chocolate Tree / Cocoa / Cocoa tree / Kakaw
cseh/Česky:
Kakaovník obecný
dán/Dansk:
Kakao, Kakaotræ
 észt/Eesti keel:
Harilik kakaopuu
francia/Français:ű
Cacao / Cacaoyer
holland/Nederlands:
Cacao bonen / Cacaoboom
 izraeli/  עברית
קקאו
japán/日本語:
カカオのき
kínai pinyin fonetikus átírás/ Chinese Transcribed:
ke ke
kínai/文:
可可
lengyel/Polski:
Kakaowiec
német/Deutsch:
Kakao / Kakaobaum / Kakaopflanze
portugál-Brazília/Português (Brasil):
Cacao / Cacaoeiro / Cacau / Cacaueiro
spanyol/Español:
Cacao / Granos de cacao
szlovén/ Slovenščina:
Kakav
török/Türkçe:
Kakao


FORRÁS:

  1. Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 30
  2. Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0
  3. A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7
  4. Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897

HASONLÓ CIKKEK, KATTINTS A TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT!

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.


 

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez weboldal ún. "cookie"-kat, vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen file-ok, amelyet a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve, ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás