GYÓGYTEÁK ELKÉSZÍTÉSÉNEK MÓDJAI

        

GYÓGYTEA KÉSZÍTÉS NYUGATI MÓDJAI: 

A gyógyteák egyszeri adagjának elkészítésekor általában egy evőkanál (kb. 2-3 g) gyógynövényt egy csésze (kb. 3 dl) vízzel vonunk ki. Gyógytea készítésekor  – ha lehet – kerüljük a fém eszközök használatát

 

1. Forrázat:

Lágy, puha állományú virágokból, levelekből, föld feletti hajtásokból, illóolaj tartalmú gyógynövényekből leggyakrabban forrázatot készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű, forrásban lévő vízzel leöntjük, lefedett edényben 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

2. Főzet:

Kemény, fás állományú gyökerekből, gyökértörzsekből, kéregből, nehezen kivonható, nem hőérzékeny hatóanyagú gyógynövényekből általában főzetet készítünk. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű vízzel forrástól számított 4-5 percig főzzük, pótolva a közben elpárolgott vizet. Elkészítés után azonnal leszűrjük.

3. Hideg vizes kivonat:

Olyan gyógynövényekből készítjük, amelyek hatóanyagai hőre érzékenyek (pl. C-vitamin, nyálkaanyagok). Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű vízzel leöntjük, lefedett edényben kb. 5-10 órán át állni hagyjuk, majd leszűrjük.

  

GYÓGYNÖVÉNYEK ELKÉSZÍTÉSE A HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS ALAPJÁN:

 

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) némileg eltérően használja a gyógynövényeket, mint a nyugati orvoslás. Sokkal ritkábban készítenek belőle teafőzetet például. A gyógynövények lehetséges felhasználása a HKO szerint:

1. Gyógynövény készítmények:

A készítményekhez a teát kb. 2 órán (!) át főzik, bár pl. a vastag gyökerek hosszabb főzési időt igényelnek.

Előnyök: a legtisztább, legrégibb módszer, a legtöbb eredeti anyagot megőrzi.

Hátrányok: eléggé munkaigényes, drága, mert nagy mennyiségű növényre van szükség. Ezenkívül néha nem túl jó az ízük.

2. Főzet:

Főzet készítéséhez a gyógynövényt forró vízben állni hagyjuk néhány percig. Ez a módszer csak friss virágok és levelek esetében működik, melyek jelentős illóolaj tartalommal bírnak. A főzetek Kínában sokkal kisebb népszerűségnek örvendenek, mint a nyugati világ herbál medicínájában.

Előnyök: gyorsan és könnyen készíthető, ezen kívül a levelek és a virágok általában jó illatúak.

Hátrány: a főzetek felhasználása korlátozott, és nem is minden növény alkalmas rá.

3. Forrázat:

A növényt porítják, majd 10-15 percig főzik. A főzetet szűrten fogyasztják.

Előnyök: A legtöbb növény elkészíthető ebben a formában. Kevesebb növény is elegendő.

Hátrányok: Jó minőségű alapanyagot igényel, és mindent külön kell felírni.

4. Tinktúra, oldat:

Ez az elkészítési mód különösen Európában népszerű. A szárított alapanyagot adott ideig alkoholban fürdetik. Az alkohol mintegy kioldja a növény hatóanyagát, azokat is, amelyeket a sima víz nem tud kioldani.

Előnyök: jól eltartható, az alkohol enyhe stimulánsként is működik.

Hátrányok: erős íz, bizonyos hatóanyagok elveszhetnek, az alkohol nem mindenkinek iható (bár el lehet párologtatni).

5. Porkoncentrátum:

Az előállítási folyamat hasonló az instant kávépor elkészítéséhez és relatívan újfajta eljárás. A port a fogyasztáskor vízzel keverik.

Előnyök: praktikus

Hátrányok: erős por íze lehet, viszonylag drága, és néhány hatóanyag előállítás közben elveszhet.

6. Tabletta, kapszula:

Ma már modern eljárással készül, bár nem újszerű készítési mód.

Előnyök: jó ízű, vagy íztelen, sokáig eltartható

Hátrányok: típustól függően drága lehet, nagy mennyiségben kell beszedni, mert nem tömény, nem módosítható, nem személyre szabható. Megbízható helyen kell beszerezni, ezért fontos, hogy tablettánként, vagy kapszulánként mekkora hatóanyag mennyiséget tartalmaz.

HASONLÓ CIKKEK, KATTINTS A TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT!

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.


 

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez weboldal ún. "cookie"-kat, vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen file-ok, amelyet a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve, ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás