naturportal

GYÓGYNÖVÉNY, TERMÉSZETES GYÓGYULÁS HITELESEN

DIÓFA

Szám: 00090 dió, diófa, kulcsos dió, közönséges dió, közönséges diófa, dió, királydió, nemes dió, pompás dió dió, diófa, kulcsos dió, közönséges dió, közönséges diófa, dió, királydió, nemes dió, pompás dió


Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati és kínai


Szinonímák:
kulcsos dió, közönséges dió, közönséges diófa, dió, királydió, nemes dió, pompás dió


Latin név:
Juglans regia, Juglans regia L.


Hol honos?/Termőhelye:
Ázsia


FIGYELMEZTETÉS (kontraindikációk=ellenjavallatok, sajátosságok):
A HKO szerinti ellenjavallat: Laza széklet vagy Forró Nyálka, illetve Tűz okozta tünetek, valamint Jin hiány esetén.


 ÖSSZETÉVESZTHETŐ:
nincs adat


MELY RÉSZÉT GYŰJTIK?
termés (dió), levél, termés burok (diókopács), termésben lévő hártya (“közfal”), olaj


HATÓANYAG (az ezidáig felfedezett hatóanyagokat tünteti fel):
levél: csersav, galluszsav, ellagsav, inozit, illóolaj, joglon keserűanyag, juglandin-alkaloida, színanyag, C-vitamin
dió burok: hidrojuglonglikozida, juglon-aglukon, csersav, C-vitamin;
érett diótermés: zsír (teltetlen linolsav, linolénsav), antioxidáns hatású flavonoidok, vitaminok (B-vitaminok, E-vitamin) és nyomelemek (K, P, Mg),
általánosságban: almasav, aminosav, ásvány, ásványi só, aszkorbinsav, béta-karotin, betulin, bór, cianidin, citromsav, cserző anyagok, eugenol, fehérje, festő, flavonoid, foszfor, galluszsav, glikozidok, hamu, illóolaj, inozitol, juglon, kalcium, kalcium-oxalát, kálium, karotinok, kén, keserűanyag, klór, koffeinsav, kvercitrin, lecitin, linolénsav, magnézium, nátrium, nikotin, olaj, palmitinsav, polifenolok, réz, só, sóskasav, szénhidrát, szerotonin, sztearinsav, tanninok, tanninsav, vas, Vitamin, Vitamin A, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Vitamin B8, Vitamin C, Vitamin E, víz, zsír, zsírosolaj, zsírsav


LEÍRÁS:
A diófa hatalmas, hosszú életű, Ázsiából származó fa, amely akár 300 évig is elél. Szereti a napsütötte területeket, de a talaj összetételével szemben nem mondható igényesnek. Termést csak élete 10-15. évében kezd hozni, ezért előnyösebb, ha kertünkbe már kifejlettebb példányt ültetünk. A kertben elegendő helyet kell biztosítanunk a számára és érdemes felkészülnünk, hogy közvetlen környezetében semmi nem fog kinőni. A diófa gyökere ugyanis olyan anyagokat tartalmaz, amelyek a legtöbb növény számára mérgezőek.

A diófa egyike azoknak az értékes növényeknek, amelyek minden részét hasznosíthatjuk. Nem csupán a termése és a fája hasznos, hanem a levele (Juglandis folium), a termésének a külső, húsos burka ( Juglandis nucis pericarpium), alamint a termésben lévő kemény hártyás képződmény, az ún .”közfal” (Juglandis nucis dissepimentum) is. Gyorsan növő törzse különösen jó minőségű faanyagot ad, amit gyakran használunk bútor, vagy luxus kivitelű fapadló készítésére. A diófa emellett jelentős méztermelő növény, és a belőle nyert kivonatok rovarűző hatásúak.

Levelei tojásdadok, 5-10 cm hosszúak, sima szélűek. Csonthéjas termése barna, fajától függő keménységű. A magot külső zöld, húsos-leves burok fedi. A magon belül feltörve elválasztó hártyákat találunk, ezeket külön is felhasználják gyógynövényként.

Gyógynövény a növény levele, törzse, a dióbél, a termés zöld burka (diókopács) is. Rendkívül érdekesek és gyógyhatású anyagokban gazdagok a fa még éretlen termései, amelyek még szorosan be vannak zárva a zöld termésburokba, és a belső héjuk még nem keményedett meg. Ezeket az éretlen terméseket júniusban szokás begyűjteni, és vagy ki kell őket szárítani, vagy alkoholba tenni. Az éretlen diónak más a hatóanyag-összetétele, mint az érettnek. Sokkal kevesebb zsír található benne, viszont nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, valamint fertőtlenítő és antibakteriális hatású anyagokat. A diófából nyert természetes (sárga) színezőanyagot fel lehet használni textíliák színezésére is. A likőripar is felhasználja. A diólikőr gyógyító hatású és kivételesen jó ízű.

Íme egy recept: az éretlen diót vékony darabokra szeleteljük, egy pohárba tesszük, majd a poharat teletöltjük jó minőségű alkohollal. Az ízhatás fokozásának kedvéért beletehetünk egy szál fahéjat, de nem feltétlenül szükséges. Legalább egy hónapig napos helyen állni hagyjuk, majd leszűrjük, és ízlés szerint édesítjük. A dió érett termése az agyműködésre és az idegrendszerre rendkívül előnyös hatással van, ezen túl a bőrre és a nyálkahártyára is előnyös. Az érett diótermés hajlamos a gyors oxidációra a benne található telítetlen zsírsavak miatt, ezért érdemes hűvös, sötét helyen, kis mennyiségben tárolni. Az érett diót ajánlatos először alaposan kiszárítani, és csak utána eltenni, nehogy bepenészedjen. Mélyhűtőben is tárolható, vagy eltehetjük mézben, hogy elkerüljük a zsírsavak nemkívánatos oxidációját. A dióból nyert finom növényi olaj sokáig megőrzi jellegzetes dió ízét és illatát. Ezért remekül felhasználható hidegtálak és sütemények készítésekor.

Plinius (Kr. u. 23-79) jegyezte le gyógyhatását először. A növényt Kínában a XII. század óta használják, magjának jang-erősítő hatást tulajdonítanak.


BETEGSÉGEK KEZELÉSE:
A dióolaj rendkívül jó minőségű olaj, amely erősíti az immunrendszert, védi a szív és az érrendszer működését, javítja a memóriát, és más tekintetben is jótékonyan hat az agyműködésre.

Az éretlen dióból készített főzetet vagy tinktúrát gyakran használják betegségmegelőző célú tisztításhoz és emésztési panaszok, gyomor és bélproblémák kezeléséhez. Kiegészítő szerként kiválóan használható továbbá megfázás, torokfájás esetén vagy a fogíny egészségének megőrzéséhez.

A levélből készült teát gyomorhurut, bélhurut, magas vérnyomás, bélférgek ellen, valamint vértisztítónak, étvágyjavítónak isszák. Forrázatát külsőleg bőrkiütések (ekcéma, sömör, akne, pattanás stb…), kelések, fagyások borogatására, aranyér bántalmak esetén ülőfürdőként, torokgyulladás esetén gargalizálásra használják. Bőrkiütések ellen fürdő is készíthető belőle. Szemgyulladásra, hályogra borogatásként alkalmazzák (főként a kezdeti stádiumban, inkább megelőzésre).

A diókopács főzetét belsőleg izzadás, gyomorhurut, bélhurut, étvágytalanság ellen használják, e mellett rendkívül hatékony száraz köhögés elleni szer. Külsőleg bőrfertőtlenítés és hajhullás kezelésére használható.

A HKO szerint Yang erősítő és melegítő gyógynövény, és mint ilyen mélyebben és melegebben hat, mint a Qi erősítők. Kifejezett étel-gyógyszerként is számon tartják. Hideg, vagy Yang Hiány kórképek esetén – különösen a téli hónapokban – jó szolgálatot tesz az ételhez közvetlenül is keverve. A HKO szerint a diót (dióbelet) rendszeresen fogyaszthatják azok, akiknek gyenge a Tüdejük, Veséjük és ez Hideg kórképpel jár együtt. A HKO szerinti minősége: Édes íz, Meleg energia. Az érintett csatornák: Tüdő, Vese, Vastagbél. A HKO szerinti gyógyhatása: Erősíti a Vesét (lumbális fájdalmak, gyenge térdek, gyakori vizelés) Stabilizálja a Tüdőt (Hideg típusú nehézlégzés, köhögés esetén) Nedvesíti a Beleket (Szárazság okozta székrekedés esetén). A HKO szerint vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő, csökkenti a vércukorszintet, hashajtó, erősítő hatású, feloldja a húgyköveket. A HKO szerinti adagolása: 9-20 g naponta (egyes források szerint: 9-30 gramm).


BETEGSÉGEK FELSOROLÁSA:
Az alábbi betegségek kezelésében használatos:
afrodiziákum, akne, anorexia, antibakteriális, antiszeptikus, aranyér, artériák megerősítése, arterioszklerózis, baktericid, bélféreg, bélférgek, bőrbetegség, bőrbetegségek, bőrkiütés, bőrpanaszok, cukorbetegség, dermatológiai, diabétesz, dietetika, diureticum, ekcéma, epebetegség, epepanaszok, eperendellenességek, étvágyfokozó, étvágygerjesztő, étvágytalanság, faggyúmirigy-gyulladás, fájdalom, féreghajtó, féregűző, fertőtlenítő, gyomorbaj, gyomorbetegség, gyomorbetegségek, gyomorpanaszok, gyomorproblémák, gyomorrontás, gyulladás, hashajtó, hasmenés, hemosztatikus, hipoglikémia, hurutos, karcsúsítószer, kiütés, kiütések, kóros soványság, köszvény, lábszag, laxatívum, pattanás, pikkelysömör, pörsenés, purgatív, reuma, sebek, szemölcs, testsúlycsökkentő, vérzéscsillapító, vizelethajtó, vizelethajtó gyógyszerek, rák


TOVÁBBI CIKKEK “ diófa ” TÉMÁBAN:
DIÓFA


angol/English:
walnut, Common, “English Walnuts” / Black Sea Walnut / Black Walnut / Carpathian walnut / English walnut / Juglans regia / Madeira walnut / Persian walnut / Persian walnut or English walnut / Walnut / Walnut tree
 arab (liga)/ :العربية
الجوز العادي / الخشف / ناب الجمل
cseh/Česky:
Ořešák královský, Vlašský ořech
dán/Dansk:
Almindelig valnød, Valnød / Valnødtræ
 észt/Eesti keel:
Kreeka pähklipuu
finn/Suomeksi:
Saksanpähkinä, Jalopähkinät / Saksanjalopähkinä
francia/Français:ű
Noyer royal, Noyer commun, Calottier / Écalonnier / Gojeutier / Noix commune / Noix royale / Noyer / Noyer de France / Noyer d’Europe
görög/ ελληνικά:
Καριά / Καρυδιά
holland/Nederlands:
Okkernoot, Gewone / Noteboom / Walnoot
 izraeli/  עברית
אגוז מלך /  אגוז המלך
japán/日本語:
シナノグルミ /  かしぐるみ
kínai pinyin fonetikus átírás/ Chinese Transcribed:
Hu Tao Ren, Hu Tao Zsen
kínai/文:
普通胡桃 / 胡桃
lengyel/Polski:
Orzech włoski, Orzech Wloski
német/Deutsch:
Nussbaum, Echte Walnuss, Christnuss / Edel Walnussbaum / Edelwalnuss / Gemeine wallnus / Steinnuss / Wallnuss / Walnuss / Walnussbaum / Welsche Nuss / Welschnuss-Baum / Wälsche Nuss
 norvég/Norsk:
Valnøtt, Ekte valnøtt
olasz/Italiano:
Noce comune, Noce Bianco, Juglans regia / Noce
orosz (cirill betűs írás)/ Русский:
Орех грецкий
portugál/Português:
Nogueira-comum, Nogueira / Nogueira-Europeia
portugál-Brazília/Português (Brasil):
Nogueira
spanyol/Español:
Nogal común, Juglans regia / Nogal / Nogal europeo / Nogal inglés
svéd/Svenska:
Valnöt, Valnötsträd / Äkta Valnöt
szlovák/Slovenčina:
Orech kráľovský
szlovén/ Slovenščina:
Navadni oreh, Oreh / Oreh navadni
török/Türkçe:
Adi ceviz / Ceviz / Kral Cevizi / Orient Cevizi


FORRÁS:

  1. Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 30
  2. Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0
  3. Stefan Chmelik: A kínai gyógynövények titkai; Illia & Co. Kiadó, 2008, ISBN 978 963 9769 08 3
  4. Penelope Ody: Titok nélkül: Kínai gyógynövények; Scolar Kiadó, 2007; ISBN 978 963 9534 91 9
  5. VITAE KLUBMAGAZIN, 2011/4, Diófa, a vendégszerető király
  6. Prof. Dr. Thomé, Otto Wilhelm: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz Band 2 Tafel 8
  7. Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Required fields are marked *.