CSIPKEBOGYÓ a C-vitamin bomba

| 0 comments

Eljött a hidegebb időszak, fogyasszunk csipkebogyót! A csipkebogyót más néven hívhatunk vadrózsának, gyepűrózsának vagy csipkerózsának is. Gyógyhatásai között számos meglepőt is találhatunk:

A csipkebogyóról a tudományos kutatások bebizonyították, hogy több C-vitamint tartalmaz, mint bármely más vad vagy kerti gyümölcs, vagy bármely főzeléknövény. Még a tetemes C-vitamint tartalmazó citromnál is tízszer több C-vitamin van benne.

A csipkebogyó drogja kétféle alakban kerül forgalomba: egészben egyszerűen megszárítva (Cynosbati fructus cum seminibus), vagy felhasítva, magvaitól, szőreitől megtisztítva “csipkehúsként” (Cynosbati fructus sine seminibus). A csipkehúsnak önmagában a magoktól megtisztítva magasabb az élvezeti értéke, hiszen a csipkebogyó magjai “szúrnak”, azt a fogyasztáskor amúgy is el kell távolítani. A csipkehúsnak önmagában ezért az ára is drágább. Gyűjtése rendszerint augusztus vége felé kezdődhet, mert akkor már sok bokron egyöntetűen világospiros bogyó látható. A bogyók ilyenkor még kemények, tulajdonképpen még csak félérettek. Ebben a kezdeti érettségi állapotukban tartalmazzák a legtöbb C-vitamint, valamint ekkor dolgozhatók fel hasított, magtalanított, majd szárított csipkehússá. Később, az erősen érett, esetleg már puhulni is kezdő bogyó hasításra már nem alkalmas, azt egészben kell megszárítani.

A csipkerózsa bogyójának gyógyhatása:

  1. általánosan ismert a roboráló hatása az influenzás időszakok idején
  2. magas vérnyomás
  3. bélhurut
  4. hörghurut
  5. epe- és májzavarok
  6. skorbut
  7. sejtvédő hatású
  8. erősíti a hajszálereket, alkalmas a vérzékenység bizonyos fajtáinak kezelésére
  9. segíti a vas felszívódását
  10. szürke hályog megelőző hatású
  11. jótékony lehet asztma ellen is

Gyógyhatással a csipkebogyó kidobásra ítélt magja is rendelkezik, főzetét hólyagbántalmak ellen ajánlják.

A csipkebogyó teája amellett, hogy gyógyhatással rendelkezik, nagyon finom is.

Fontos!

A C-vitamin az egyik leginstabilabb vitamin. A fém eszközök hatására bomlásnak indul! Ezért fontos, hogy oxidálódott (rozsdás) fém eszközökkel a feldolgozás során ne érintkezzen.

A tea elkészítése is sajátságos, hiszen a C-vitamin hő hatására lebomlik. Ezért a tea úgy készül, hogy a csipkebogyó terméseit előző este beáztatjuk, majd másnap leszűrjük (esetleg reggel kissé átmelegítjük). Ezzel az eljárással megmarad a C-vitamin tartalma.

A csipkebogyó további gyógyhatásáról itt olvashatsz: CSIPKEBOGYÓ

HASONLÓ CIKKEK, KATTINTS A TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT!

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.


 

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez weboldal ún. "cookie"-kat, vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen file-ok, amelyet a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve, ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Read previous post:
Kerti sarkantyúka az év gyógynövénye

A würzburgi egyetem szakembereinek döntése alapján a kerti sarkantyúka lett a 2013-as esztendő gyógynövénye Németországban. Antibiotikum helyettesítő hatással rendelkezik. 

Close