BAB

Szám: 00058 Phaseolus vulgaris


Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati


Szinonímák:
paszuly


Latin név:
Phaseolus vulgaris


Hol honos?/Termőhelye:
A világon sokfelé termesztik.


FIGYELMEZTETÉS (kontraindikációk=ellenjavallatok, sajátosságok):
A nyers babok mérgezők, ezért csak főzve szabad fogyasztani őket. A favizmus nevű örökletes enzimhiány-betegség a mediterrán országokban viszonylag gyakori. A fejtett bab méreganyaga, a vicin a favizmusban szenvedőknél súlyos vérszegénységet okozhat. Aki Parkinson-kór vagy depresszió miatt monoaminoxidáz-gátló (MAO-inhibitor) gyógyszert szed, kérje orvosa tanácsát, mivel e szerek egyik típusa a fejtett babbal együtt fogyasztva vészes vérnyomás-emelkedést idézhet elő.


 ÖSSZETÉVESZTHETŐ:
nincs adat


MELY RÉSZÉT GYŰJTIK?
A szárított babhüvelyt és magát a babszemeket is használják.


HATÓANYAG (az ezidáig felfedezett hatóanyagokat tünteti fel):
trigonellin, kolin, aszparagin, izovaleriansav, aminosav, kovasav, cellulóz, kálium, foszfor, C-vitamin, kéksav, keményítő, béta-karotin, vas, niacin, E-vitamin


LEÍRÁS:
A bab, amely csak a XVI században került át Európába, keményítőben és vitaminban gazdag magvai miatt az egyik legkedveltebb haszonnövény a napi táplálkozásban. A kívül tarka hüvelyű veteménybab kivételével bármelyik fehéres színű babhüvely használható gyógynövényként. A babszemektől megfosztott szárított babhüvely használható fel gyógyászati célokra. Teaként fogyasztható. E mellett a fehér bab gyulladások, kelések kifakasztására alkalmas.


BETEGSÉGEK KEZELÉSE:
Teája vércukorcsökkentő, vérnyomáscsökkentő, szívműködést serkentő, vese- és hólyagbántalmak esetén alkalmazott vizelethajtó hatású. Magában vagy hasonló célú teakeverékekben alkalmazzák. A fehér babot gyulladásokra, kelések érlelésére háziszerként borogatóul használják. Gyógynövényként használatos vízkórra és vesepanaszokra. A homeopátiás gyógyászatban is alkalmazzák.


BETEGSÉGEK FELSOROLÁSA:
Az alábbi betegségek kezelésében használatos:
akne, anaemia, bőrkiütés, cukorbetegség, diabétesz, diureticum, dyspepsia, ekcéma, emésztési gyengeség, emésztési zavarok, emésztésserkentő, epebetegség, epepanaszok, eperendellenességek, faggyúmirigy-gyulladás, gyomorrontás, haematopoiesis, hipertónia, hipoglikémia, húgyhólyag betegsége, húgyhólyag gyengeség, húgyhólyag panaszok, húgyhólyag problémák, húgyhólyag rendellenességek, idegi fájdalmak, jó hatású az emésztésre, kiütés, kiütések, köhögés, köszvény, magas vérnyomás, májbetegség, májbetegségek, májelégtelenség, májpanaszok, májproblémák, májrendellenességek, neuralgia, pattanás, pörsenés, reuma, rossz emésztés, vérképzés, vérképző, vérszegénység, vérveszteség, vesebaj, vesebetegségek, veseerősítő, vesekövesség, vesepanaszok, veseproblémák, vese rendellenesség, veserendellenességek, vizelethajtó, vizelethajtó gyógyszerek, vízkór, rák


TOVÁBBI CIKKEK “bab” TÉMÁBAN:
BAB


angol/English:
Common bean, Bean, French bean, Kidney bean, Kidney Beans, Kidney-Bean, Wax Beans
 arab (liga)/ :العربية
فاصولياء
cseh/Česky:
Fazole zahradní, Fazol obecný
dán/Dansk:
Have-Bønne, Bønne, Grøn Bønne
 észt/Eesti keel:
Harilik aeduba
finn/Suomeksi:
Tarhapapu
francia/Français:
Haricot commun, Haricot
görög/ ελληνικά:
Φασόλι
holland/Nederlands:
Gewone boon, Boon
 izraeli/  עברית
שעועית מצויה   /   שעועית
japán/日本語:
インゲンマメ  /    いんげんまめ
kínai/文:
菜豆
lengyel/Polski:
Fasola zwykła, Fasola zwyczajna
német/Deutsch:
Garten-Bohne, Bohne
nepáli/Nepali (fonetikus átírás):
Dolo simi
 norvég/Norsk:
Hagebønne
olasz/Italiano:
Fagiuolo comune, Fagiolo, Fagiolo comune, Phaseolus vulgaris
orosz (cirill betűs írás)/ Русский:
Фасоль обыкновенная
portugál/Português:
Feijão
portugál-Brazília/Português (Brasil):
Feijão, Feijoeiro
spanyol/Español:
Frijoles, Alubia, Alubias, Bajoca, Caraotas, Chícharos, Ejote, Fabas, Frejoles, Frijol, Granos, Habichuela enana, Habichuela verde, Habichuelas, Judía, Judías, Phaseolus vulgaris, Pochas, Porotos
svéd/Svenska:
Böna
szlovák/Slovenčina:
Fazuľa záhradná
szlovén/ Slovenščina:
Navadni fižol, Fižol navadni
török/Türkçe:
Fasulye


FORRÁS:

  1. Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 20
  2. Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0
  3. Gyógyító ételek, Ártalmas ételek, Táplálkozási kalauz A-tól Z-ig., Reader’s Digest Kiadó Kft., Budapest, 1998 ISBN 963 8475 23 4

 

Ha tetszett az oldal, akkor iratkozz fel a Naturportal Magazinra, melyben időnként értesítést küldünk Neked a legújabb cikkekről.

Töltsd ki az alábbi adatokat!

E-mail cím:*
Vezetéknév:*
Keresztnév:


HASONLÓ CIKKEK, KATTINTS A TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT!

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.


 

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez weboldal ún. "cookie"-kat, vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen file-ok, amelyet a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve, ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás