ARAB KÁVÉ

Szám: 00051  Coffea arabica, Coffeae semenCoffea arabica, Coffeae semenCoffea arabica, Coffeae semen


Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati


Szinonímák:
kávé, kávébab, kávécserje, kávé cserje, kávémag


Latin név:
Coffea arabica, Coffeae semen


Hol honos?/Termőhelye:
Afrika (Etiópia) a hazája, de manapság már termesztik Brazíliában, Közép-Amerikában, Nyugat-Indiában, Szunda-szigeteken.


FIGYELMEZTETÉS (kontraindikációk=ellenjavallatok, sajátosságok):
Túlzott élvezete alvászavarokhoz, erős idegességhez és észlelési problémákhoz vezethet. Ha napi hat csésze kávénál rendszeresen többet fogyaszt (vagyis 300-600 mg koffeint), emelkedik a vérlemezkék homocisztein- és a vér koleszterinszintje – két fontos, szív- és érrendszeri kockázatot jelentő tényező. Az is bebizonyosodott, hogy nagyobb adagban (napi 800-1000 mg) a koffeinnek egyéb káros következményei is vannak a szív és érrendszer egészséges működésére: például a magas vérnyomás és a vérlemezkék összetapadása. A kávé sportolóknak nem ajánlott: a többi koffeintartalmú italhoz hasonlóan, a doppingszerek listáján szerepel. Terhes nők is kerüljék, mert a benne lévő teobromin kockázatot jelenthet a születendő gyermek egészségére nézve.


 ÖSSZETÉVESZTHETŐ:
A Coffea arabica, a Coffea canephora és a Coffea robusta fajtákat termesztik, melyek egymáshoz hasonlóak.


MELY RÉSZÉT GYŰJTIK?
mag


HATÓANYAG (az ezidáig felfedezett hatóanyagokat tünteti fel):
acetaldehid, adenin, alkaloidok, allantoin, ásványok, aszkorbinsav, Aszparagin, aszparaginsav, benzoesav, béta-karotin, cellulóz, cianidin, cisztein, citromsav, cukor, dextrin, diterpének, eugenol, fehérje, flavonoid, foszfor, glutaminsav, hamu, hidrogénszulfid, illóolaj, kalcium, karotin, koffein, koffeinsav, koleszterin, kolin, linolénsav, metil-szalicilát, metionin, nitrogén, palmitinsav, pektin, sóskasav, szacharóz, szalicilát, szénhidrát, szerves savak, sztearinsav, tanninok, tanninsav, teobromin, trigonellin, vas, viasz, vitamin, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, víz, zsír


LEÍRÁS:
Maximum 6 méter magas cserje vagy fa, kicsi piros termésekkel, egyenként két maggal. A magja a pörkölés után nyeri el jellegzetes kávébarna színét. A kávét erősen élénkítő hatása miatt már legalább ezer éve isznak, a XVII. századtól kezdve már Európában is. Valójában nem tart „ébren”: a koffein az idegrendszerben kifejtett hatása nem a fáradságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállít egy olyan állapotot a fáradt szervezetnek, amit az ember élénkségnek, energikusságnak érzékel és így még órákat képes éber állapotban tölteni, amivel megterheli a szervezetet.


ALKALMAZÁSA ÁLLATGYÓGYÁSZATBAN:
nincs adat


BETEGSÉGEK KEZELÉSE:
A kéregállomány és a központi idegrendszer serkentésével a koffein ébren tart, segíti a gondolkodást és csökkenti a fáradtságérzetet. Azt is kimutatták, hogy serkenti a nyúltvelői légzőközpontokat. Növeli a szívritmust és a véráramlást, valamint az összehúzódások erősségét. Fokozza a szervezet energiafelhasználását (az alapanyagcsere növelésével). Felerősíti az aszpirin fájdalomcsillapító hatását is. A kávé hatása nem korlátozódik kizárólag a koffeinre: egyéb összetevőinek is jótékony a hatása, például a trigonellin migrén ellen is hatékony lehet. Belsőleg a pörkölt kávé fogyasztása serkentőleg hat: étvágy- és anyagcsere-fokozó, sőt izgatószer. A nyers kávé víz- és epehajtó. Hatásos a szabad gyökök ellen, ennél fogva rák ellenes hatású. A legújabb amerikai egyetemeken nagyszámú kontrollcsoportokon végzett kutatások kimutatták az Alzheimer-kór, Parkinson-kór, 2-es típusú diabetes, továbbá májgyulladás és sorvadás előfordulását csökkentő hatását.


BETEGSÉGEK FELSOROLÁSA:
Az alábbi betegségek kezelésében használatos:
anti-asztmatikum, asztma, bronchitis, cukorbetegség, diabétesz, diarrhoea, diureticum, dyspepsia, emésztési gyengeség, emésztési zavarok, emésztésserkentő, fájdalom, fáradtság, gyomorrontás, gyulladás, hasmenés, hipoglikémia, influenza, jó hatású az emésztésre, köptető, láz, légcsőhurut, mérgezés, rossz emésztés, tüdőgyulladás, vizelethajtó, vizelethajtó gyógyszerek


angol/English:
Arabian coffee, arabica coffee, Coffea arabica, Coffee, coffeetree, Green coffee
cseh/Česky:
Kávovník arabský
dán/Dansk:
Ægte kaffe, Kaffetræ, Ægte Kaffetræ
 észt/Eesti keel:
Araabia kohvipuu
francia/Français:
Caféier, Caféier d’Arabie, caféier d’Arabie
holland/Nederlands:
Groene koffie, Koffieboom
japán/日本語:
コーヒーのき
kínai/文:
小果咖啡
lengyel/Polski:
Kawa arabska
német/Deutsch:
Arabicakaffee, arabischer Kaffeebaum, arabischer Kaffeestrauch, Bergkaffee, Kaffeestrauch
 norvég/Norsk:
Kaffe, Kaffeplante
olasz/Italiano:
Caffè, Coffea arabica
portugál/Português:
caféeiro
portugál-Brazília/Português (Brasil):
Café, Cafeeiro, cafeiro
spanyol/Español:
Café, cafeto arábico, cafeto de Arabia, Coffea arabica
svéd/Svenska:
Kaffe
szlovén/ Slovenščina:
Kava


FORRÁS:

  1. Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 13
  2. Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0
  3. Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897
Ha tetszett az oldal, akkor iratkozz fel a Naturportal Magazinra, melyben időnként értesítést küldünk Neked a legújabb cikkekről.

Töltsd ki az alábbi adatokat!

E-mail cím:*
Vezetéknév:*
Keresztnév:


HASONLÓ CIKKEK, KATTINTS A TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT!

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.


 

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez weboldal ún. "cookie"-kat, vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen file-ok, amelyet a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve, ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás