AKAZSU, KESU

Szám: 00011   Anacardium occidentale


Milyen gyógynövényterápiában használatos?
nyugati és ajurvédikus


Szinonímák:
kesu, kesufa, kesudió, acaju, acajou, elefánttetű, kasudió


Latin név:
Anacardium occidentale, Anacardium subcordatum


Hol honos?/Termőhelye:
Trópusi Közép- és Dél-Amerika; Eredeti hazája Blazília, de a portugálok innen hamar széthurcolták. 


FIGYELMEZTETÉS (kontraindikációk=ellenjavallatok, sajátosságok):
nincs adat


 ÖSSZETÉVESZTHETŐ:
nincs adat


MELY RÉSZÉT GYŰJTIK?
gyümölcs, gyökér, kéreg, virág


HATÓANYAG (az ezidáig felfedezett hatóanyagokat tünteti fel):

alanine, alumínium, antimon, arany, arginin, arzén, aszkorbinsav, aszparaginsav, bárium, béta-karotin, bór, bróm, cézium, cink, fehérje, fenilalanin, fluor, foszfor, galluszsav, glicin, glutaminsav, glükóz, hamu, higany, hisztidin, izoleucin, jód, kadmium, kalcium, kálium, kén, klór, kobalt, króm, leucin, limonén, lizin, magnézium, mangán, metionin, molibdén, nátrium, nikkel, ólom, ón, palmitinsav, prolin, réz, rubídium, sóskasav, stroncium, szálak, szalicilsav, szelén, szénhidrát, szerin, szilícium, sztearinsav, tanninok, tirozin, treonin, triptofán, valin, vanádium, vas, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B5, vitamin B6, víz, zsír


LEÍRÁS:

A szömörcefélék (Anacardiaceae) családjába tartozó, maximum 10 méter magas örökzöld fa. Tipikus ismertetőjegyei a sárga virágok rózsaszínű rajzolattal. Dél-Amerikában a kesu almákat – amelyek tulajdonképpen a megvastagodott kocsányok – gyakran lekvárnak dolgozzák fel, és egy különleges pálinkát készítenek belőle. Magvai zsírban igen gazdagok, a magok héját előzetesen el kell távolítani, mivel mérgező. A szemiarid területeken Közép-Amerikától Északkelet-Brazíliáig honos, de a trópusokon világszerte termesztik. Fő kesu termesztők: India, Brazília, Nigéria, Mozambik, Indonézia és Tanzánia. A húsos „gyümölcs” a virágkocsány megvastagodásából származik. A „kesualmát” sokféleképpen fogyasztják. A vékony pergamenszerű héj alatt szúrós illatú, világossárga, lédús hús található. A valódi termés, a kesudió, a megvastagodott kocsány alján található. A vese alakú, hosszúkás, 2,5 cm-es mag belseje finom csemege. A fehér magbél nagy tápértékű. Az idősebb fák kérgéből sárga, gumiszerű anyagot nyernek, amit acajou-guminak neveznek. Ez a könyvkötészetben természetes enyvként használható.  A szürkéstől a vörösesbarnáig színeződő fából csónak, láda stb… készül. A fa fiatal hajtásai és levelei is ehetőek, emellett a növény több része különféle betegségek elleni gyógyszer.


BETEGSÉGEK KEZELÉSE:

A kesudióban nagyon sok értékes tápanyag található: foszfor, magnézium, vas, réz, cink, szelén, A- és B-vitaminok, béta-karotin, folsav, hogy csak néhányat említsünk. Külön is kiemelhető magas kalciumtartalma, melynek köszönhetően erősíti a csontokat, a hajat és a körmöt. A kesudió antioxidáns hatású E-vitamin-tartalma is igen magas. Az E-vitamin késlelteti a sejtek öregedését és a szabad gyököktől is véd. Túlnyomórészben telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így csökkenti a keringési betegségek kockázatát. Leveleit fogfájás vagy fogínypanaszok esetén rágják. A kesudió maghéja mérgező, igen csípős ízű, a bőrre hólyaghúzó hatású olajat tartalmaz. A maghéj olaját a gyógyászatban alkalmazzák.


BETEGSÉGEK FELSOROLÁSA:
Az alábbi betegségek kezelésében használatos:
bélgyulladás, bélhurut, cukorbetegség, diabétesz, diarrhoea, enteritis, enterocolitis, fáradtság, hasmenés, impotencia, megfázás, nátha


angol/English:
Acajou, Cajueiro, Cashew, Cashew Nut, Cashew nut tree, Cashew-nut, Cashew-nut tree
curacao/Papiamento (Curacao):
Kashu Kashipete
 cseh/Česky:
Ledvinovník západní
 dán/Dansk:
Cashew, Akajoutræ, Akajutræ
francia/Français:
Acajou, Acajou à pommes, Anacardier, Caju, Pomme d’acajou
holland/Nederlands:
Acajouboom, Cashewnoot, Cashewsoort
japán/日本語:
カシューナットのき
kínai pinyin fonetikus átírás/ Chinese Transcribed:
yao guo
kínai/文:
腰果
 lengyel/Polski:
Nanercz wschodni
 maláj/Iban (Malaysia):
Jagus
 német/Deutsch:
Acajubaum, Cachunuss-Baum, Elefantenlaus-Baum, Kaschubaum, Kaschunuss, Nierenbaum
 orosz (cirill betűs írás)/ Русский:
Кешью
portugál/Português:
cajú, cajueiro
 portugál-Brazília/Português (Brasil):
caju, Cajueiro
 spanyol/Español:
Anacardo, Marañón, Merli, Nuez de caoba, Pajuil
szlovén/ Slovenščina:
Indijski orešček


FORRÁS:

  1. Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0
  2. Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897
  3. Dr. Siegfried Danert – Dr. Peter Hanelt: Urania növényvilág, Magasabbrendű növények II., Gondolat Kiadó, Budapest, 1976;  ISBN 963 280 083 4

 

Ha tetszett az oldal, akkor iratkozz fel a Naturportal Magazinra, melyben időnként értesítést küldünk Neked a legújabb cikkekről.

Töltsd ki az alábbi adatokat!

E-mail cím:*
Vezetéknév:*
Keresztnév:


HASONLÓ CIKKEK, KATTINTS A TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT!

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *.